Több száz milliárd hiányzik

Legkevesebb 700 milliárd forinttal lenne nagyobb ma a hazai nyugdíjvagyon értéke, ha tizenhárom évvel ezelőtt nem vezetik be a kötelező magán-nyugdíjpénztári rendszert Magyarországon – így összegezhető a Magyar Nemzet birtokába jutott kormányzati jelentés. A miniszterelnök környezetében most nem véletlenül vizsgálják azt is, hogy „mennyi lehetett volna az anynyi”, hiszen a több száz milliárdos különbözet olyan óriási öszszeget jelent, amelyből például fejenként több mint egymillió forintot lehetne kifizetni azoknak, akik egyetlen forint reálhozamot sem kaptak megtakarításaik után.

Szilágyi Richárd
2011. 08. 17. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magán-nyugdíjpénztári portfólió értéke 2011. március végén, az előzetes auditált adatok alapján 3160 milliárd forint volt. Abban az esetben, ha a tagdíjbevétel havi összegét állampapírba fektették volna, az átlagos állampapír-piaci hozamokkal (MAX Composite) számolva a magán-nyugdíjpénztári portfólió jelenleg 3860 milliárd forintot érne. Ennek következtében a különbség nemzetgazdasági szinten 700 milliárd forintot tesz ki – olvasható a lapunk által megszerzett elemzésben.
Közérthetőbben ez azt jelenti: 700 milliárd forinttal érnének többet ma a magán-nyugdíjpénztári megtakarítások, ha a tagdíjakra befizetett teljes összeget kockázatos befektetések helyett állampapírokba fektették volna a nyugdíjpénztárak. A kasszák gazdálkodásának „hatékonyságára” (alacsony hozamok, magas működési költségek) a Magyar Nemzet cikkeiben már évek óta folyamatosan próbálta felhívni a figyelmet.

*

Az Orbán-kormány számára készült dokumentum összeállítói arra is emlékeztetnek, hogy a rendszer 1998-as bevezetése és 2011 első negyedéve között csaknem 150 milliárd forintot költöttek saját működésükre a magánkasszák.
– Most ugrik a majom a vízbe, most kiderül, hogy ami ott van, az mennyi – így fogalmazott Orbán Viktor miniszterelnök még februárban azzal kapcsolatban, hogy a nyugdíjpénztári vagyon átadás-átvétele után tudják pontosan megmondani, hogyan gazdálkodtak fennállásuk óta a magánkasszák. Azóta mintegy hatszázezer ember – az állami rendszerbe visszalépő hárommillió tag csaknem ötöde – szembesülhetett azzal, hogy semmilyen kifizetésben sem részesül, de az átlagos reálhozam összege is csak néhány tízezer forint lesz.
A miniszterelnök környezetében most nem véletlenül vizsgálják azt is, hogy „mennyi lehetett volna az annyi”, hiszen a 700 milliárdos különbözet olyan óriási összeg, amelyből például fejenként több mint egymillió forintot lehetne kifizetni azoknak, akik egyetlen forint reálhozamot sem kaptak. A százmilliárdos különbözet mértéke abból a szempontból is figyelemre méltó, hogy a kifizetendő néhány tízezer forint átlagos reálhozam helyett most minden állami rendszerbe visszalépő tag jóval nagyobb összeget kapna megtakarítása után. Selmeczi Gabriella, a miniszterelnök nyugdíjvédelmi megbízottja lapunknak július 30-án adott interjújában azt mondta, ha állampapírokba fektették volna a kasszák a pénzt, akkor csaknem kétszázezer forinttal több maradt volna egy átlagos magán-nyugdíjpénztári tag számláján.
A Magyar Nemzet néhány napja megírta: amiatt is több milliárd forinttal kevesebb kerül az egykori magán-nyugdíjpénztári tagok zsebébe, hogy a kifizetendő reálhozamok összegéből a kasszák – törvényben szabályozott módon – levonják a banki és postai utalások költségét. Összesítésünk szerint – amely a pénztárak által megadott adatok alapján készült – az egy főre jutó átutalási költség 1000-1500 forint leszl, így a kasszák összesen 2,4 milliárd és 3,6 milliárd forint közötti összeget vonhatnak le a kifizetendő reálhozamokból. Ismert, hogy a hazai magánkasszák nemzetközi szinten is kiugróan magas működési költségekkel működtek: 2011-ig minden befizetett 100 forintból 4,5 jutott a pénztárak saját költségeire.
Mindezek fényében mindenki eldöntheti, sok-e vagy kevés a 13 év alatt működési költségekre kifizetett 150 milliárd. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) már lépett: cikkünk nyomán arra szólította fel a magán-nyugdíjpénztárakat, hogy a volt tagoknak járó kifizetésből csak a minimális, ésszerűen indokolt utalási költségeket vonják le. A PSZÁF azt is bejelentette, hogy értékelni kívánja a magán-nyugdíjpénztárak költségfelszámítási gyakorlatát, ezért beszámolót kért tőlük a tagi kifizetések során felszámított költségek minimalizálása érdekében tett intézkedéseikről. A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal pedig – Selmeczi Gabriella tájékoztatása szerint – novemberre teszi le a magánkasszák vagyonkezelését, szerződéseit és működési költségeit vizsgáló első jelentését az asztalra.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.