Sziget: város a városban

Évente átlag négyszázezer fesztiválozó zarándokhelye, mások messzire elkerülik. Ma Geszti Péter önálló fesztiváljával, holnap két nulladik napi durranással, Prince koncertjével és a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának tizenegy hazai együttessel közös produkciójával kezdődik a Sziget. Szép Fruzsina programigazgató bízik benne, hogy mindenki megtalálja a neki szóló programot az idei fesztiválon is.

Klementisz Réka
2011. 08. 17. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Sziget mára a fesztiválpiac legnagyobb üzleti vállalkozása. Van szabad mozgástere, szuverén döntési lehetősége egy ekkora gépezetben a programigazgatónak?
– A nagyszínpad programja négy-öt ember munkája, nagyon komoly sakkjáték. A két ügyvezető, Gerendai Károly és Takács Gábor véleménye is nyom a latban, de a végleges névsor tényleg közös munka eredménye. Minden évben augusztus végén elvonulunk az egész csapattal valahova, összegzünk, ötletelünk, és már ekkor megszületik a jövő évi program váza. Megnehezíti a dolgunkat, hogy a Sziget augusztus közepén van, éppen akkor, amikor a világsztárok többsége nyaral, vagy már stúdióban dolgozik, de ha turnézik is, jellemzően már elhagyta Európát. Évek óta gyakorlatilag nincs lemezeladás, így a menedzsmentek már nem is magyar piac mérete alapján latolgatják, megéri-e fellépést szervezni hozzánk. A gázsik évről évre akár duplájukra is emelkedhetnek, a komoly bevételek ma már az élő fellépésekből folynak be az együttesekhez, és mivel a Sziget Európa öt legnagyobb fesztiválja között van, szerencsére önmagában is komoly tényezőnek számít. Nyilván keretet szab a lehetőségeknek a büdzsénk is.
– És mi a helyzet vis maior esetén? Amy Winehouse az abszolút pótolhatatlan kategóriába tartozik…
– Amy Winehouse halála nagyon megdöbbentett. A turnéját már két héttel a halála előtt lemondta, és ha furcsán is hangzik, ez volt a „szerencsénk”. A VOLT fesztivál egyik fellépőjét, a Thirty Seconds to Marsot így időben fel tudtuk kérni még egy koncertre. Nyár közepén már lasszóval sem lehet egyik napról a másikra beugrásra fogható sztárt találni.
– Mit tud mondani azoknak, akik úgy érzik, a Sziget programjai már rég nem elsősorban a magyar közönség igényeit igyekeznek kielégíteni?
– Bátran merem állítani, nincs igazuk. Sokszor találkozom én is felületes ítéletekkel. A szkeptikusokról aztán kiderül, nem is tudnak például a cirkuszi helyszínről, az önálló fesztiválként is megálló színházi sátorról és még sorolhatnám. Amíg egyszerű látogatóként jártam a Szigetre, lenyűgözött a kavalkád. Aki nyitott rá, itt aztán degeszre eheti magát kultúrával. Az idén jubilál a roma sátor, innen jött az ötlet, hogy tágítjuk a perspektívát, és fókuszba helyezzük Kelet-Közép-Európát. A környező országokból több olyan előadót is meghívtunk, akik saját hazájukban már sztárnak számítanak, itthon azonban talán még nem is hallottunk róluk.
– Összefügg a kelet-közép-európai fókusz azzal, hogy nemrég a Sziget is csatlakozott egy fesztiválok közötti, régiós együttműködési programhoz?
– Közvetve igen. Hat évvel ezelőtt, még a Magyar Zenei Exportiroda vezetőjeként találtam ki egy koncepciót, az ötlet most érett be. Rájöttem, hogy szélmalomharcot vívunk, ha a magyar produkciókat egyedül próbáljuk kijuttatni a világpiacra – régióban gondolkodva jobban boldogulhatunk. Azt is beláttam, hogy állami intézményrendszerben, költségvetési forrásokból nem fog sikerülni. Három évvel ezelőtt szerveztem egy konferenciát, meghívtam kelet-közép-európai fesztiválszervezőket, kulturális menedzsereket, és azon ötletelünk, hogyan dolgozhatnánk együtt úgy, hogy abból mindenki profitáljon. Hogyan haladhatnánk meg azt a kényszert, hogy a jó produkcióknak csak a nyugati piac jelenthet kitörési pontot? Hogyan építhetnénk fel a saját sztárjainkat magunknak? Létrehoztunk tizenegy ország részvételével közép- és kelet-európai tehetség-csereprogram (Central-Eastern European Talent Exchange Program – CEETEP) néven egy partnerszövetséget. A CEETEP honlapjára minden fesztiválszervező feltölti évente azt a három-öt produkciót, amelyet a régióban máshol is működőképesnek gondol. Egyúttal kölcsönösen vállalják a partnerek azt is, hogy a másik listájáról elhoznak a fesztiváljukra egy-egy fellépőt. A közös merítésből legtöbbször kiválasztott három zenekar automatikus meghívást kap Hollandiába, a Eurosonic Noordeslaagra, ahol az egész világból több mint kétezer fesztiválszervező válogat minden évben a friss európai produkciókból. Szeretnék minél hamarabb méltó módon elismert magyar produkciókat is látni a legnagyobb fesztiválokon.
– Három éve debütált a legfiatalabb helyszín, a Hungarikum falu. Készülnek újdonsággal az idén is?
– Felállítunk a Vidám Parkkal és a Terror Házával együttműködve egy retró hangulatú Kelet-Európa vurstlit, egy nagy cirkuszi helyszínt, és szintén új a Sziget Paradise és lassúzós sátor. Itt kizárólag összeölelkezésre ösztönző, lassú szettek pörögnek majd neves magyar DJ-ktől, amolyan házibuli-hangulatban. Most is lesz európai helyszín, az új Európa Színpad tizenkilenc ország fellépőivel. Ide már a partnerség jegyében becsempésztük a szlovák Pohoda és a szerb Exit fesztivál egy-egy sztárját is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.