Pesszimisták a magyarok

Munkatársunktól
2011. 08. 25. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rendkívül rossz a magyarok megítélése saját anyagi viszonyaikról és a gazdaság helyzetéről; rosszabb, mint bármelyik másik visegrádi ország polgáraié – derült ki a Tárki kutatásából. A felmérés szerint – mivel az ország gazdasági helyzetének megítélésében a magyarok véleménye már korábban is nagyon negatív volt – a 2006 közepe és 2007 eleje közötti, statisztikailag is érzékelhető romlás óta a magyarok között alig akad olyan, aki pozitívan vélekedne ebben a kérdésben: tízből csupán egy honfitársunk ítéli jónak háztartása anyagi helyzetét. Összehasonlításképpen: a cseheknél három és félszer, négyszer többen nyilatkozták azt, hogy megfelelőnek tartják saját pénzügyi helyzetüket.
Az elmúlt négy évben évről évre egyre többen mondták, hogy jövőre jobb anyagi körülményekre számítanak. Az optimizmus növekedési lendülete azonban 2011 közepére megtört. Ma százból csak tizenöt magyar vélekedik úgy, hogy egy év múlva javulni fognak anyagi viszonyai. Szlovákiában már az évtized közepe óta egyre kevesebben tekintenek bizakodóan a jövőbe, 2004 óta most a legnagyobb a pesszimisták száma. A régióban egyedül a lengyeleknek nem növekedett a gazdasági helyzettel kapcsolatos borúlátása. A magyarok helyzetértékelését kevésbé befolyásolta a világgazdasági válság, mint a régió többi polgáráét. Véleményünk ugyanis már 2006-2007 óta annyira lesújtó volt az ország és a háztartások gazdasági és anyagi helyzetéről, hogy annak már nemigen volt hová romlania.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.