Nemzeti erőforrás

Ludwig Emil
2011. 08. 19. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy nagyobbacska kisváros, például Dombóvár vagy Hatvan lakosságáét is meghaladja az a lélekszám, amennyivel kevesebb magyar gyermeknek szólal meg az idei tanév kezdetét jelző becsengetés. A tavalyinál mintegy 26 ezerrel (!) kevesebb iskolás gyermek lesz hazánkban, olvasható a Nemzeti Erőforrás Minisztérium statisztikai osztályának – lapunkban ismertetett – előzetes becsléséből. Bizonyára nem könnyű gyűjtőmunka volna emellé összegyűjteni a népes magyar kisebbségek lakta szomszéd országok, Románia, Szlovákia, Szerbia és Ukrajna ide vágó statisztikai adatait, ám a vélhető kutatási eredmény csak tovább szomorítaná a Kárpát-medence ma is legnagyobb közösségének lelkét. Már azokét a magyarul (is) beszélő néptársainkét, akiket ez a hír egyáltalán érdekel. Végül is megvan mindenkinek a maga baja, nehéz megélhetést biztosító munkát találni, sokba kerül hosszabb távon kenyéradó szakmát kitanulni, felsőfokú végzettséget szerezni, a családok többsége szűkében van a pénznek, sokakat fenyeget a bank vagy közszolgáltató végrehajtója, az északi és déli szomszédságban élő őshonos magyarok gyermekeit egyáltalán nem könnyű anyanyelven taníttatni, Nyitrán vagy Újvidéken nem veszélytelen az utcán még magyarul beszélni sem.
A közölt számadatok szerint legtöbben a középiskolák padjaiból fognak szeptembertől hiányozni, a gimnáziumi és szakközépiskolás diákok létszáma több mint 14 ezerrel csökken, az általános iskolákba hét és fél ezerrel kevesebb gyermek fog járni, mint tavaly. A pedagógustársadalmat aligha érheti meglepetésként, hogy mindezzel egyenes arányban több mint kétezer tanító és tanár válik „fölöslegessé”, és nincs az a tiltakozás, sztrájk, amitől több, munkát adó nebulót remélhetnének. Érdekes, hogy az óvodákba az eddiginél kétezerrel több apróságot vihetnek ősztől a szülők, e növekedési trendet azonban erősen beárnyékolják a tavalyi, és az idei első negyedévi születési adatok: még soha ilyen kevesen nem jöttek világra Magyarországon.
Idáig érve az írásban, feltettem a kérdést magamnak, mit akarok mindezzel mondani, üzenni másoknak, akikhez e sorok eljutnak? Honnan hová próbálok magam is eljutni e rövid jegyzettel és e száraz adatok, tények idézésével? Volt szerencsém ismerni Fekete Gyulát (1922–2010), aki évtizedeken át, a hivatásos szociológusokat és demográfusokat – a politikusokról nem szólva! – megszégyenítő kötelességtudattal, alapossággal, kitartással és eréllyel írta, mondta, ismételgette és mennydörögte, hogy hová fog vezetni a gyermekekről, az igazi, kellő létszámú családról való lemondás a másféle javak, előnyök, örömök előnyére. Éljünk magunknak? – kérdezte az író 1972-ben megjelent szociográfiai munkájának címében, a kerek húsz évvel később már kannibáloknak nevezett magyar véreitől, akik az elmúlt négy-öt évtized alatt valóban elfogyasztották e nemzet fizikai, genetikai jövőjét. Mit szóljak ehhez én, két jócskán felnőtt gyermek apjaként, amikor iskolás korom óta tudom, hogy egy adott populációnak a puszta természetes fennmaradásához legalább 2-3 gyermeknek kell megszületnie családonként a statisztikai átlag szerint. Szomorú vagyok, látván az évről évre bezáró falusi iskolákat, és számolok a büntetésemmel, hogy nem lesz unokám.
Mindez, a népességfogyás nem csak az én és mások személyes ügye. Az a nemzet, ország, lakosság, amelyik nem képes önmagát reprodukálni, az megöregszik, azután elfogy és átadja a helyét másoknak a térképen és a történelem színpadán. Jól kitalált címe, megnevezése a szóban forgó intézménynek, hogy a „nemzeti erőforrásokért” felelős minisztérium. A legfőbb közösségi erőforrás pedig – fizikai, szellemi és lelki értelemben egyaránt – az ember. A gyermekember.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.