Pánik a tőzsdéken

A Franciaország adóskockázati besorolásának lerontásával kapcsolatos piaci pletykák a mélybe rántották tegnap a részvénypiaci mutatókat, és a devizapiacokon is jelentős mozgásokat okoztak. Budapesten a Mol és az OTP papírjaival is fel kellett függeszteni a kereskedést, miután mindkét részvény esetében 10 százaléknál nagyobb napon belüli árfolyamcsökkenés következett be. A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe kétéves mélypontjára került. Franciaország helyett végül Ciprust minősítették le.

Munkatársunktól
2011. 08. 20. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Erőteljes részvény- és devizapiaci árfolyammozgásokat váltott ki világszerte az a befektetői körökben tegnap elterjedt hír, miszerint az Egyesült Államok adóskockázati besorolásának múlt heti rontása után a Standard and Poor’s (S&P) hitelminősítőnél ezen a héten Franciaország kerül terítéke. A francia bankok árfolyama a pletyka hallatára 10-20 százalékkal esett, ami a tőzsdei indexeket is magával rántotta nemcsak Európában, de Amerikában is. A francia gazdasági és politikai vezetők – beleértve a szabadságát megszakító Nicolas Sarkozy elnök – részvételével tegnap lezajlott találkozót követően Francois Baroin francia pénzügyminiszter közölte, hogy országa augusztus 24-én újabb megszorításokat jelent be a költségvetési hiány csökkentése érdekében, de ez nem sokat segítette a piacokon. Mint ahogy az sem, hogy végül nem Franciaországot minősítették le, hanem Ciprust – igaz, nem az S&P, hanem a Fitch. Az euróövezethez tartozó szigetország besorolása egyszerre két fokozattal BBB-re süllyedt, negatív kilátással. A hitelminősítő azzal az indokolással csökkentett a besoroláson, hogy a görög adósságválság komoly kockázatokat jelent a ciprusi bankrendszerre és az állam fizetőképességére nézve. A Fitch május végén már három fokozattal rontotta Ciprus adósi minősítését.
Az európai tőzsdék zárása előtti percekben a Reuters hírügynökség arról számolt be, hogy a Standard and Poor’s hitelminősítő szakértője piacnyugtató üzenetként arról tájékoztatott: nem változik Franciaország legjobb, azaz AAA hitelminősítése, amelynek kilátása is stabil marad. Ez az üzenet azonban már korántsem nyugtatta meg a piacokat, vagy nem jutott el elég gyorsan a célközönséghez, hiszen az európai börzék kivétel nélkül masszív veszteségekkel zártak. A londoni FTSE 100-as 3,05 százalékos, a párizsi CAC 40 index 5,45, a frankfurti DAX 5,13 százalékkal gyengült.
A nyugat-európai tőzsdemutatóknál is meredekebben esett a BUX. A magyar tőzsdemutató a kereskedést 1257,34 pontos, 6,75 százalékos csökkenéssel, 17381,28 ponton fejezte be. Az MTI beszámolója szerint, a BUX utoljára 2009. július 31-én zárt hasonló mélységben. A részvénypiac forgalma 35,4 milliárd forint volt, a vezető részvények jelentősen gyengültek az előző napi záráshoz képest. Az OTP és a Mol kereskedését napközben fel is kellett függeszteni, mert mindkét papír árfolyama 10 százaléknál többet esett. Napközben a bankpapír 3852 forinton is cserélt gazdát. A Mol is bő másfél éves negatív rekordot döntött. A távirati irodának nyilatkozó Varjú Péter, az Erste üzletkötője a Mol és az OTP felfüggesztésével kapcsolatban azt mondta: ilyenre utoljára a 2008-as „pánik” idején volt példa, de nem zárható ki, hogy a héten újra megismétlődik. Tegnap az OTP-részvények ára 544 forinttal, 12,16 százalékkal 3931 forintra esett, forgalmuk 24 milliárd forintot tett ki. A Mol 1 130 forinttal, 6,69 százalékkal 15770 forintra csökkent, 6,9 milliárd forintos forgalomban. A Magyar Telekom árfolyama 11 forinttal, 2,19 százalékkal 491 forintra gyengült. A Richter-papírok ára pedig 1500 forinttal, 4,35 százalékkal 33000 forintra csökkent.
A bankközi devizapiacot sem hagyta érintetlenül a hisztéria. Azt követően, hogy kedden éjszaka a svájci frank új történelmi árfolyamrekordot állított be 273,43 forinton, tegnap reggel már 263 forint alatt jegyezték. Délutánra az árfolyam átmenetileg 268 forint közelébe emelkedett. Lapzártakor egy svájci frankért 267,30 forintot adtak. Kisebb árfolyam-ingadozást tapasztalhattunk az euró vonatkozásában. Az eurót 274,73 forinton jegyezték négy óra után a bankközi kereskedelemben a kedd délutáni 275,09 forinttal szemben. Lapzártakor az eurót 276 forinton jegyezték. A dollár árfolyama pedig 194,70 forintra ugrott.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.