Út Zsigárdra

Ambrus Lajos
2011. 08. 01. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az volt a helyzet, gondoltam a száraz, meleg júniusi délelőttön búzamezők és kukoricatáblák közt, diófával szegélyezett országúton autózva Zsigárd felé, hogy Asbóth ezredes, a későbbi áruló teljesített nagyon jól a felső-magyarországi nyári hadjáratnak ebben a szakaszában, pedig 1849 júniusa lényegében a nagy viszszavonulások ideje volt. A Vág mentén folytak a csatározások – talán Szered, Pered, Királyrév, Farkasd, Negyed neve mellé kerül a zsigárdi csatáé is. Klapka írja róla, hogy a véres ütközetben „mi szenvedtünk veszteséget, és a második hadtest – Asbóth parancsnoksága alatt –, amely ebben az ütközetben egyedül vett részt, kénytelen volt a csatatért az ellenségnek átengedni”. A Vág mente, pontosabban a Vág jobb partjának a megtartása volt a visszavonulások előtti cél, ahol már Haynau és az oroszok gyülekeztek. Zsigárdot június 16-án Asbóth voltaképpen feladta, és visszavonult, de 20-án a keleti szomszédfalunál, Perednél újból ellentámadásba ment át.
És a hadműveletek e szakaszában adjuk át a szót a magyar irodalom egyik alig ismert képviselőjének: Asbóth Jánosnak, a nagyszerű Álmok álmodója című korszakos regény szerzőjének, mellesleg Asbóth Lajos ezredes fiának, aki részletesen felkutatta, és jól dokumentálva le is írta a zsigárd–peredi ütközetet (Jellemrajzok és tanulmányok korunk történetéhez című 1892-es könyvében). Mindezt a Műcsarnok 1890. évi kiállításán egy Greguss Imre-festmény hívta elő a szépíró-politikusból. (A tabló a peredi csatának azt a pillanatát rögzíti, amikor Asbóth Lajos tábornok a 63. zászlóalj lobogójával a kezében, újabb rohamra vezetve a már egyszer visszavetett honvédeket, benyomul a faluba.) Ekkor rekonstruálta a történteket – terepet, tájat, csapatmozdulatokat, eseményeket, alakot és lőporfüstös tömegjelenetet. Mintha Tolsztoj vagy Jókai monumentális tablóit látná megéledni az ember, vagy épp Stendhalt olvasná. (Csak 1918-ban derült ki, hogy Asbóth János atyja, e híres negyvennyolcas tábornok és szabadsághős 1861-ben áruló lett, aki közvetlenül súgta be az Almásy-féle összeesküvést…)
„Asbóthnak rendelete lévén, hogy hajnalban támadjon – szól a krónikás fiú textusa –, a nap június 20-án 4-kor kel. (…) A köd is oszlott, a nap tündöklött, az ellenség fegyverei csillogtak a síkságnak mocsáros rétekkel váltakozó homokhullámai közt, a Peredtől Zsigárd mellett éppen a Vág és Dudvág közt középen elhúzódó Holt-Vág felcsillámlott a bozót és a cserjés közt, mely partjait kíséri és a két mélység között a Vág felé is terjed.
