Szociális családiház-program Ócsán

A Pest megyei Ócsán valósulhat meg a szociális családiház-program első üteme – közölte a Belügyminisztérium. A kormány a lakóingatlanjukat elvesztő devizahitelesek megsegítésére állami tulajdonú területeket vesz igénybe, hogy senki ne kerüljön utcára.

Mizsei Bernadett
2011. 08. 19. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormány már korábban kifejezte határozott szándékát, hogy a lakóingatlanjukat elvesztő devizahitelesek megsegítése érdekében – családmérettől függően eltérő alapterületű családi házak építésével – szociális családiház-építési programot indít. A cél az, hogy állami tulajdonú területek igénybevételével a leginkább rászorulóknak legyen fedél a fejük fölött. Most az is kiderült, hogy ennek első helyszíne Ócsa lehet, amennyiben erről dönt a kormány.
A Belügyminisztérium közleményében leszögezi: a kormány célkitűzéseivel összhangban a tárca területrendezési és építésügyi helyettes államtitkársága megvizsgálta azoknak a településeknek a körét, ahol a program megvalósítható. Valamennyi szempont figyelembevételével a Belügyminisztérium Ócsát jelölte meg. A tárca javaslata lehetővé teszi, hogy az alapvetően 1000 négyzetméter területű telkeken házikerti növénytermesztést folytassanak. Törekedtek továbbá arra, hogy a kivitelezés során teljes, korszerű és energiatakarékos közműellátás valósuljon meg. Az ingatlanokban alacsony rezsiköltséggel működtethető, energiahatékony technológiát alkalmaznának. Szeretnék megteremteni a közfoglalkoztatás és saját munka igénybevételének lehetőségét is.
A Magyar Lakásépítők Országos Szövetségének elnöke lapunknak elmondta, szükség lenne egy hosszú és egy rövid távú stratégia kidolgozására is. – Mire kiadják az építési engedélyeket, és felépülnek az ingatlanok, másfél-két év is eltelhet. Felmerül a kérdés, hogy addig mi lesz a bajba jutott családokkal – tette hozzá Varjasné Székely Éva. Kitért arra is, hogy a programban rendelkezésre álló kétmilliárd forintos keretből feltehetőleg csak 50-60 család juthat ingatlanhoz, miközben legalább 30 ezer (hallani 120 ezerről is) olyan ember élhet az országban, aki bedőlt devizahitele miatt elveszítheti otthonát. Az elnök szerint a megélhetést is lehetővé kell tenni, hiszen azok az emberek, akik nem tudják fizetni törlesztőrészleteiket, de van fix állásuk, nem biztos, hogy elköltöznek Ócsára. Varjasné Székely Éva felvetette, talán olcsóbb lenne és több emberen segíthetne az a megoldás, ha az állam megvenné a devizehiteleseknek azt a lakást, amelyben jelenleg is élnek. Ócsa polgármestere, Bukodi Károly a kormánydöntést követően kíván nyilatkozni lapunknak.

Sikeres földprogram. Tíz család kapott egy évre földet Lábatlanon az önkormányzattól, közülük nyolc eredményesen gazdálkodott, és meghosszabbíthatja a kölcsönt – adta hírül a 24 Óra. A város 5200 lakosa közül negyvenöten részesülnek bérpótló támogatásban, a földosztásra tíz család jelentkezett, ők ötszáz és ezer négyzetméretes parcellákat kaptak. Az önkormányzat a gazdálkodást talajfertőtlenítővel, valamint tizennyolcezer forint értékű mag- és palántacsomaggal segítette.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.