Vallomásra szólított exügynökök

Stefan Lázár
2011. 08. 21. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A német médiában egymást érik a megemlékezések a berlini fal felépítésének ötvenedik évfordulója alkalmából. Dokumentumfilmek, riportok, reális eseményekre támaszkodó játékfilmek sorozata idézi 1960 augusztusának drámai fordulatait, a szocializmus védelmére emelt építmény áldozatainak, a sikeres menekülési kísérleteknek a történetét. A feldolgozott témák gazdag repertoárja két újabb fejezettel bővült. Míg a fennmaradt Stasi-iratok feldolgozásával foglalkozó hivatal az NDK titkosszolgálatát kiszolgáló nyugatnémet polgárokra hívja fel a figyelmet, addig a szocialista Baloldal egyik szárnya igyekszik helyénvalónak minősíteni a betonfüggöny felhúzását, egyenetlenséget szítva a párton belül. A szinte teljesen eltűnt fal továbbra is beárnyékolja a németek történetének kényes pontjait.
Az újraegyesített ország nyugati részén még mindig tizenkétezer olyan polgár él, akik hajdanán kiszolgálták a keleti titkosszolgálatot, és odaadó ügynökei voltak az Erich Mielke vezette államvédelmi minisztériumnak. Erre a számadatra emlékeztetett Roland Jahn, a Stasi-akták kiértékelését végző hivatal főnöke, és kiábrándultan állapította meg, hogy 1990 és 1999 között mindössze háromezer eljárás indult a hajdani kémek ellen, ezek közül pedig csak háromszázhatvan esetben született elmarasztaló ítélet. „A Stasi a nyugatnémetek hathatós segítségével folytatott sikeres kémkedést a hadsereg létesítményeinek és a gazdasági élet bizalmas kapcsolatainak a felderítésére” – hangoztatta a hajdani keletnémet polgárjogi harcos, és ebből levezette a következtetést: a Stasi nemcsak az NDK, hanem egész Németország történetének része. Egyben felszólította az egykori ügynököket, vallják be tetteiket, hozzájárulva e lépéssel a Stasi tevékenységének felderítéséhez az NSZK-ban.
Hasonló követeléssel fordult a Baloldalhoz is, dolgozza fel részletesen saját történetét, s tegyen annak érdekében, hogy elkerülje azokat a vádakat, miszerint meghamisítja az egykori NDK-ban uralkodó állapotokat. A szocialisták egyik szárnya nem hajlandó őszinte beismerésre, és arra az álláspontra helyezkedik, hogy az NDK határainak lezárása kötelező szükségszerűség volt, válasz azon jelenségre, hogy több százezer polgár hagyta el a szovjetek által megszállt övezetet, és növelte a két országrész gazdasága közötti egyenlőtlenséget. A Baloldal csak a szeptember elején sorra kerülő tartományi választás után szándékozik Mecklenburg-Előpomerániában közös pozíciót kialakítani a berlini fal megítéléséről.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.