MSZP-s örökséget nyög Baranya megye

Még az MSZP-s vezetésű Baranya megyei önkormányzat döntött arról, hogy magánkézbe adja a megyei kórház gyógyszertárát; a nem működő gyógyszertár miatt a következő években 223 millió forintot kell viszszafizetni a HospInvest Rt. jogutódjának, a Donátus Pharma Kft.-nek.

Bóka Máté Ciprián
2011. 08. 04. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Baranya Megyei Kórház 2010. január elsején szűnt meg önálló intézményként, a kórházat ekkor integrálták a Pécsi Tudományegyetem klinikai rendszerébe. E lépésre azért szánták el magukat a fenntartók, mert a kórház súlyos adósságot görgetett maga előtt, és a Gyurcsány-kormány intézkedéseinek következtében az ágyszámok drasztikus mértékben csökkentek. Az összevonás mellett szólt az az érv is, hogy a párhuzamosan működő egészségügyi intézmények helyett egy egységes rendszertől hosszú távon gazdaságosabb működtetést várnak. Mindez azonban súlyos terhekkel is jár.
A szocialista irányítású baranyai önkormányzat hagyta jóvá 2005-ben azt a megállapodást, amely szerint a HospInvest Rt. a Baranya Megyei Kórházban saját forrást igénybe véve – csaknem százmillió forintból – gyógyszertárat alakít ki egy ottani bérleményből. A cég előre ki is fizetett 15 évre szólóan 125 millió forintnyi bérleti díjat, s a 100 millió forint értékű beruházási munkát el is végezte.
1993 és 2006 között a Baranya Megyei Kórházat Horváth Zoltán vezette, aki később egészségügyi államtitkár is volt a szocialista kormány regnálása alatt. Az ő irányítása idején megkötött szerződés következtében 223 millió forintot kell kifizetnie a Baranya megyei önkormányzatnak a HospInvest Rt. jogutódja, a Donátus Pharma Kft. részére, mivel a kórházi integráció miatt a gyógyszertárra már nem volt szükség – azaz a jelenlegi megyei vezetésnek kell helytállnia az MSZP-sek döntéseiért.
A HospInvestből ismert Kern József birtokában lévő Donátus Pharma Kft. vissza is kérte a már kifizetett bérleti díjat, valamint az elvégzett munkája ellenértékét. A tárgyalások után született megállapodás szerint a megyének 223 milliót kell részletekben kifizetnie négy év alatt.
Ruzsa Csaba 2006 júliusától 2009 decemberéig vezette a kórházat. Ő már szeretett volna kihátrálni az ügyletből, ám sem az intézménynek, sem a megyei önkormányzatnak akkor nem állt módjában visszafizetni ezt az összeget. A volt főigazgató szerint aligha vágott volna bele az ügyletbe, hiszen tizenöt évre előre elkötelezték magukat, miközben csökkentették a kórházi ágyszámokat is. Mint mondta, mire átvette az intézményt, ő már csak azzal szembesült, hogy a HospInvest Rt. átutalta előre a bérleti díjat, amelyet elődei el is költöttek az intézmény működtetésére.
A volt államtitkárral mindössze névrokonságban álló Horváth Zoltán (Fidesz– KDNP), a Baranya Megyei Közgyűlés elnöke szerint is megérkezett a kórház számlájára ez a pénz, valamint pontosan elszámoltak a gyógyszertár kialakításának költségeivel. Ennek ellenére szerinte is rossz döntést hoztak elődei.
– A megyei önkormányzat akkori MSZP-s vezetése azon gondolkozott, milyen módon lehetne magánosítani az intézményt, s ezen elgondolásba jól illeszkedett a gyógyszertári privatizáció, valamint az a szintén 15 évre szóló szerződés, amelyet kórházi étkeztetésre kötöttek ugyanebben az időszakban – mondta az elnök. Hozzátette: ez utóbbi kapcsán olyan megállapodást kötöttek egy másik magáncéggel, amely az akkori, 580 ágynak megfelelő kapacitásra vonatkozott, nem sokkal később azonban már negyven százalékkal kevesebb kórházi aktív ágyuk volt. A megyei kórháztól ezt a szerződést „átvette” a Pécsi Tudományegyetem, de ha az universitas mégis felbontja a megállapodást, akkor akár a gyógyszertáréhoz hasonló, több tíz millió forintos összeget is fizethet a megyei önkormányzat.
Kékes Ferenc, az MSZP-ből néhány éve kilépett volt közgyűlési elnök emlékei szerint annak idején pályázatot hirdettek a gyógyszertárra, így tudott az önkormányzat is az ügyletről, a kórház vezetése által tett javaslatot meg is tárgyalták. Az exelnök állítja, 2005-ben még szó sem volt arról, hogy alapvetően megváltozik a kórház fenntartása, s az átkerülhet az egyetemhez, hanem azt tervezték, hogy minden pécsi egészségügyi szolgáltató önállóan fejleszt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.