Szelektív hallás

Kaposvár önkormányzata júliustól elszállíttatta konténereit a külterületi utcasarkokról, és fizetőssé tette a hulladékszállítást. Bár a szemetes környezettől megcsömörlött lakóközösségek kezdeményezték a kukás-zsákos tárolású fizetős rendszer bevezetését, és évente legalább huszonhatmillió forintot megtakaríthat a város, az elmúlt hetek köztisztasági tapasztalata lesújtó.

Varga Attila
2011. 08. 08. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mintaszerűen kipakolt kukákat látni Kaposvárott a Toponári út két oldalán. A belterületen tiszták az utcák, nem látni a földön még egy elhullajtott papír zsebkendőt sem. Ha azonban valamelyik bekötőutat választva a közeli, természetvédelmi területen fekvő, turisztikai látványosságnak sem utolsó Deseda-tó felé vesszük az irányt, illegális szemétlerakó helyekbe ütközünk. Még az egyetlen hivatalos lerakó konténereinél is bűzlik az erdő, szemétdombokat áztat a szemerkélő eső.
Kaposvár mérete alapján Magyarországon közepes városnak, európai szinten kisvárosnak tekinthető. A megyeszékhely népessége hetvenezer fő, de százötvenezres a vonzáskörzete. Ami az elmúlt hónapban „szemétháború” címen kirobbant Kaposváron, korántsem egyedi eset. A somogyi megyeszékhelyen olyan ember az illetékes, aki három évvel ezelőtt az országban elsőként kapta meg a települések érdemes főkertésze díjat. Az adományozó Magyar Önkormányzati Főkertész Szövetség úgy ítélte meg, hogy Hartner Rudolf főkertész több mint harminc éve a gondos gazda figyelmével őrizte, gyarapította a zöld felületeket Kaposvárott. Az ő munkáját is dicséri, hogy Kaposvár 2003-ban elnyerte a Virágos Magyarországért mozgalom első díját, s ezzel részvételi lehetőséget kapott az európai megméretésen, ahol rá egy évre az európai virágos városok versenyében arany minősítést nyert. Irodája falán lóg a bekeretezett elismerés. Az elmúlt három évtizedben csaknem tízezer fát ültettek Kaposváron – ma harmincötezer fa van a városban –, a zöld területek nagysága csaknem kétmillió négyzetméter, ami jóval több, mint a hasonló méretű városokban.
Szemétügyben is Hartner Rudolf az illetékes mint a városgondnokság vezetője.
– A nyolcvanas években a város körül északon a nyolc kilométeres Deseda-tó, délen pedig a Zselic lankáinak zártkertjei népesültek be. A gazdasági kényszer sokakat kiszorított a városból, így a hatezer külterületi ingatlan jelentős része már nemcsak hétvégi nyaralóházként, hanem állandó lakhelyként szolgál. A hét végén vagy alkalomszerűen használt házakban is termelődött kommunális szemét, ezért a város időtlen idők óta huszonhat konténert helyezett el a külterületeken – világosít fel az előzményekről.
Bár a városban évente két alkalommal lomtalanítást (limlomakciót) szerveztek, a konténerek esetében mindennapossá vált, hogy nem csak a kommunális szemetet helyezték el bennük és mellettük az emberek. Az ipari tevékenységet folytató gazdasági társulások is a konténerek közelében rakták le a műanyag alkatrészeket, a szétbontott autók darabjait, hűtőgépeket, monitorokat s ezer más ömlesztett mennyiségű anyagot. Már annyira tarthatatlanná vált a helyzet, hogy a töröcskei, hivatalos nevén Zselic városrész közössége két évvel ezelőtt a konténeres tárolás megszüntetését kérte az önkormányzattól, nyolcvan család pedig – a belterületen alkalmazott módszerhez csatlakozva – kukákat és szemeteszsákokat vásárolva szerződött a köztisztasági vállalattal. Másutt kérték a konténerek áthelyezését, bízván abban, hogy nem az ő környékük lesz szemetes. Mivel ez sem vezetett eredményre, kezdett elterjedni a zselici módszer a Kaposvárhoz tartozó külterületeken, Lonkahegyen és a Róma-hegy környékén is. Júliusban a kihelyezett huszonhatból huszonnégy konténert beszedetett a város. A Deseda környékén kettőt meghagytak. Az ott élők napról napra megtöltik az óriási tartályokat háztartási hulladékkal, de az ipari szemét továbbra is ide kerül. A környék pedig olyan szemetes, mint korábban.
A kétszázhatvan hektáros Deseda az ország leghosszabb mesterséges tava, komoly turistaforgalmat vonz. Körbe lehet kerékpározni, van vitorláskikötője, kajak-kenu-bérlési lehetőséggel. Ráadásul a jól felszerelt szabad strandra egyre több olyan kaposvári jár, akinek már megfizethetetlenül messze esik a Balaton. A város az idegenforgalom miatt keletkező hulladékmennyiséget beszámítva besegít a desedai szemét elszállításába.
– A kérdés az, mekkora az a szemétmennyiség, amely kommunális szemétnek minősül. A meghagyott két konténert tizenöt nap alatt tizenkétszer cserélték. Oda hordja a szemetét boldog-boldogtalan. És az nem a normális működés jele, hogy bontott hűtőszekrényeket szállítson el a város közpénzen – mondja a szakember.
