Napi sajtószemle

MN
2011. 08. 26. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Franffurter Allgemeine
Jó egy évvel ezelőtt történt hatalomra kerülésével az Orbán-kormány annak a szocialista– liberális uralomnak vetett véget, amelynek nyolc éve alatt az ország majdnem csődbe jutott. Orbán ennek megfelelő örökséget vett át – írja a német konzervatív napilap bécsi tudósítója. Reinhard Olt szerint a miniszterelnök helyenként kíméletlen fellépése bosszúságot vált ki, inkább külföldön, mint odahaza. A médiatörvényt ért bírálatokkal kapcsolatban Olt emlékeztet arra, hogy hasonló törekvésekkel korábban a most tiltakozó hazai szocialisták is próbálkoztak. Magyarországon kívül pedig szinte senki nem vette a fáradtságot magának ahhoz, hogy a magyar közszolgálati adók állapotára és hatalmas méretű eladósodottságára, illetve a reformokkal való szembenállásukra egyetlen pillantást is vessen. Olt úgy értékeli: a hazai bírálók kritikáiból érződő ellenségesség oka az Orbán-kormánynak az a törekvése, hogy az ország átalakítását visszafordíthatatlanná tegye. Emlékeztet az Egyesült Államok budapesti nagykövetének arra a kijelentésére, amely szerint ameddig Magyarországon egy kormány demokratikus választások keretében leváltható, nem lehet a demokrácia végéről beszélni. A cikkíró a továbbiakban a bírálókat a többi között figyelmezteti arra is, hogy az Orbán-kormány volt az első, amely keményen fellépett a félkatonai gárdák ellen. Olt szerint semmi kivetnivaló nincs abban, hogy az anyaország felelősséget érez a szomszédságában élő jelentős magyar népcsoportokért.

theguardian
A zavargások kitörése és a megszorítások között bizonyítható kapcsolat van – olvasható a brit lap elemzésében. Kutatók megvizsgálták 28 európai ország 1919–2009 közötti, illetve 11 latin-amerikai állam 1937 óta történt zavargásait, ezek alapján jutottak a fenti eredményre. A kutatás azt is megállapította, hogy az adók emelése nem növeli hasonló mértékben az elégedetlenséget.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.