Sólyom sajnálja, hogy nem volt erélyesebb

A Fidesz–KDNP kormánytöbbség „tulajdonképpen növelte” az Alkotmánybíróság jogkörét, ettől függetlenül nem jó, hogy bizonyos hatásköröket elvontak a testülettől – mondta Sólyom László. A volt államfő kijelentette: hibájának tartja, hogy Gyurcsány Ferencet 2006-ban nem szólította fel egyértelműen távozásra.

Munkatársunktól
2011. 08. 11. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Növelték az Alkotmánybíróság (AB) hatalmát az alkotmányos panasz intézményének bevezetésével, az alkotmánybíráskodás effajta „áthangszerelésével” – mondta Sólyom László az Origo.hu-nak adott nagyinterjújában. Ezzel ugyanis nem csupán az Országgyűlés, hanem a bírói hatalmi ág ellenőrzésére is lehetősége nyílik a taláros testületnek. Az AB hatásköreinek csökkentése ezzel együtt – fogalmazott a volt köztársasági elnök – „gyógyíthatatlan seb az alkotmányon”, hiszen így a kormányzati cselekvés jelentős részében lehetséges alkotmányellenes törvényeket hozni és alkalmazni. Ezt súlyos defektusnak nevezte, amit szerinte „feltétlenül orvosolni kell”. Sólyom László problémának nevezte a testület létszámának 15 főre emelését is. Mint az Alkotmánybíróság volt elnöke, felidézte: sokszor úgy érezte, 11-en is sokan voltak, ha csak kilenc fő volt a létszám, könynyebb volt teljes ülést tartani. Akkori működéséről egy műhelytitkot is elárult: a Bokros-csomag rendelkezéseinek vizsgálatakor figyelembe vették a nemzetgazdasági szempontokat is. Hangsúlyozta: a készülő új alaptörvénnyel kapcsolatban mindenhol elmondta kifogásait, de azt is, hogy a vádakból mi az, ami nem felel meg a valóságnak. Példaként említette: nem volt igaz, hogy itt abortusztilalom készül és fasiszta diktatúra.
A magán-nyugdíjpénztári vagyon állami kezelésbe vételét nem látja aggasztónak, sőt, ez szerinte már a szocialista kormányzás végén is elkerülhetetlennek látszott. A módszert viszont kritizálta. – Diktátum helyett szépen ki lehetett volna sakkozni az alkotmányos megoldásokat, több választást adva az érintetteknek, és kaszabolás helyett fehér kesztyűben végig lehetett volna vinni az egészet – mondta Sólyom László.
Saját elnöki mandátumát értékelve hibaként könyvelte el, hogy 2006-ban, az őszödi beszéd kiszivárgása után nem fogalmazott egyértelműbben. Felidézte azt a vitát, amelynek során munkatársai azt mondták: „Az államfő nem szólíthatja fel a miniszterelnököt lemondásra.” A Sándor-palotában akkor elmondott beszédére utalva kiemelte, „amit mondtam, ugyanezt jelentette, de jobb lett volna kifejezetten kimondani”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.