Rasszizmus a vád

Neszméri Sándor
2011. 08. 26. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szlovák politikát és társadalmat megosztotta a szociális, munka- és családügyi minisztérium törvénytervezete, amelyben a liberális Szabadság és Szolidaritás párt politikusai által irányított tárca azt javasolja, „a szélsőségesen szegény családok” esetében az anya állami támogatással, ingyen juthatna hormonális fogamzásgátlóhoz, illetve az egészségbiztosítók megfizetnék a sterilizáció költségeit, amennyiben önként kéri a család.
A múlt héten tárcaközi egyeztetésre bocsátott tervezetet elsőként a liberálisok koalíciós partnere, a Kereszténydemokrata Mozgalom támadta meg, azt hangoztatva, hogy az „olyan problémát, amely a nevelés és az egyéni felelősségvállalás kérdése, nem lehet költségvetési támogatással helyettesíteni”. A tárcaközi egyeztetésbe bekapcsolódó civil szervezetek ennél durvábban fogalmaztak, „rasszistának és diszkriminatívnak” minősítették a tervezetet, és hozzátették, elfogadhatatlan, hogy „etikailag megkérdőjelezhető magatartást erőszakoljon egy törvény a családokra”. A civil szervezetek internetes petíciós aláírásba kezdtek a törvény ellen.
A tárca államtitkára, Lucia Nicholsonová azzal védte a törvénytervezetet, hogy „az állam kötelessége tenni azért, hogy ne szülessenek olyan szegény közegbe gyerekek, ahol a szülők képtelenek biztosítani egészséges fejlődésüket”, hangsúlyozva, hogy a törvény semmire sem kötelezne senkit. Elmondta azt is, vannak olyan tapasztalataik, hogy az ilyen „szélsőségesen szegény családok maguk is szeretnének védekezni a további gyermekáldás ellen, ám sem az éves szinten több tíz euróba kerülő fogamzásgátló tablettát nem tudják megvenni, sem a sterilizálás 200 euróra (mintegy 54 ezer forint) rúgó költségeit nem képesek megfizetni”. Az Etnikai Kutatóközpont munkatársa, Elena Gallová Kriglová nem ért egyet a sterilizálás lehetőségének felkínálásával, mert szerinte az sértené a roma lakosságot. Az ilyen törvény azt „üzenné” a romáknak, „az állam nem akarja, hogy gyerekeik legyenek”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.