Tágan értelmezett újkori írásművészet

Aligha gondolja bárki is, hogy egy tanfolyam egy csapásra íróvá teszi, mégis egyre népszerűbbek a különböző írószervezetek képzései és már akkreditált felnőttképzésen is van lehetőség az írás művészetét tanulni. A kurzusok szervezői szerint a kreatív írás tanulható, és érdemes lenne akár a középiskolai oktatásba is hangsúlyosabban beépíteni. A mától péntekig tartó 39. Tokaji Írótábor résztvevői is az írásművészet, az irodalom új útjait keresik a digitális korban.

R. Kiss Kornélia
2011. 08. 19. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mezey Katalin a Magyar Írószövetség íróiskolájában prózát tanított az idén végzett osztálynak. Szerinte a most végzettek annyira szerettek ide járni, hogy legszívesebben maradtak volna.
– Némelyikük már közel jár ahhoz, hogy észrevetesse magát az irodalmi porondon – véli Mezey Katalin. Az ő tanítványai döntően fiatalok, de van közöttük olyan is, aki már túl van a negyvenedik életévén. Jellemzően nem is feltétlenül bölcsész végzettségűek a jelentkezők: közgazdasági, műszaki, némelyek a menedzsment vagy a reklámszakma területéről érkeznek. – Eleinte csak az irodalom szeretete köti öszsze a társaságot, idővel persze kiderül, kiben van több. Az indíték közös: a jelentkezőkben elevenen él egy eredeti élményvilág. Az íróiskola eszközt adhat a kezükbe, hogy képesek legyenek kifejezni – magyarázza Mezey Katalin, hozzátéve: nem az a cél, hogy íróvá váljanak a tanítványai, de az írással képesek lehetnek kifejezni önmagukat, és ez életmentő lehet. – Az írás örökhagyás. Mindannyiunkban, akik a mulandósággal vagyunk eljegyezve, ott működik ez a késztetés: értelmezni az életet, megismerni másokat és önmagunkat, kapcsolatot teremteni. Ez a legfontosabb adottság. Aki ebben szerencsétlen, nagy hátránya van. Igyekszünk rávezetni a hallgatókat, hogyan fejezhetik ki jól a gondolataikat. Ha ezt a magánéletben hasznosítják, már megérte – véli Mezey Katalin, aki a felsőoktatásból is hiányolja az ilyenfajta képzést. Ma Magyarországon csak a Pázmány Péter Katolikus Egyetem bölcsészkarán oktatnak rendszeresen, nagy óraszámban kreatív írást, ezzel szemben Amerikában már a nyolcvanas években tartottak az egyetemeken ilyen kurzusokat írók, költők, nemcsak a bölcsészkarokon, hanem például a műszaki egyetemeken is.
Ezt a fajta tudást talán a diákok is hiányolják: a Magyar Író Akadémia akkreditált felnőttképzésén például sok az érettségiző és a bölcsészhallgató, akik valami pluszt szeretnének kapni a tanulmányaikhoz. Karsai Edit programigazgató elmondása szerint sok ilyen hallgató keresi fel őket, de ugyanúgy előfordulnak állatorvosok, közgazdászok, újságírók vagy cégvezetők is az évfolyamokon, és a tizenévesektől a nyugdíjasokig a legkülönbözőbb korosztályok érdeklődnek a 2006 óta működő képzés iránt. – Tipikus vendégeink azok, akik az asztalfióknak írnak. Szerintem a magyar társadalom csaknem hatvan százaléka ír, csak nem tudunk róla – véli Karsai Edit. A programigazgató tapasztalatai szerint nem csak a hallgatók kora és foglalkozása, a motiváció is változó: van, akinek munkája miatt kell írnia, van, akinek írói ambíciói vannak, és olyan is akad, aki csupán kedves kortárs íróival szeretne személyesen megismerkedni. – A diákok nagy része nem kirobbanó tehetség, inkább kedvtelésből iratkozik be hozzánk, de az írók nagyon élvezik az oktatást, és a kiemelkedően tehetséges hallgatóinkkal külön is foglalkoznak – árulta el az igazgató.
A tehetséggondozás és a középiskolai képzésbe történő beépítés lehetősége lebegett a József Attila Kör (JAK) vezetése előtt is: ők a tizenéves korosztályt célozták meg kurzusukkal. Balogh Endre, a JAK elnöke szerint elsősorban azért, mert eleve fiatal írószervezetről van szó, másrészt felmérték, hogy nem tudják felvenni a versenyt a profi, sokat kínáló, de általában drága íróiskolákkal. – Szükség van a felnőttoktatásra, de ott nagy a konkurencia, itt pedig nagy az űr – vélekedik Balogh Endre, aki szintén hiányolja az iskolai oktatásból az írástanítást. A kurzusokat a „minél fiatalabb közönséget minél olcsóbban” elv alapján szervezték a JAK-nál, pályázati pénzeket és iskolai támogatást is igénybe véve. Tavaly Budapesten volt egy tízalkalmas tanfolyamuk, ezt Cserna Szabó András író tartotta, idén pedig Szegedre került át a szeminárium. – Valószínűleg a következő alkalommal is a szegedi modell szerint szervezzük a kurzust, ez nagyon jól működött. Egy törzsgimnáziumot jelöltünk ki a képzés központjául, és sokak számára maga a JAK finanszírozta a tanfolyamot, szociális alapon – magyarázza az elnök. Balogh Endre szerint a JAK valószínűleg december környékén indít újra írósulit.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.