Röviden

MN
2011. 08. 31. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb találkozó a kínaiakkal
Újabb fordulóponthoz érkezik ősszel a magyar–kínai stratégiai együttműködés. Az egyeztetések magas szintű kormányközi találkozón folytatódnak a magyar–kínai fejlesztések megvalósításáról. A kormány célja annak elérése, hogy Fellegi Tamás magyar–kínai gazdasági kapcsolatokért felelős kormánybiztos vezetésével megegyezés szülessen az együttműködési megállapodások részleteinek végrehajtásáról. (MN)

Tovább olvad a görög GDP
Az idén a vártnál nagyobb mértékben fog zsugorodni Görögország gazdasága – mondta az ország pénzügyminisztere egy rádióinterjúban pénteken. Evangelosz Venizelosz szerint a hazai össztermék (GDP) várhatóan 4,5 százalékkal csökken az idén, míg korábban 3,8-3,9 százalékos visszaesést vártak. (MTI)

Kivonul az olasz bank
Hamarosan megválik magyarországi érdekeltségeitől az olasz nagy bank, a Banco Popolare, amely magyarországi leányvállalatának eladásáról tárgyal – értesült az Origo. A hírek szerint a bankot egy magyar társaság venné meg az olaszoktól. A Banco Popolare azt is tervezi, a magyar után horvátországi leányvállalatától válik meg. (MN)

Módosítják az áfatörvényt
A kormány módosítja az áfatörvényt a miatt a júliusban kihirdetett európai bírósági ítélet miatt, amely szerint nincs összhangban az uniós joggal a magyar áfaszabályozásnak az a része, amely kizárja a ki nem fizetett beszerzésekhez kapcsolódó áfa-visszatérítést. A Nemzetgazdasági Minisztérium hangsúlyozza: megteszik a szükséges intézkedéseket, hogy az ítéletben foglaltaknak eleget tegyen Magyarország. (MTI)

Csökkent a betétállomány
Tizennyolc év töretlen növekedése után tavaly először csökkent a bankszektorban lévő megtakarítási állomány, amely így 16 640 milliárd forintot tett ki. Ez az összeg 1,8 százalékkal kevesebb a tavaly mértnél. A betétesek 99,6 százaléka belül van a január 1-jétől érvényes százezer eurós, 27 millió forintos betétbiztosítási védelmen. Az Országos Betétbiztosítási Alap százezer eurós védettségi szintjét meghaladó nagybetétesek csaknem negyvenezren vannak. (Cs. L.)

Az MSZP vitát nyit a gazdaságról
A magyar gazdaság helyzetéről szóló parlamenti vitanapot kezdeményeznek a szocialisták, mert szerintük alapjaiban elhibázott a kormány gazdasági helyzetértékelése és stratégiája. Mesterházy Attila, az MSZP elnök-frakcióvezetője úgy véli, a KSH gazdasági növekedésről szóló adataival a kormány nem tudott vitába szállni, a gazdasági növekedés lassul, az első negyedévvel összevetve a második negyedévben a magyar gazdaság stagnált. A szocialisták szerint az egykulcsos adórendszernek nincs gazdaságélénkítő hatása, ezért el kell törölni azt. (MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.