Pánikba esett a világ

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 484,91 pontos, 2,24 százalékos csökkenéssel, 21133,02 ponton zárt tegnap. A részvénypiac forgalma 11,0 milliárd forint volt, a vezető részvények csökkentek a múlt pénteki záráshoz képest.

Munkatársunktól
2011. 08. 11. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elolvadtak délutánra az amerikai adósságplafonhoz kapcsolódó megállapodás pozitív várakozásai, mivel az Egyesült Államok adósosztályzatának leminősítése nem került le a napirendről – mondta Varjú Péter a távirati irodának. Az Erste üzletkötője szerint emellett az esés döntő oka az volt, hogy az amerikai beszerzési menedzser intézet (ISM) júliusi feldolgozóipari beszerzési indexe az elemzői várakozásoknál nagyobb mértékben csökkent, két éve a legalacsonyabb szintre került. A New York-i tőzsde ennek hatására azonnal lejtmenetbe fordult, a német tőzsdeindex pedig kétszázalékos emelkedésről háromszázalékos mínuszba váltott. – A régiónkon belül a BUX esése volt a legnagyobb – tette hozzá Varjú Péter.
Kollégájához hasonlóan Szatmári Tamás is úgy vélte, az amerikai adósságplafonhoz kapcsolódó megállapodás elégtelensége, illetve a nemzetközi piacon eluralkodó pesszimizmus okozta a BUX esését. A Raiffeisen Bank Zrt. üzletkötője arra hívta fel a figyelmet, hogy az elmúlt hetekben-hónapokban az európai, illetve az amerikai adósságválság mellett sem estek a részvények, és nem vesztettek a kötvénybe fektetők. Véleménye szerint az esés folytatódhat Budapesten is a következő napokban annak ellenére, hogy a magyar vállalatoknál, illetve a magyar költségvetésben nincs gond.
A Mol 400 forinttal, 1,98 százalékkal 19800 forintra csökkent, 1,7 milliárd forintos forgalomban. Az OTP-részvények ára 199 forinttal, 3,65 százalékkal 5251 forintra esett, forgalmuk 8,3 milliárd forintot tett ki. A Magyar Telekom árfolyama 8 forinttal, 1,47 százalékkal 535 forintra gyengült, forgalma 353,5 millió forint volt. A Richter-papírok árfolyama 500 forinttal, 1,33 százalékkal 37000 forintra csökkent, a részvények forgalma 355,9 millió forintot ért el. A másik gyógyszeripari részvény, az Egis 128,1 millió forintos forgalom mellett 140 forinttal, 0,77 százalékkal 18160 forintra csökkent.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.