Tiltólistára került Lucifer

Világszerte léteznek már listák az elfogadhatatlan babanevekről, Új-Zéland anyakönyvvezetői mégis csak most, a harmadik Lucifernél parancsoltak megálljt a Kínától Venezueláig hódító trendnek. A rómaiaktól ránk maradt nomen est omen figyelmeztetés ugyanis egyre kevésbé befolyásolja a szülők névadási szokásait.

Karczag Eszter
2011. 08. 20. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Püspök, Király és az egyszerű Mr. csak néhány példa az Új-Zéland központi anyakönyvvezetői hivatala által kiadott listáról, mely hosszan sorolja a jövőben nem engedélyezhető keresztneveket. A hivatal nem véletlenszerűen bővítette a listát; az utóbbi években e „nevek” népszerűsége egyre nagyobb feltűnést keltett az illetékesek körében, az utolsó cseppet a pohárban pedig három Lucifer-kérelem jelentette. A kétezres évek az eredetiséget hirdetik, szemben az előző évszázaddal, amikor a divat a szigorú beolvadást követelte – állapította meg egy amerikai kutatás. A tanulmány a kreatív hírességek úttörő szerepét is alátámasztotta, ám hatásuk korántsem az elit körében érzékelhető – jellemzően az alacsonyabb jövedelemmel rendelkező csoportok választanak extravagáns neveket.
Latin-Amerikában például népszerűek az angolos hangzású, spanyol átiratba rejtett nevek, például a Juan Jondre, mely kiejtve az angol száznak (one hundred) felel meg. A legújabb dél-amerikai tradíció határait valóban a fantázia szabta, a kontinens legkreatívabb országa pedig egyértelműen Venezuela. Az ország, ahol gyakori névnek számít a Nixon, a Stalin, a Taj-Mahal és a Hiroshima, de szembejöhet az utcán maga Elvis Presley Gomez Morillo is. Mao Breznyer Pino Delgado Mao Ce-tung és Leonyid Brezsnyev tiszteletére kapta nevét, és kétségkívül szembetűnő, hogy Venezuelában a legkisebb meglepetést sem okozzák a kommunista ősatyák névrokonai. A sztálini korból is visszasejlik a trend, mikor Vilenek (mozaiknév Vlagyimir Iljics Lenin tiszteletére), illetve a Marx és a Lenin összevonásából született Marlenek lepték el az utcákat. Hugo Chávez elnököt is több vád is érte, miszerint szándékosan terjeszti el a kommunista atyák nevét, hogy kihasználja azok bizalomgerjesztő hangzását – kabinetének egy Fidel Castro is tagja volt. Chávez 2007-ben mégis a törvényhozás elé terjesztett egy tervezetet, mely nem is tiltólistát, hanem mindössze száz elfogadható nevet tartalmazott. Szerencséssé és egyedivé téve azt a kevés Supermant és Batmant, aki a türelmi időben látott napvilágot.
A világ másik felén, Kínában is egyre nagyobb teret hódít az angol nyelv, és az állam egyre erőszakosabban népszerűsíti a tiszta mandarint. Így nem csoda, hogy azoknak a szülőknek is csalódniuk kellett, akik @-nak akarták elnevezni újszülött kisfiukat. Magyarázatukat, miszerint az internetes nyelvben használt szimbólum kínai olvasata (ai ta) szeretetet jelent, az illetékesek nem fogadták el. A személyes szabadságot mélyen tisztelő Svédországban is vannak határok; szintén törvény szab keretet a szülők fantáziájának. Míg a Lego és a Google engedélyezett, addig a Metallica és a Brfxxccxxmnpcccclllmmnprxvclmnckssqlbb11116 (kiejtése: Albin) sajnos már nem jelent opciót névválasztáskor.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.