Pont hét óra. Asbóth nem vár tovább. Az indulási parancsok kiadatnak, pereg a dobszó, az egész hadtest csatarendben előrenyomul, lengő zászlókkal, Sárközy zenéjével. A pozsonyi vadászzászlóalj Királyrévhez ér, és az ellenséget kiszorítja. A 49-ik és 60-ik zászlóalj Zsigárdra rohan, és itten heves harc fejlődik – 10 órakor a falut feladják (az osztrákok), és az ellen balszárnya Pered felé hátrál. Ekkor a magyar derékhad ütegei megoszlanak, majd a főparancsnok az osztrák jobbszárnyra szabadítja Mándy 4 lovas osztályát. A legelöl vágtató Württemberg-huszárok ellen 2 osztrák lovasezred robog osztályos arcvonalban, de a huszárok olyan ellenállhatatlan eréllyel törnek rájuk, hogy az osztrák lovasság, melynek fel kellett volna fogni a már megingatott gyalogságot fenyegető roham erejét, visszavettetik saját gyalogságára, ezt még nagyobb zavarba ejti, és az egész osztrák jobbszárny ingadozni kezd. Ebben a pillanatban Asbóth általános előrenyomulást rendel el. Míg a magyarok balszárnyán ezek a fényes események folynak, Asbóth Zsigárd felől Peredet arcvonalban 3 zászlóaljjal megtámadja. Ám az első csatarendben támadó 60-ik, 61-ik és 63-ik zászlóalj ingadozni kezd. A 63-ikba becsap két gránát, öldökölve szétrobban, és a zászlóalj egészen megbontva hátrál Királyrév irányában. Egy század Württemberg-huszár a sövények mögé rejtett vadászok jól irányzott tüzelése által visszanyomattatik megtizedelt huszárjaival. A Zsigárd felőli ostrom is visszaverettetik. A válság tetőpontját éri. Asbóth a tartalék 56-ik zászlóaljat és a vitéz Dom Migueleket vezényli rohamra. Maga oda vágtat a felbomolva hátráló 63-ik zászlóaljhoz, hogy a rémületet csillapítsa. Ekkor tűnik fel Görgey piros atillájában, lengő tollú kalapjával. És meglátja a 63. zászlóalj rendetlen hátrálását. Görgey kísérete kardlappal igyekszik megállítani a megrémült legénységet. Asbóth még hátrább rendeli zászlóalját egy közel fekvő mélyedésbe, hogy itt fedett helyen megállítsa és rendbe szedje. Asbóth a zászlóaljat a fedett helyen állásra bírja, rendbe szedi, lelkes szavakkal igyekszik felvillanyozni, és tudva, hogy többet ér szónál a példa, érezve, hogy a csata oly válságos magaslatra ért, ahol jogosítva van a vezér, hogy a személyes legmagasabb elszántsággal magával ragadja a 63-ik zászlóalj zászlaját, és nem avval, hogy »előre!«, hanem avval, hogy »utánam!«, futólépésben viszi, élén lovagolva a zászlóval a kezében, az öldöklő tűznek az igaz magyar természettel hamar elcsüggedt, de könnyen újra fellelkesült zászlóaljat.
A többi zászlóaljak, látva a roham közepéből kimagasló vezért a zászlóval a kezében, nem akarnak hátramaradni, és feltartóztathatatlanul nyomulnak át az ütegek tüzelésén, s elérik magát a falut. Az ágyúharc lohad, s csak az utcák torkolatából az ostromlókra irányzott kartácstüzelésre szorítkozik; de annál gyilkosabb a minden sövény mögül, minden házból rájuk intézett sűrű golyózápora az osztrák vadászoknak és gránátosoknak. Mindennek dacára a honvédek behatolnak, de az utcákban összeszorongva, a házakból tüzeléssel, szemtől szembe pedig elszántan harcoló ellenséges gyalogság szuronyt szegezett ellenrohamával találkoznak. Fél kettő az óra. Asbóth végigszáguld az egész vonalon, s az egyik zászlóaljat a másik után bátorítja, lelkesíti, s még egyszer rohamra indítja őket. Iszonyító harccal beveszik a fő utcát egész a templomig. Itten az ellenség még egyszer megveti a lábát, de csapatai egyszerre ingadozni kezdenek, leírhatatlan zavarba esnek, hátában harci zaj riad: a vitéz Rakovszky nyomul be végre érdemjellel koszorúzott 48-ik zászlóaljjal és a Bocskay gyalogsággal hátulról a faluba: az osztrákok most már csak visszavonulásukért harcolnak. Hátrálva – több főtisztjük és 300 emberük foglyul esett, és mindkét részről nagyszámú halott és sebesült borítja a csatatért. A peredi győzelem első napja volt a magyarok utolsó győzelme Bécs ellen intézett előnyomulásukban” – zárja leírását Asbóth János.
Nos, a zsigárdi csata idei megemlékezésén, e mátyusföldi falucska főterén az ünnepi koszorúzók mögött álldogálva az akkori harcra is, de a mai küzdésekre is gondoltunk. Én persze külön apa és fiú görög sorstragédiáján merengve. Nem a fennköltség és nem a pátosz, sőt nem is az árulás elmondhatatlan dramaturgiája izgatott. Leginkább csak egy morálgörcsök nélküli közönséges tény: vajon mit csinálhattak akkor innét származott őseim? Akik a többször bevett és felszabadított faluban élték át a régi lőporos napokat. Legfőképpen egy Ambrus Lajos nevű, épphogy írástudó zsigárdi fiúcska, az én dédapám, aki 1842 karácsonyán született.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.