Otthoni kérdések

Felesége rezzenéstelen arccal, modern hősnőként kísérte a bíróságra Dominique Strauss-Kahnt, a New Yorkban nemi erőszakkal megvádolt volt Nemzetközi Valutaalap-vezért. Vajon Anne Sinclair, a volt francia sztárújságíró miért tart ki tántoríthatatlanul csapodár férje mellett? Olyan rejtély ez, amelynek megfejtését valószínűleg soha nem fogjuk megismerni.

Pósa Tibor
2011. 08. 25. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Díjat Anne Sinclairnek, Dominique Strauss-Kahn feleségének! A közelmúltban komolyan ezt vetették fel amerikai bulvárlapok, amelyek oly nagy áhítattal követik a valutaalap volt vezérigazgatója hitvesének tántoríthatatlan kiállását férje mellett. Az egész ügy folyamán egyetlen pillanatra sem gyengült el.
A The New York Times így írt róla: „Honnan veszi ezt a lenyűgöző kitartást? Sokkal ismertebb volt, mint a férje, és sokkal gazdagabb is. Most csatlakozott ahhoz a női klubhoz, akik támogatják férjüket annak ellenére, hogy számos esetben megcsalta őket.” Az ABC amerikai televízió elemző műsora „erkölcsi erejét” Hillary Clintonéhoz hasonlította.
Ám valószínűleg Anne Sinclair a legkevésbé sem vágyott rá, hogy ilyen körülmények közt váljék neve Amerika-szerte ismertté. 1948-ban New Yorkban született Anne-Élise Schwartz néven, amelyet később Anne Sinclairre változtatott. Gyermekkorát is az amerikai nagyvárosban töltötte, ugyanis itt volt nagyapja, Paul Rosenberg híres műkereskedő. Paul Franciaországhoz kötődött, csupán a II. világháború kezdetén menekült át Amerikába. Anne kettős, amerikai és francia állampolgár.
A zsidó műkereskedő családból származó Paul 1911-ben nyitotta meg a párizsi La Boetie utcában galériáját, amely nagyon népszerű lett a modern művészek között. A rendkívül jó szemű és ízléssel megáldott műkereskedő kivételes szerződést kötött Georges Braque-kal, Fernand Léger-vel, Henri Matisse-szal és 1918-ban Pablo Picassóval is. Rosenberg az 1930-as évek közepére már megnyitotta londoni galériáját is, ám 1939-ben, a német áttörés előtti évben családjával Amerikába távozott. A világégés után a németek által elrabolt festményeinek nyomába eredt: az Európában hagyott mintegy négyszáz képéből háromszázat sikerült visszaszereznie.
Anne később visszatért Franciaországba, itt végezte el az egyetemet, és a hetvenes évek elején az Europe 1 rádióállomásnál újságíróként helyezkedett el. Igazi pályája a TF1 magántévében kezdődött, itt lett sztárújságíró. Heti magazinműsort vezetett, amelynek főleg francia politikusok és a művészeti élet személyiségei voltak a vendégei. A kellemes megjelenésű riporternő hozzáértését mindenhol elismerték, számtalan tévés díjat kapott. Később a csatorna hírigazgatója, majd vezetőségi tagja lett.
A nyolcvanas–kilencvenes években egyértelműen ő volt Franciaországban a televízió királynője. Hetente 12 millió nézőt tudott a képernyő elé ültetni, műsora 13 évig ment. A szép és okos műsorvezetőnő több volt, mint egyszerű riporter, politikai tényező lett. Volt egy titkos rajongója, aki ha tehette, vasárnap este mindig ott ült a tévé előtt: Francois Mitterrand, az államfő, aki számos műsorában vendégeskedett. A legnagyobb sikereit Anne Sinclair kétségtelenül Mitterrand elnökségének 14 évében érte el. Műsoraiban megpróbált középen maradni, de baloldali vonzalmát kár lenne tagadni.
A nyolcvanas évek végén, egy könnyebb stílusú másik műsora kapcsán találkozott egy fiatal szocialista politikussal. Az Otthoni kérdések címet viselő adásban a politikusokat megszokott környezetükben, kötetlenül kérdezve, egyéni arcukat felvillantva szerették volna közelebb hozni az emberekhez. Dominique Strauss-Kahn, mivel ő volt a következő adás „főszereplője”, szeretett volna előzetesen pár szót váltani Sinclairrel.
Meglátták egymást – mindketten villámcsapást éreztek. Már másnapra megegyeztek egy vacsorában, ahol majd „megbeszélik a tennivalókat”. A szerelem az első látásra persze bonyodalmakkal is járt: mindketten házasok voltak. Anne Ivan Levai magyar származású vezető rádiós-tévés újságíró felesége volt, két fiúgyermek anyja. DSK két lánnyal büszkélkedhet előző kapcsolatából. Végül 1991 végén kelt egybe a politikus és az újságírónő. DSK számára valóságos ugródeszkát jelentett ez a házasság: megnyílt előtte a média és a kultúra világa. Igaz, ekkor már ipari miniszter volt, de az igazi rangot a Sinclairrel kötött házassága adta meg neki. Minden együtt volt: a politikai és a médiahatalom, az egyszerű embernek felfoghatatlan méretű vagyon, a csillogás. Már ekkor megfogalmazódhatott a párban: minden lehetséges számukra.
Ám korántsem mentek olyan egyszerűen a dolgok: 1997-ben, amikor Jospin szocialista kormányában pénzügyminiszteri tisztséget kapott DSK, Anne Sinclair politikai összeegyeztethetetlenséggel indokolva lemondott a 7 sur 7 vezetéséről. Egy zavaros peres ügy kapcsán Lionel Jospin megvált DSK-tól, aki olyan levelet kapott Anne Sinclairtől, amelyet nem tett ki az ablakba. Áruló barátnak bélyegezte őt, aki a legkisebb nehézség láttán meghátrál. „Persze hogy megvédem, mint macska a kölykét” – mondta később erről az írásról Sinclair. DSK 2003-ban még parlamenti képviselői helyét is elvesztette, és 2007-ben az elnökválasztás előtti szocialista megmérettetésen is vereséget szenvedett. Anne és Dominique életében ez az év mégis fordulatot hozott: az államfő, Nicolas Sarkozy, hogy megszabaduljon az egyik legnagyobb szocialista vetélytársától, DSK-t jelölte a Nemzetközi Valutaalap vezérigazgatójának.
A feleség barátnői ma már nyíltabban beszélnek: Anne nem akart tudomást venni a férje nőügyeiről. Ha ez a téma felmerült beszélgetés közben, inkább kiment a szobából. Nem hallotta, így nem is tudta. Nem akarta felfogni, hogy férje egy csapodár, szoknyabolond és nőfaló, inkább befogta a fülét.
Philippe Brenot pszichológus a Le Figaro francia napilapnak kifejtette, hogy vannak olyan párok, amelyek – még esetleg kimondatlanul is – egy terv megvalósítására szövetkeznek. A felek közt létrejön egy „szerződés”, amelynek teljesítése elsődleges, sőt fontosabb, mint a szerelem. A hűtlenség az ő számukra nem borítja fel a paktumot. A Sinclair–DSK-szerződés nyilván a „legnagyobb célra” szólt: elnöki párként bevonulni az Élysée-be. Még ha nem indul büntetőeljárás Strauss-Khan ellen, akkor is búcsút inthetnek államfői vágyaiknak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.