Tusnádfürdő újratöltve

Tihanyi Örs
2011. 08. 06. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem meglepő, hogy az elmúlt hét végi tusnádfürdői beszédével Orbán Viktor újra felkavarta az állóvizet. Elsősorban azokra a mondataira kell gondolni, amelyekben a nyugati országok jóléti és fogyasztási rendszerének végéről, az új típusú, munkaalapú társadalom megteremtésének szükségességéről, valamint az adósságok miatt összeomló régi világról beszélt. A nyomtatott sajtóban és az internetes blogszférában szinte azonnal össztűz indult a miniszterelnök ellen, amelyben természetesen újfent előkerültek az érvek, miszerint a mostanában Kínával barátkozó és centralizált politikai struktúrát építő Orbán-kormány szakítani akar az európai értékrenddel, a továbbiakban pedig az ázsiai országokhoz hasonló despotikus módszerekkel kívánja gyakorolni a hatalmat. Talán mondanunk sem kell, hogy a fenti állítások jócskán félreértelmezik az elhangzottakat. Szó sincs ugyanis arról, hogy a kormány arra készülne, hogy kiléptesse Magyarországot a nyugati világ közösségéből. Ez az ország a jövőben is ugyanolyan ízig-vérig európai berendezkedésű, parlamentáris demokráciaként fog működni, ahogyan mindezt az elmúlt húsz évben tette. Azok a reagálások sem fedik a valóságot, miszerint a Fidesz első emberét teljes mértékben az a meggyőződés hatná át, hogy az oly sokat idézett, nagybetűs Nyugat omlott össze, miközben a világgazdaság középpontja végérvényesen tőlünk keletre tevődött át. Még ha kritikus szemmel vesszük szemügyre az elhangzottakat, akkor is legfeljebb annyiban lehet igazat adni a Tusnádfürdőn elhangzottak bírálóinak, hogy a kormányfőnek néhány helyen pontosabban kellett volna fogalmaznia, kikerülve a félreértelmezési lehetőségek csapdáját.
Nézzük meg, miről is van jelen esetben szó. Ami a világ tőlünk nyugatra elterülő részén immár harmadik esztendeje, az amerikai ingatlanpiaci lufi kipukkanása óta zajlik, az természetesen nem az évezredes gyökerekkel bíró civilizáció végleges hanyatlása. Sokkal inkább a második világháború után létrejött gazdasági és társadalmi struktúra súlyos válságaként kell rátekinteni. A „régi világ” kifejezés kizárólag erre vonatkozik. Mellesleg ez a krízis nem csupán Nyugat-Európát és az Egyesült Államokat érinti, hanem a hasonló politikai berendezkedésű, és történetesen a lehető legkeletibb fekvésű Japánt is. Ezekben az államokban nem csupán a mértéktelen fogyasztásra épülő, és döntően hitelekre épülő piacgazdasági modell állapota mutat már hosszú ideje egyre aggasztóbb tüneteket, de a bajok olyan téren is jelentkeznek, mint például a közerkölcsök vagy az állampolgárok személyi biztonsága, amelyekről eddig mindenki azt hitte, hogy itt a rend és a kiszámíthatóság uralkodik. A valóság azonban napról napra egyre brutálisabban cáfol rá minderre. A brit médiapiacon végigsöprő botránysorozat, az egész világot sokkoló norvégiai tömeggyilkosság vagy az államcsőd árnyékában marakodó amerikai politikai elit lehangoló látványa éppúgy ezt bizonyítja, mint az eurózóna elhúzódó válsága, és az a riadt igyekezet, ahogyan a tőzsdevilág spekulánsai tolakodnak előre, hogy pénzükkel együtt mielőbb bejussanak a svájci frank biztonságosnak vélt mentőcsónakjába.
