Selyemképek a természet mitikus tájairól

Makrai Sonja
2011. 08. 22. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Holnap zár, így érdemes még a hét végén megnézni Lukács Katalin textilművész Fák népe című önálló kiállítását a budapesti RaM Colosseumban. A marosvásárhelyi születésű művész Nagybányán kezdte képzőművészeti tanulmányait Véső Ágoston Munkácsy-díjas művész irányításával. Az anyaországba áttelepülve a Magyar Iparművészeti Egyetem hallgatójaként diplomázott grafikusként, végül egy itthon csak kevesek által művelt, érzékeny műfaj, a selyemfestés felé fordult.
A selyemfestészet végtelen türelmet, figyelmet, odaadást követel művelőjétől. Minden ecsetvonás végleges, az anyag ugyanis nem teszi lehetővé, hogy az esetleges hibákat javítsák. Kényes és különleges alkotások ezek, de az olajfestményektől eltérően megfelelő tárolás mellett évszázadok múltán is megőrzik eredeti formájukat, nem veszítik el színeik élénkségét.
Mesék, ideák, szürreális valóságok. Lukács Katalin képei sejtelmesek, álomszerűek, a természetben és a hétköznapokban létező mítoszok inspirálják elsősorban a művészt. Kedvelt formái közé tartoznak a banyafák, a női test metamorfózisai, a varjak és az öregasszonyok természetben visszaköszönő alakjai.
A nemrégiben megnyílt impozáns kulturális központ kerengőjében megrendezett tárlaton Roboz Beáta kurátor a művész természeti ihletésű képeiből válogatott.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.