Véres délután Norvégiában

Derült égből villámcsapásként sújtott le a békés és gazdag Norvégiára tegnap délután a terrorista erőszak: először nagy erejű robbanás rázta meg a főváros központját a miniszterelnök hivatalánál, majd a kormányzó Munkáspárt ifjúsági táborában, Oslo közelében került sor fegyveres támadásra. Lapzártánkkor az első merénylet hét halottjáról és 15 sebesültjéről, a második incidensnek pedig több mint húsz halottjáról lehetett tudni.

Hírösszefoglaló
2011. 08. 01. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A támadókról és indítékaikról a merényleteket követő órákban csak találgatások láttak napvilágot, és egyetlen nemzetközi vagy helyi csoport vagy személy sem vállalta magára elkövetésüket. Az is tény, hogy Norvégiában – amely tagja a NATO-nak, és részt vesz az afganisztáni és a líbiai hadműveletekben – a második világháború óta nem történt merénylet. Mozlim szélsőségesek Norvégiát is megfenyegették nemzetközi katonai szerepvállalása miatt.
A robbantás helyszínén több épület erősen megrongálódott, több helyen tűz keletkezett, a miniszterelnökségnek helyet adó irodaépület ablakainak nagyobb része betört. Jens Stoltenberg kormányfő azonban nem tartózkodott az irodájában, és nem sérült meg – közölték. A helyszínen egy összeroncsolódott gépkocsi volt látható a hírügynökségek képein, meg nem erősített találgatások szerint ebben rejtették el a pokolgépet az ismeretlen tettesek. A járdákat üvegszilánkok borítják, a környéket további cserepek lehullásának veszélye miatt lezárták, ahogy az Oslóból kifelé vezető utakat is.
A kormánypárt ifjúsági táborában – ahol 560-an voltak jelen – egy rendőregyenruhába öltözött férfi kezdett lövöldözni Oslo közelében, Utoeya szigetén, ahová a miniszterelnököt is várták. Szemtanúk szerint a férfi kivégzésre emlékeztető módon gyilkolta le áldozatait, akik többsége tizen-, huszonéves fiatal volt. A lövöldözőt állítólag elfogták.
A közszolgálati tv-csatorna szerint a rendőrség gyorsan megállapította, hogy a robbantás és a táborbeli lövöldözés összefügg egymással.
*
A detonáció a kormányzati negyedben történt, ahol szinte az összes minisztérium van. A pokolgép a miniszterelnöki hivatal és egy sajtóközpont közelében robbant fel. A miniszterelnökségnek helyet adó 17 emeletes épület ablakainak nagy része betört. Az irodákat kiürítették, a kormányzati negyedet lezárták, a rendőrség kutyákkal keresett esetleges más pokolgépet. Egy későbbi jelentés szerint kiürítették az oslói főpályaudvart. Szemtanúk szerint este katonák foglaltak el állásokat a belváros körül. A norvég miniszterelnök „nagyon súlyosnak” minősítette a merénylet nyomán kialakult oslói helyzetet a médiának ismeretlen helyről adott nyilatkozatában. Jens Stoltenberg korainak mondta viszont, hogy egyértelműen terroristáknak tulajdonítsák a miniszterelnöki hivatal közvetlen közelében végrehajtott robbantást. Közölte, hogy tudomása szerint a kormány többi tagja is sértetlen. Hollétét – a rendőrség tanácsára hivatkozva – nem árulta el. „Még ha az ember fel is van készülve ilyesmire, ha megtörténik, az mindig elég drámai” – jelentette ki a miniszterelnök a TV2 televíziónak, amelynek épületét később egy gyanús csomag miatt kiürítették.
Egy Norvégiában élő magyar szemtanú, Bodó Benjámin arról számolt be az MTI-nek telefonon, hogy ő két rövid villamosmegállónyira járt, amikor egy nagyon erős dörrenést hallott. Az esős időjárás miatt először sokan mennydörgésre gyanakodtak, de a rendőrök, mentők és tűzoltók megjelenése ezt cáfolta. A tűzjelző szirénák még két órával később is hangosan szóltak a városrészben. Noha a rendőrség lezárta a teljes negyedet, mintegy száz méterre meg lehetett közelíteni a helyszínt, és a beszámoló szerint egy kirakat még ott is betört a légnyomástól.
Ami az Utoeya szigetén történt második incidenst illeti, a hírcsatornákon áramló információkból tegnap este azt lehetett leszűrni, hogy a kormányzó Munkáspárt ifjúsági szervezetének táborát, az ott tartózkodó több száz tizenéves fiatalt érte a támadás. Egy rendőrruhába öltözött férfi – akit az egyik szemtanú „északi típusúnak” írt le – nyitott tüzet rájuk, miután azzal hívta magához őket, hogy a belvárosi robbantás miatt érkezett, a biztonságukról gondoskodni. A hírügynökségek szerint kivégzéshez hasonló jelenetek történtek, amint a merénylő módszeresen agyonlőtte – feltehetően automata fegyverrel – a körülötte összegyűlteket. Voltak, akik úszva próbáltak menekülni, hiába. Őket a vízben érte a halálos lövés, többen partra mosott holttestekről beszéltek. Szemtanúk húsznál is több áldozatról számoltak be. A tettest elfogták.
Biztonsági szakértők szerint iszlamistákra és szélsőjobboldali aktivistákra egyaránt rávetülhet a gyanú árnyéka, hogy ők követték el az oslói robbantásos merényletet és a lövöldözést a kormányzó párt ifjúsági szekciójának táborában. Norvégiában – mint Nyugat-Európában és Skandináviában mindenütt – nagy mozlim közösség él, és az elmúlt években lelepleztek néhány szélsőségest, akik merényletre készültek. Norvégia ezeknek a csoportoknak azért is a célpontjává válhatott, mert az ország részt vesz a mozlim országokban (elsősorban Afganisztánban és Líbiában) zajló nyugati, NATO-intervenciókban. Emlékezetes az is, hogy a Mohamed prófétát kigúnyoló dán karikatúrákat több norvég lap is utánközölte, amiért a szélsőségesek – így Ajman az-Zavahri, az al-Kaida jelenlegi vezetője – is megfenyegette Norvégiát, más országokhoz hasonlóan.
A merényletet elítélte Barack Obama, az Egyesült Államok elnöke és Anders Fogh Rasmussen, a NATO-főtitkára is. Mindketten arra emlékeztettek, hogy egyetlen ország sem érezheti magát biztonságban az „ilyesfajta” támadásoktól.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.