Aki azt állítja, hogy itt csupán átmeneti problémákról van szó, amelyek viszonylag rövid idő alatt leküzdhetők lesznek, az vagy hazudik, vagy pedig nincs tisztában a felgyülemlett gondok súlyával. A történelem egyik legszomorúbb tapasztalata, hogy ha egy, a szabadságra és az egyenlőségre épülő rendszer nem képes tartósan jólétet és biztonságot nyújtani az ott élőknek, mi több, működését aláássa az erkölcstelenség és a korrupció, akkor előbb-utóbb bekövetkezik a káosz, aminek farvizén aztán rendre felrémlik a zsarnokság veszélye. A nyugatinak mondott világ az ókori antik államoktól egészen a modern kori demokráciákig nemegyszer átélte már mindezt, és becsületére legyen szólva, előbb-utóbb mindig képes volt a megújulásra, ami azonban soha nem a régi szabályok szerint következett be. E pillanatban még nem lehet előre jelezni, hogy a mostani zűrzavarból mennyi ideig tart majd a kilábalás, ám azt egyértelműen érzékelni lehet, hogy a gyors ütemben előretörő, korábban lesújtóan csak harmadik világnak nevezett országokkal szemben élvezett előny az élet egyre több területén kezd elolvadni. Miután a feltörekvő nemzetek közül minden szempontból Kína tűnik a legerősebbnek, ezért óhatatlan volt annak a képzetnek kialakulása, miszerint itt most a keletiek győzelméről van szó a dekadens nyugatiakkal szemben (holott a gyorsan növekvő új gazdasági hatalmak sorában ott található Brazília is, amelyik földrajzilag a lehető legmesszebb van Ázsiától).
Amikor a magyar miniszterelnök Tusnádfürdőn a régi világ összeomlásáról beszélt, vélhetőleg a legkevésbé sem arra gondolt, hogy az észak-atlanti térség, amelynek mi is szerves részei vagyunk, vereséget szenvedett volna ebben a globális versenyfutásban, hanem inkább az képezte mondandójának lényegi részét, hogy az eddigi módszerek és beidegződések változatlan megléte esetén mindez végképp elkerülhetetlenné válik. Ahhoz tehát, hogy a Nyugat újra megkérdőjelezhetetlenné tegye az elsőségét, szerinte lényegesen több embernek kell munkába állnia, valamint nagyobb hangsúlyt kell helyezni a fizikai értéket megteremtő termelőtevékenységre, megteremtve annak alapjait, hogy az érintett államok hatékonyabban reagáljanak az új kihívásokra. Emellett arról esett még szó, hogy Közép-Európa összenőhet és a világgazdaság középpontjává válhat. Ez így persze túlzásnak tűnik, ám a régió képes lehet arra, hogy az eddiginél hangsúlyosabb szerepet töltsön be. Akár oly módon is, hogy olyan új eszméknek és gondolatoknak ad teret, amelyek később a nagyhatalmak működésében is jelentkezhetnek. A XV. század második felében például, amikor a felemelkedő Török Birodalom árnyékában a maihoz hasonló válságjelek gyötörték az európai kontinens nyugati felét, a Hunyadi Mátyás vezette Magyar Királyság a központosított pénzügyi igazgatás vagy a rendektől független zsoldoshadsereg megteremtésével az elsők között alkalmazta azokat az akkoriban még szokatlannak számító eszközöket, amelyek a következő két évszázadban, az abszolút monarchiák fénykorában mindennapossá váltak. Folytathatnánk a sort Bethlen Gábor erdélyi fejedelemmel, aki a harmincéves háború korának zűrzavarában a rend és a béke szigetévé tette kicsiny államát, ösztönösen alkalmazva azt a kereskedelmi forgalom élénkítését és a kincstári bevételek növelését megcélzó gazdaságpolitikát, ami évtizedekkel később, a XIV. Lajos korabeli Franciaországban merkantilizmus néven a közgazdaság-tudomány első összefüggő elmélete lett. De megemlíthető az 1791-ben Európa első írott alkotmányát megalkotó lengyelek teljesítménye, vagy az urbanizáció és az iparfejlesztés terén már a középkorban is maradandó értéket létrehozó cseheké, akiknek az egyik legnagyobb nemzeti nagysága, Husz János a kereszténység megújításának kezdeményezésében éppen egy évszázaddal előzte meg a német és a svájci reformációt.
Európa középső része, és benne Magyarország a válsághelyzetekben számos esetben volt képes meglepő teljesítményekre, nemegyszer rálépve olyan járatlan utakra, amelyeken később a nagyhatalmak is feltűntek. A változtatás kényszerének felismerése pedig egyáltalán nem azt jelenti, hogy bárki is szakítani akarna az egy évezrede beágyazódott kötődéssel. Különösen nehezen lenne mindez elképzelhető Magyarországon, ahol a kereszténység védőbástyájának gondolata máig a nemzettudat egyik legfontosabb alakítójaként van jelen.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.