Multiérdekek a menesztés híre mögött?

Az állami informatikai gerinchálózat működtetésében érdekelt üzleti körök állhatnak a Nyitrai Zsolt infokommunikációs államtitkár menesztéséről szóló híresztelések mögött – értesült lapunk. Jelenleg ugyanis egy multicég, a Magyar Telekom üzemelteti és nagyrészt tulajdonolja a közigazgatási szervek informatikai összekapcsolását szolgáló alaphálózatot, amely feladatot – a fideszes politikus tervei szerint – az év végéig az állam vesz át.<br />

Munkatársunktól
2011. 08. 20. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kormányzati körökben egyértelműen kacsának minősítették a Magyar Hírlap tegnapi értesülését, amely szerint a közeljövőben Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter kezdeményezheti Nyitrai Zsolt infokommunikációs államtitkár felmentését. Egyesek úgy vélik, a minden alapot nélkülöző információ elterjesztésével befolyásolni próbálták a kormányzat nemzeti informatikai és telekommunikációs stratégiai terveinek beindítását, végrehajtását. Az informatikai ágazatban jártas szakemberek szerint Nyitrai Zsolt tevékenysége elsősorban egy telekommunikációban érdekelt nagyvállalat és a mögötte álló üzletemberek érdekeit sérthette. Forrásunk felhívta a figyelmet arra, hogy a közigazgatási szervek informatikai összekapcsolását szolgáló gerinc- vagy alaphálózatot jelenleg egy multinacionális cég, a Magyar Telekom üzemelteti és nagyrészt tulajdonolja. A nemzeti infokommunikációs stratégia célja ehhez képest éppen az, hogy többségi, illetve kizárólagos állami befolyás alatt legyen a terület. – Ez nemzetbiztonsági, de pénzügyi megfontolások alapján is indokolt – közölte informátorunk, aki megjegyezte azt is, hogy az állami Magyar Villamos Művek (MVM) bázisán megoldható az alaphálózat működtetése.

*

Nem elhanyagolható az sem, hogy a Magyar Telekom szerződése az alaphálózat működtetésére az év végén lejár, érdekük tehát most annak meghosszabbítása. A Nyitrai vezette infokommunikációs államtitkárság tervei szerint azonban már az év végére megvalósulna a nemzeti alaphálózat az állam felügyeletével és a magánérdekek visszaszorításával.
A jelenlegi, magánérdekeknek kedvező állapotokat valamilyen szinten fenntartaná az egyébként állami tulajdonban lévő Kopint Datorg Infokommunikációs Zrt., ahol az utóbbi években szintén kidolgozták az elektronikus kormányzati gerinchálózatra vonatkozó stratégiát. Ennek lényege, hogy az állami hivatalok a Kopint Datorgon keresztül rendeljék meg a szolgáltatást a magáncégektől. Forrásunk arra figyelmeztetett, ez az elképzelés sincs összhangban a Nyitrai által képviselt koncepcióval.
A politikus által irányított terület máshol is konfrontálódhatott nagyvállalati érdekekkel. Magyarországon szoftvereket szinte kizárólag multicégektől lehet beszerezni, amilyen például többek között a Microsoft és az Oracle. Az unióban ehhez képest már azt támogatják, hogy minél többen használjanak ingyenes, úgynevezett free-software-eket. Nyitrai ehhez az uniós trendhez igazodva „szoftverkonszolidációt” indított be, amelynek egyfelől része a piaci nyitás, másfelől pedig az, hogy a multikkal a licencjogokért ne külön szervezetek tárgyaljanak, hanem az állam kössön velük keretmegállapodást.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.