Százezer cégre várhat felszámolás

Akár tízmilliárd forintjába is kerülhet a közkasszának a honi cégvilág megtisztítása, a vagyontalan alvóvállalkozások kiszűrése – derül ki szakértői becslésekből. A nem működő társaságok törlése több állami szervezetnek is komoly feladatot ad. A kormány az eljárás egyszerűsítésén, gyorsításán dolgozik.

Jakubász Tamás
2011. 08. 01. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Komoly summát, milliárdos tételt húzhatnak ki az állam zsebéből az alvóvállalkozások – derül ki a szakértői becslésekből. A hozzáértők körében már régóta tartja magát az a nézet, hogy a honi társaságok jelentős része, nagyjából százezer cég nem végez érdemi tevékenységet, és vagyona sincs. A tulajdonosok a szóban forgó társaságokat mégsem szüntetik meg – vagy nemtörődömségből, vagy csalárd szándékból, vagy pedig azért, mert úgy vélik, hogy a vállalkozás egyszer még jó lehet valamire. Az alvócégek rendszerint fontos kötelezettségeiknek sem tesznek eleget, például nem nyújtanak be mérleget, azaz nem számolnak be a hatóságoknak gazdálkodásuk eredményéről. A szabályszegő cégeket az adóhivatal és a bírói fórumok szűrik ki, de mint a tapasztalatokból kiderül, a gazdasági élet megtisztítása igen sokba kerül.
*
Az alvótársaságok megszüntetésének folyamata nem nevezhető rövidnek – kezdte a helyzet értékelését a Fővárosi Bíróság (FB) gazdasági kollégiumának vezetője. Kiss Gábor kérdésünkre kifejtette: a procedúra első lépéseként a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) azt igyekszik megállapítani, mely cégek nem készítették el a szükséges dokumentumot. Ha a mulasztók a felszólítások ellenére sem tesznek eleget kötelességüknek, az adóhatóság kezdeményezi, hogy a cégbíróság intézkedjen megszüntetésükről. Ha az indítványt a bírói fórum megalapozottnak találja, elrendeli a mérleget nem készítő társaság kényszer-végelszámolását.
– Csakhogy – mondta Kiss Gábor – az alvóvállalkozások tulajdonosait szinte lehetetlen utolérni, az anyagi helyzetükről szóló iratok nem találhatók meg, sokszor vagyonuk sincs, és a szükséges hatósági igazolások sem szerezhetők be. Mindezek miatt az ilyen ügyek döntő többsége átkerül a fővárosi vagy a megyei bíróságra, ahol elrendelik a cég felszámolását. Ám ekkor legtöbbször arra derül fény: a társaságnak egy fillérje sincsen, így a felszámolási eljárás egyszerűsített formáját folytatják le. – A procedúra így is hónapokig eltarthat, hiszen össze kell például hívni a hitelezőket, és a papírmunkát is szükséges elvégezni – közölte a kollégiumvezető. Majd folytatta: az alvócégeknek általában annyi vagyonuk sincs, amennyiből a felszámolót ki lehetne fizetni, emiatt a szakemberek rendszerint a közkasszából kapják meg – a törvényben rögzített – minimális munkadíjat. Az FB tapasztalatai szerint az állam átlagosan százezer forintot fizet a felszámolóknak egy-egy alvóvállalkozás megszüntetéséért.
Ha a szakértői becsléseket öszszevetjük a kollégiumvezető szavaival, azt kapjuk: a százezer alvó- cég törlése – a jelenlegi szabályok mellett – akár tízmilliárd forintjába is kerülhet a magyar adófizetőknek. Az anyagiak mellett az sem hagyható figyelmen kívül, hogy az adóhatóságnak és bíróságoknak is komoly munkaterhet jelent a cégvilág átrostálása. A NAV májusban arról tájékoztatta lapunkat, hogy már több mint százezer felszólítást küldött a mérleg beadásával késlekedő vállalkozásoknak, és április végéig 22 ezer társaság megszüntetését indítványozta. A folyamat a felszámolási bírók tennivalóját is növeli: ügyeik húsz százalékát a vagyontalan vállalkozások megszüntetéséhez kapcsolódó esetek adják.
Kiss Gábor szerint a problémára egy új eljárás, a gyorsított végelszámolás bevezetése jelenthetne megoldást. – A procedúra szabályait úgy kellene kialakítani – magyarázta a kollégiumvezető –, hogy a passzusok lehetővé tegyék a nincstelen, mérleget nem készítő cégek gyorsabb, olcsóbb megszüntetését. Az eljárást például egyetlen személy, a számítógépes rendszer által kiválasztott felszámoló folytathatná le. A követelésük nyilvántartásba vételéért a hitelezőknek nem kellene díjat fizetniük, ami – Kiss Gábor szerint – leginkább az adóhivatalnak és más közszervezeteknek kedvezne. Emellett könnyebbséget jelenthetne a hitelezők összehívásának elhagyása is. Mindezeken túl a felszámoló díjazásáról is új passzusokat lehetne megfogalmazni. – A változtatásokkal elérhetnénk, hogy az alvócégek megszüntetése a jelenleginél kevesebb munkát adjon az állami és igazságszolgáltatási szervezeteknek, azaz csökkenne a munkateher, egyben több idő és munkaerő jutna a polgárok ügyeinek elintézésére – érvelt a bírósági vezető. Kiss Gábor álláspontja szerint az új eljárási szabályok kialakításával mérsékelni lehetne a gazdasági élet megtisztításának közkasszát terhelő költségeit.
A kérdésről nemrégiben kikértük a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium véleményét is. A tárcánál tudatták, hogy a céges jogszabályok módosításának koncepcióját – állami vezetők részvételével – a közeljövőben tárgyalja meg a Széll Kálmán-munkacsoport. A jogalkotók célkitűzései között szerepel az is: a már nem működő, vagyontalan, mérleget nem készítő cégek kényszer-végelszámolását minél egyszerűbben és gyorsabban kell elvégezni, mégpedig úgy, hogy az ügyek ne jelentsenek nagy és felesleges munkaterhet a bíróságoknak.

Jól vámolt az adóhivatal. Az elmúlt fél évben nőtt az adóalanyok száma a Dél-Alföldön, elsősorban az adószámos magánszemélyek és a cégek tábora bővült – mondták tegnap a Nemzeti Adó- és Vámhivatal illetékesei Szegeden. A távirati iroda tudósításából kiderült: a régióban – az előzetes tervekhez képest – 18 százalékkal nagyobb lett a vámból származó bevétel. Továbbra is sokan próbálkoznak csempészéssel, a felderített 251 bűntett legnagyobb hányadát ez a cselekmény adta. A dél-alföldi pénzügyőrök idén eddig több mint kétszázezer doboz cigarettát foglaltak le, amelyek összértéke elérte a 130 millió forintot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.