Vad, úri tatárok után újjáépítés

Tatárjárás utáni újjáépítésről, hitről, kitartásról, a nyugati elköteleződés fontosságáról beszéltek a kormánypárti politikusok augusztus 20-án. Az ellenzéki pártok közül az MSZP és az LMP közleményben köszöntötte az ünnepet, a jobbikos Szegedi Csanád rovásírásos helységnévtáblákat avatott.

Munkatársunktól
2011. 08. 31. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nekünk most az újjáépítés a feladatunk, mivel a Gyurcsány-féle vad, úri tatárok szétdúlták és módszeresen kifosztották az országot – mondta Szent István ünnepe alkalmából Kövér László a Fidelitas.hu oldalon szombaton közzétett interjúban. Az Országgyűlés elnöke szerint „Gyurcsány Ferenc és társulata egész egyszerűen magát az államot verte szét, züllesztette le, és juttatta gyakorlatilag a működésképtelenség határára. Mert mennél zavarosabb a helyzet, mennél kevesebb ellenőrző és befolyásoló lehetősége van a demokrácia szabályai szerint a választópolgároknak, annál jobb azoknak az informális, elsősorban gazdasági és pénzügyi hatalmaknak a helyzete, akiket ők képviselnek az országban”. A fideszes politikus kiemelt jelentőségű célnak nevezte a határok feletti nemzetegyesítést, és elfogadtatná az utódállamok politikai elitjeivel, hogy nem egymás potenciális ellenségei, hanem bizonyos külső kihívásokhoz képest egymás potenciális szövetségesei vagyunk. A házelnök beszélt „a kollaboráns politikai erőkről” is, azokról, „akik magyarnak adják ki magukat, de valójában nem a magyarokat képviselik az adott állam politikai döntéshozatalában, hanem fordítva, a többségi politikai elit érdekeit próbálják érvényesíteni a saját maguk által vezetett közösségeken belül”. Kövér László a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Abaújszántón ünnepi beszédet is tartott, ahol háromszáz határon túli magyar vett részt.
Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes szombat este Veszprémben tartott beszédet, amelyben kiemelte: István király nem az államalapítással alkotott igazán nagyot, hanem „az a döntése volt merész, amikor elkötelezte Magyarországot a nyugati kereszténység, a nyugati kultúra mellett”. Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke Szent István debreceni domborműve előtt arról beszélt: hittel, kitartással, munkával az országot újjá lehet építeni.
Sopronpusztán, a páneurópai piknik 22. évfordulóján Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter Magyarország új korszakáról beszélt. Kijelentette, a kilábalás egyik kulcsa a belső fogyasztás növelése, illetve az, hogy „nem utasításokat fogadunk el külföldről, hanem partnerként viszonyulunk minden intézményhez, kormányhoz, és a velük való folyamatos egyeztetésben hozzuk meg azokat a döntéseket, amelyek a magyar nemzeti érdekek szempontjából fontosak”. A tárcavezető a helyszínen emlékparkot avatott.
Mesterházy Attila MSZP-elnök közleményt adott ki, amelyben kifejtette, hogy „hitet, meggyőződést, kitartó munkát, elkötelezettséget, fegyelmezettséget, a realitásokkal való bátor szembenézést, előrelátó, bölcs politikát lehet tanulni a Szent István-i örökségből”. LMP-s politikusok sem álltak ki az emberek elé az ünnep alkalmából, közleményüket pedig elsősorban kormányellenes állásfoglalásnak lehet tekinteni. Azt írták, hogy „az akarnokság politikai kultúrája” helyett Szent István ünnepén a valódi nemzeti együttműködés politikai kultúráját kérik számon az ország újjászervezését hirdető kormányon. A Jobbik még közleményt sem adott ki az ünnepen, bár Szegedi Csanád európai parlamenti képviselő felavatott hét rovásírásos helységnévtáblát.
Az állami ünnepségek szombat reggel kezdődtek, amikor katonai tiszteletadás mellett felvonták a köztársaság lobogóját a Parlament előtti Kossuth téren. Az eseményen jelen volt Schmitt Pál köztársasági elnök, Orbán Viktor miniszterelnök és Kövér László, az Országgyűlés elnöke is. A nap egyik záróakkordja pedig az volt, amikor az Orczy Kultúrkert Egyesület Miénk a ház elnevezésű projektjét felkarolva az Országgyűlés Hivatala száz kisgyermeket hívott meg a Parlamentbe, akik a tűzijáték után felkapcsolták az épület új díszkivilágítását.

Háromszázezer néző. Probléma nélkül véget értek az augusztus 20-i állami rendezvények – közölte a kormányzati kommunikációért felelős államtitkárság. Az Országházat több mint 12 ezren tekintették meg, a szabadtéri rendezvényeknek több százezer látogatója volt. A budapesti tűzijátékot 300 ezren nézték végig. Ezzel egy időben Baján és Debrecenben is volt tűzijáték. A három program összesen 132 millió forintba került.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.