Rossz bankká válik az EKB?

Az adósságválságban lévő államok kötvényeit nagy tételben vásárló Európai Központi Bank a program kritikusai szerint az unió rossz bankjává válhat. A számlát álló németeknek nem tetszenek az uniós jegybank vásárlásai, miközben befektetők azt szorgalmazzák, hogy Berlin még mélyebben nyúljon a zsebébe.

Nagy Vajda Zsuzsa
2011. 08. 25. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Huszonkétmilliárd euró értékben vásárolt államkötvényt az Európai Központi Bank (EKB) a múlt héten – tette közzé az unió központi pénzintézete tegnap. Ezzel az euróövezet jegybankja az adósságválságba sodródott országok finanszírozásán kívánt könnyíteni, sikerült is a problémás államok kötvényhozamait leszorítani. Miközben korábban csak görög, portugál és ír állampapírokat vett, az EKB az olasz és a spanyol kötvényekre is kiterjesztette védőhálóját. A nagy mennyiségű, kérdéses értékű állampapír felvásárlása miatt a központi pénzintézetet egyre több kritika éri elsősorban a „számlát álló” németek részéről, akik szerint ha az EKB így folytatja a bevásárlásait, Európa rossz bankjává válik. Olli Rehn gazdasági és pénzügyekért felelős európai biztos a Bild című német napilap tegnapi számában adott interjúban visszautasította ezt a jelzőt. Szerinte „az EKB által birtokolt államkötvényekben megtestesülő valamennyi kötelezettséget teljesítik az euróövezeti tagállamok”. A főképp német adófizetői pénzből megvalósított, költséges beavatkozások ellenzőit Rehn szavai azonban nem nyugtatták meg, folytatódtak a bírálatok tegnap is. Németország Hessen tartományának miniszterelnöke leszögezte, hogy az EKB nem válhat olyan intézménnyé, amely az egyes nemzeti költségvetések mulasztásait – például Olaszországét – tartósan kiegyenlíti.
Miközben a kisegítő beavatkozások terhét állók ellenzik az EKB vásárlásait, a befektetők azon a véleményen vannak, hogy Németországnak még az eddigieknél is nagyobb szerepet kellene vállalnia az uniós adósságválság leküzdésében. Néhány nap leforgása alatt tegnap már harmadszor állt ki a közös euróövezeti kötvény kibocsátása mellett Soros György üzletember, ami gyakorlatilag azt jelentené, hogy a németek a jelenleginél drágábban – ugyanolyan áron, mint bármelyik másik euróövezeti ország, például a görögök, amelyek jelenleg a német hozamok több mint hétszeresét fizetik, 14 százalékot – jutnának finanszírozáshoz. – Az euróövezeti kötvény hozamai minden bizonnyal magasabbak lennének a 1,5-2 százalékot kínáló német állampapírokéinál. Ráadásul majdnem ugyanolyan biztonságosak lennének, mint Berlin pénzügyi eszközei, hiszen ha egy-egy ország csődbe juthat is, a teljes eurózóna esetében a német gazdasággal a háttérben garanciaként ez szinte kizárt – mondta a Magyar Nemzetnek Kőrösi István, a Világgazdasági Kutatóintézet főmunkatársa. Érthető tehát, hogy a befektetők Sorossal az élen ezt a megoldást kívánatosnak tartják, ezzel ugyanis a válság hatására pánikszerűen menekített pénzek biztonságos és jól fizető piacra lelnének. Kőrösi István szerint maga a valutaövezet is jól járhatna a megoldással, ugyanis ha egy csapásra nem oldódnának is meg az adósságválság gondjai, de növekedne a lavírozás tere. A kutató arra is kitért, hogy a közös kötvény csakis abban az esetben képzelhető el, ha sikerül a tagállamoknak egy szorosabb költségvetési együttműködésben is megállapodniuk, ami a mediterrán országok pénzügyi függetlenségének az elveszítésével járhat.
Az eladósodott országoknak tehát át kellene engedniük a kontrollt Berlinnek a költségvetésük felett, a németeknek pedig még mélyebben a zsebükbe kellene nyúlniuk. Jól látható, hogy milyen hatalmas kompromisszumokra van szükség az új pénzügyi eszköz bevezetéséhez, amelynek pályafutásáról és eredményességéről valóban csak találgatni lehet, senki nem ismerheti pontosan a forgatókönyvet. A szakma azt várja, hogy Angela Merkel német kancellár és Nicolas Sarkozy francia államfő mai találkozóján születik valamiféle döntés Párizsban ez ügyben. (Mint ismeretes, a nagy adóságokkal küszködő országok számára kedvező eurókötvények kibocsátását Nicolas Sarkozy államfő támogatná.) Kőrösi István szerint amennyiben Németország további milliárdos nagyságrendű pénzügyi fedezetet vállal, akár a saját költségvetési céljai is veszélybe kerülhetnek; az idén 1,6, jövőre pedig 0,9 százalékos hiányt tűzött ki célként Berlin. A kutatóintézet főmunkatársa szerint nem kérdés, hogy a németeknek „valamit lépniük kell”, hogy az adósságválságból kisegítsék az euróövezetet. A megoldáskeresés arról szól, hogy a lehető legolcsóbban sikerüljön elérni ezt a célt. – Az euróövezet jövője Merkel és Sarkozy kezében van – összegezte a szakember.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.