Pekingi csoda, londoni álom

Kozmann György az utolsók között, az utolsó versenyen került be a szegedi világbajnokságra készülő magyar kajak-kenu csapatba. A világbajnok, olimpiai bronzérmes kenus nincs hozzászokva az efféle izgalomhoz, hiszen annak idején Kolonics György párjaként számukra az aktuális világverseny döntőjében kezdődött az érdemi küzdelem, de kétéves kihagyás után időarányosan jól áll a felkészülésben. A vb ugyanis csak egy fontos állomás, tavaly ősszel azért ragadott újra lapátot, hogy kijusson Londonba, s onnan ne üres kézzel térjen haza.

2011. 08. 04. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár a válogatókon még a dobogóra sem fért fel, az országos bajnokságon ötszázon egyesben és kettesben, Korisánszky Péterrel is győzött. Minek köszönhetően táltosodott meg?
– Én inkább azt nem értem, előtte miért mentem, azaz mentünk olyan gyengén. Kiss Tomival mindketten jó formában voltunk, a kettes valamiért mégsem siklott alattunk. Mindent megpróbáltunk, de akár az edzésmódszeren, akár a technikán, akár apróságokon változtattunk, mégsem jöttek az eredmények. A második válogató után kifogytam az ötletekből, ezért megváltam Tamástól.
– S jött az ob az említett eredményekkel. Logikailag ebből az szűrhető le, hogy Kiss Tamás még sincs megfelelő erőállapotban.
– Logikailag valóban ez a magyarázat adódik, de egyesben Tamás is jó időket evezett.
– 2008-ban Kolonics György halála után térdeltek össze, s mindössze hat hét közös munkát követően olimpiai bronzérmesek lettek. Idén hónapokon át tartó felkészülés után a magyar mezőnyben a hatodik hely volt a legjobb eredményük. Pekingben tényleg csoda történt?
– Én is így gondolom. Ott nem csak a karunk ereje hajtotta a hajót.
– Peking után sportmenedzseléssel foglalkozó céget alapított, majd kacérkodott a politikával, szülővárosában, Pakson polgármesternek jelöltette magát. Miért kezdett el újra kenuzni? Netán eleve úgy hagyta abba, hogy majd visszatér?
– Nem volt ilyen tervem, miként azt sem jelentettem ki akkor, hogy kis pihenő után újra sportolok. Peking után egyszerűen érzelmileg és testileg is fáradtnak éreztem magam, nem volt erőm a folytatáshoz. Ám csak a versenysporttal hagytam fel, a rendszeres mozgással nem, maratont futottam, sárkányhajóztam. Tavaly novemberben éppen itt, Csepelen, a Gubacsi híd lábánál fogant meg bennem a gondolat, miért ne kezdeném újra. Túl voltunk az önkormányzati választásokon…
– …Elnézést, hogy a szavába vágok, megérte a politikai kitérő?
– Nem bántam meg. Függetlenként harminc százalékot kaptam, s csak kellemes tapasztalatokat szereztem. Nem kizárt, hogy egyszer újra megpróbálom.
– November, Gubacsi híd…
– Igen. Ahogy mindenki egy-egy nagy feladat után, én is ürességet éreztem. A konditeremben edzettem, amikor láttam a többieket vízre szállni. Arra gondoltam, nem is tudják, milyen jó dolguk van. A következő gondolatként pedig az ütött szöget a fejembe, miért ne vágnék bele újra. Másnap már ott voltam az edzésen.
– Könnyen visszailleszkedett?
– Az elején nagyon nehezen ment. Az első hetekben én voltam az utolsó a csoportban. A legalsó foktól kezdve kellett megmásznom a ranglétrát. A téli munka, a badizás, futás, úszás eleinte szintén keserves volt, de belerázódtam. A legfurcsábban viszont a versenyzést éltem meg. Korábban nagyon jó versenyző alkat voltam, nem izgultam, inkább feldobott a versengés hangulata, s kihoztam magamból a maximumot. Idén viszont rendre lámpalázasan álltam a rajthoz. Ráadásul olyan fiatalok vertek meg, akiknek, már elnézést, a nevüket sem tudom, a hatodik helyért is szenvednem kellett. Kolóval annak idején nem ehhez szoktunk. Itthon csak az volt a kérdés, hogy mennyivel nyerünk, igazából csak a világversenyek döntőinek volt tétjük.
– Három évvel ezelőtti önmagához képest milyen formában van?
– Az újrakezdés azzal az élménnyel is szolgált, hogy egyéniben most nyertem először országos bajnokságot. Régen Koló vagy megvert, vagy vele indultam párosban. A kétezer méteres teszttávon nyolc másodpercet javítottam a legjobb időmön, tehát nincs okom a panaszra. Legfeljebb azt érzem, hogy a regenerálódás több időt vesz igénybe. Például még négy nappal az ob után is éreztem a tagjaimban a fáradságot.
– Szegeden ötszáz párosban indul Korisánszky Péterrel. Londonba is vele próbál meg kijutni?
– Majd meglátjuk. A kétszáz nyilván nem az én világom, de eleve az egyesről sem mondok le. Vajda Attila kiváló kenus, címvédő, de ő sem legyőzhetetlen.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.