Minden szem az indexekre tapad

Új fejezet kezdődik ma a gazdaságtörténetben azzal, hogy a világ legnagyobb hitelminősítője, a Standard & Poor’s (S&P) már nem a legkiválóbb, hanem az eggyel rosszabb kategóriában tartja nyilván az Egyesült Államok szuverén adósságát – vélekednek egyes elemzők. Nem történt semmi – tartják mások. Hogy kinek lesz igaza, azt kis túlzással a mai nap fogja eldönteni. Egy komoly változás azonban már most érződik: majdnem mindenki nekiesett az S&P-nek.

Erdősi Csaba
2011. 08. 17. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Röpke válságtanácskozást tartottak tegnap hajnalban a világ 19 legfejlettebb országát és az Európai Uniót tömörítő G20-ak vezetői. A konferenciahívásra azért volt szükség, mert az S&P beváltotta fenyegetését, és magyar idő szerint szombat éjjel leminősítette az adósságproblémákkal küzdő Egyesült Államok szuverén államadósságát – legalábbis ami a rövid lejáratú papírokat illeti. Ezek révén Amerika már nem a világ legjobb adósa, és az AAA kategóriából átkerült az AA+-ba, pozitív kilátásokkal – egyebek mellett Japán és az EU társaságába. Hogy a lépésnek milyen hatása lesz a világgazdaságra, arról a mai tőzsdei kereskedés megindulása után kaphatunk majd legalább részlegesen választ. Az mindenesetre aggodalmakra adhat okot, hogy azokban az országokban, amelyekben nem szünetelt a tőzsde, kivétel nélkül estek az indexek. Izraelben egyenesen fel kellett függeszteni a kereskedést a zuhanás miatt, de a szaúdi börzemutató is hatszázalékos mínuszt jelzett. Lehet, hogy hasonló mélyrepülésnek leszünk szemtanúi Európában és a tengerentúlon is, a hosszabb távú hatások azonban még kiszámíthatatlanok
Egy biztos: a leminősítés évi százmilliárd dollárral növeli meg a világ legnagyobb gazdaságának adósságterheit. Ez nem jelenthet nagy problémát, ha a befektetők és a világ – átérezve Amerika vezető szerepének súlyát és a dollár jelentőségét – továbbra is kiáll az USA mellett. Márpedig a jelek szerint kiállnak. Elsőként Franciaország biztosította bizalmáról a Fehér Házat. Francois Baron gazdasági miniszter kijelentette, hogy hisznek az amerikai kormányzat eltökéltségében a kongresszus által elrendelt deficitcsökkentő terv végrehajtásában. A francia reakciót röviddel követte a japán, és a koreai jegybank is úgy nyilatkozott, nem vár komolyabb turbulenciát a leminősítés nyomán. Kína ugyanakkor már más hangot ütött meg – ami nem is csoda, lévén Peking Washington legnagyobb hitelezője. A kínai állami hírügynökség kemény hangú hírmagyarázatában az áll, hogy nemzetközi ellenőrzés alá kell vonni az amerikai dollár kibocsátását, és a gazdasági katasztrófa elkerülésére megoldás lehet egy új, stabil és biztonságos tartalék valuta létrehozása.
A leminősítésről szóló kommentárok szinte mindegyike felveti, hogy az S&P elvetette a sulykot. Az amerikai pénzügyminiszter szerint a minősítők kétezermilliárd dolláros hibát követtek el számításaikban. A világ egyik legbefolyásosabb üzletembere, Warren Buffett is bírálta a hitelminősítőt. Mint mondja, vállalatainak több mint 40 milliárd dollárja van amerikai állampapírokban, de a leminősítés nem készteti őt eladásokra. Ez jó jel lehet hazánk számára, ugyanis azt vetíti előre, hogy nem fog tovább erősödni a svájci frank menekülődeviza-szerepe. A londoni elemzők is bírálták Amerika leminősítését, a 2008-as év közgazdasági Nobel-díjasa, Paul Krugman viszont gyakorlatilag igazat adott az S&P-nek. Mint írta, az Egyesült Államok gazdasága azért sem állhat talpra, mert sosem volt rendben. Állítását tényekkel támasztotta alá: 2007 júniusában közel 63 százalék volt a munkaképes korúak aránya, 2009 júniusában, amikor állítólag már túl voltak a recesszión, 59,4 százalékra esett, de idén júniusban, az elvileg véget ért recesszió után tovább csökkent 58,2 százalékra. Emlékeztette a kormányt arra a másik kényelmetlen tényre, hogy a tartós munkanélküliség tovább csökkenti a költségvetés bevételeit.
A leminősítés híre Európában Nagy-Britanniában váltotta ki a legkomolyabb aggodalmakat, hiszen a britek az amerikai kivitelük növelése révén szeretnének kimászni a recesszióból. Az egykori miniszterelnök, Gordon Brown szerint a gazdasági és szociális gondok súlyosbodására lehet számítani, ha az euróövezet vezetői továbbra is kerülik a szembenézést a valódi gondokkal. Szerinte hét végi telefonhívások nem oldják meg a helyzetet, és majdnem biztosan szükség lesz a G20-csoport és a Nemzetközi Valutaalap beavatkozására.

Razzia a hitelminősítőknél. Házkutatást tartott a Moody’s és a Standard & Poor’s milánói kirendeltségén az olasz ügyészség, mivel gyanújuk szerint a tőzsdei kereskedésben napok óta tapasztalható óriási zuhanás miatt a hitelminősítők „piaci spekulációi” felelősek – tette közzé a Reuters hírügynökség nyomán a Világgazdaság internetes kiadása. Az olasz hatóságok szerint az intézkedés célja, hogy kiderüljön: a Moody’s és a Standard & Poor’s valóban a törvények betartásával hozta meg piacbefolyásoló döntéseit – hangsúlyozta Carlo Maria Capistro, a vizsgálatot végző akciócsoport vezetője.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.