Napi sajtószemle

MN
2011. 08. 25. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

DER SPIEGEL
Orbán Viktor miniszterelnök hívei „szigorú vezetői stílusról”, bírálói ezzel szemben „fenyegető uniformizálásról, a zsidók elleni uszításról és munkatáborokról” beszélnek – írta Gulyás-szigetcsoport című írásában a német hírmagazin, hozzátéve, hogy az Európai Unió kommentálás nélkül veszi tudomásul, hogy az egyik tagország kiszámíthatatlanná válik. A szerző utalt arra, hogy az elmúlt évtized három, egyaránt a „szociáldemokraták” által kinevezett miniszterelnökét, Medgyessy Pétert, Gyurcsány Ferencet és Bajnai Gordont bírósági eljárás fenyegeti. Említést tesz Gyöngyöspatával kapcsolatban a roma munkanélküliség csökkentését célzó intézkedésekről, s ír a közmédiában végrehajtott, az írás szerint a legjobb és a különösen kritikus újságírókat sújtó elbocsátásokról. Felidézte a magyar EU-elnökség külföldi visszhangját, beszámolt az új egyházügyi törvényről, illetve a törvény elleni tiltakozásról, a cikk végén pedig Heller Ágnes filozófust szólaltatta meg.

japantoday
Dél-Korea új címrendszert vezet be, elvetve az 1910 óta használatos régit, amely a városnév után a körzet és a lakóközösség számát adja meg, majd ezt követően a ház helyét – írta a japán közéleti portál. Az ország 5,68 millió háza kap új címet, amely már utcákat és házszámokat fog tartalmazni. A koreai rendszer igen bonyolult volt, a meghívókon általában térképet is mellékeltek, de a koreaiak megszokták száz év alatt, így most sokan szomorúak az elveszítése miatt. 1996 óta 158 ezer utca kapott nevet, s véglegesen 2014-ben tűnik el a régi, még a japán megszállók által lefektetett rendszer. Panaszkodnak a buddhisták, hiszen a vallásukhoz kötődő nevek egy része így örökre eltűnik, ahogy a szöuli Banpo-dong (Banpo-kerület) lakói is attól tartanak, hogy az elit környéknek számító lakónegyedük imázsa tönkre fog menni, ha egy új, ismeretlen utcanévvel kell azonosítaniuk. Japánban ma is a régi rendszer működik.

The Sunday Morning Herald
Egy munkahelyi etikettel foglalkozó csoport a dolgozók közötti pusziadás tilalmára szólított fel, amelyet terrorizmusnak nevezett – írta az ausztrál nagyváros hírlapja. A Knigge Társaság szerint az elmúlt években terjedt el ez a szokás, s állítólag többen megkeresték őket azzal kapcsolatban, mi a megfelelő viselkedés, ha valaki puszit akar adni köszöntésképp. Hans-Michael Klein, a csoport vezetője szerint a csókkal mindig jár egyfajta erotikus töltet, amely így zavaró lehet sokaknak, akik dolgozni szeretnének. „Ez a terrorizmus egy fajtája”, mondta Klein, leszögezve, hogy kizárólag a kézfogás az elfogadható. A csókkal való köszöntés a latin országokból terjedt el a szakértők szerint. Németországban, Olaszországban és Spanyolországban kettő, Hollandiában és Belgiumban három, Észak-Franciaországban pedig négy puszit adnak egymásnak – írja az ausztrál lap.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.