– Lehet nyomoztatni az illegális szemétlerakók után?
– Kaposváron több vállalkozás is foglalkozik illegális szemétlerakással. Tavaly decemberben a szentjakabi városrészben az önkormányzat illegális szeméttelepet számolt fel, többek között negyven hűtőszekrény vázát is elszállíttattuk. Természetesen időnként feljelentést teszünk a rendőrségen, a nyomozás kivétel nélkül eredménytelen. Tapasztalatunk szerint sokkal hasznosabb, ha valaki felírja annak az autónak a rendszámát, amelyikből a szemetet kiteszik, majd lakossági bejelentést tesz. Nincs rá nézve következménye, nem kell tanúskodnia. Sajnos ez ritka. Kikerestettük a rendszám tulajdonosát, és kiderült, hogy egy autószerelő vállalkozóé az autó. Hivatalos levélben felszólítottuk, hogy huszonnégy órán belül vagy elviszi az erdő széléről a szemetét, vagy feljelentést teszünk ellene. Elvitte.
Hartner Rudolf főkertész sokáig szemeteszsákokat őrzött az irodájában. Olyanokat, amelyeket parkok szélén hagytak, és amelyekben névvel, címmel ellátott csekkek, levelek voltak. Behívatták a szemeteszsákok gazdáját a városgondnoki irodába, de mindenki tagadta, hogy ő tette volna.
– Én beszélgetni szeretek, nem hatóságokkal fenyegetőzni. Láttam a szemükön, hogy megbánták, s azt mondták, oda fognak figyelni. Ha megbüntetjük őket, elképzelhető, hogy bosszúból újra kárt csináltak volna, szétvernek egy telefonfülkét, berúgják egy buszváró oldalát. Az engedékeny hozzáállás a legkifizetődőbb megoldás.
Az emberek tudatát nehéz befolyásolni, főleg, ha hozzászoktak az ingyenes szolgáltatáshoz. Május közepétől táblákat helyeztek ki a konténerekhez arról, hogy megváltozik a szemétgyűjtés rendje, majd a sajtóban erőteljes kampány indult, szórólapokat dobáltak be a külterületi ingatlanok postaládájába. „Tájékoztatjuk a külterületen lakókat és a telektulajdonosokat, hogy az érintettek kérésére a külterületeken kialakult kommunális hulladékgyűjtési rendszer megváltozik. A zártkerti hulladékgyűjtő konténerek használata helyett a KVG Zrt. egyéni, a belterületen is használatos szerződés alapján az ingatlanok elé kihelyezett edényzet heti egyszeri ürítésével viszi el a hulladékot. Erre szerződést kell kötni május 31-ig. Ötvenliteres edény esetén 158 forint/ürítés, 110 literesnél 346 forint/ürítés. Aki nem köt szerződést a szemét elszállítására vonatkozóan, annak 400 forintért lehetősége van erre a célra rendszeresített 110 literes zsákokat vásárolni.”
– Lassan eltelt egy hónap. Sikeres volt az átállás?
– Húsz évvel ezelőtt részt vettem egy ausztriai tanulmányúton, ahol a szelektív hulladékgyűjtés tapasztalatait mutatták be. A vállalkozás igazgatója sorra emelte fel a gyűjtőtégelyek tetejét. A papírgyűjtőben papír volt, a PET-palackosban PET-palack, ám a fehér üveges gyűjtőnél szomorúan csóválgatni kezdte a fejét. Hoszszasan kotorászott benne, majd kiemelt egy zöld üveget, s a helyére, a színes üvegek gyűjtőjébe tette. Nos, a mi szelektív hulladékgyűjtéssel kapcsolatos tapasztalatunk ehhez képest lesújtó… A külterületi állapotokról szólva: a korábbi konténerek helyén táblákat helyeztünk el, hogy az már nem szemétlerakó. Ledöntik, letakarják a táblákat, és minden második illegális szemétlerakóként működik. Gyorsan elszállítjuk a szemetet, azt remélvén, előbb-utóbb rend és tisztaság lesz. Eddig kétszázötven család vásárolt kukát, zsákot, azt jelezvén, hogy átállnak az új szemétszállítási rendre.
A hulladékok elhelyezésével kapcsolatos tudnivalókat a szülőknek kellene megtanítaniuk óvodáskorú gyermekeiknek, de az iskolai oktatás feladata is lehetne. Hartner Rudolf kertészmérnök visszaemlékszik arra az időszakra, amikor harminc éve a gyermekeit az óvodából hazahordta.
– Vettem nekik Balaton szeletet, 1 forint 60 fillér volt az ára. Türelmetlenül bontották ki az ostyás csokoládét, természetesen nem tudtak várni, rögtön meg kellett enniük. Módszeresen eljátszottam, hogy öszszegyűrtük a papírját, és beletettük a zsebünkbe. Aztán otthon egyből a konyhába mentünk, szertartásszerűen kivettük a zsebünkből, s a szemetesedénybe tettük. Valahogy így kellene elkezdeni.
Kaposvár szemetét a Nádasdy utca végén, egy természetes völgyben helyezik el. A négyezer-ötszáz köbméteres befogadóképességű szemétvölgy lassan megtelik. Nem égetik el, lezáráskor betemetik, s fákat ültetnek rá. A tervek szerint a megyeszékhelyen európai uniós támogatással korszerű, égetőműves lerakó épül majd.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.