Washington: elvonultak a viharfelhők

Tegnap magyar idő szerint kora este elhárult az utolsó akadály is az amerikai törvényhozásban az államadósság-plafon megemelése elől, így az elfogadott javaslatot kézjegyével ellátva törvényerőre emelhette Barack Obama elnök. Az eredmény: az utóbbi napok politikai csatározásait követően mégsem vált fizetésképtelenné a világ vezető hatalma.

Munkatársainktól
2011. 08. 12. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyar idő szerint tegnap kora este a szenátus is elfogadta az adósságplafon emeléséről szóló javaslatot, miután kora hajnalban az átment a képviselőházon. Az utolsó akadály elhárulásával a vitától mindvégig bizonyos távolságot tartani igyekvő elnök – akinek a megegyezés jelentős szerepet szán a feltételül szabott deficitcsökkentési terv kivitelezésében – beszédet intézett a nemzethez.
A képviselők hónapokig elhúzódó, drámai vita után 296:161 arányban döntöttek a vasárnap este megszületett politikai egyezség elfogadásáról. A szavazás nem a pártvonalak mentén történt, a demokrata frakció fele a javaslat ellen voksolt, elsősorban azért, mert az, szándékaik dacára, adóemelést nem tartalmazott. A szavazás emelkedett hangulatú pillanattal is gazdagodott, hiszen megjelent és leadta szavazatát a januárban Tucsonban fejbe lőtt, ám azóta részben felépült Gabrielle Giffords demokrata képviselőnő is.
Az amerikai pénzügyminisztérium május 17-én jelentette be, hogy ha augusztus 2-ig nem születne meg a döntés a 14,3 ezer milliárd dolláros adósságplafon emeléséről, a washingtoni kormány fizetésképtelenné válna.
A republikánus többségű képviselőház által megszavazott megállapodás 2013-ig kétezermilliárd dollárnál nagyobb összeggel emeli meg az adósságplafont. Ezzel párhuzamosan egyezség született egy tíz évre szóló, mintegy ezermilliárd dolláros deficitcsökkentési tervről, amelyet egy további, még jelentősebb megszorítás követ majd. Felállítanak egy kétpárti bizottságot, amelynek feladata, hogy a hálaadás napjáig (november 24-ig) javaslatot dolgozzon ki egy 1500 milliárd dolláros csökkentésről. Ha a testületnek nem sikerül teljesítenie ezt a célkitűzést, vagy a kongresszus elveti az elképzeléseit, akkor 1200 milliárd dolláros automatikus csökkentés lép életbe.
Áttörésként értékelte a német kormány képviselője a megállapodást. Harald Leibrecht, a Merkel-kormány transzatlanti kapcsolatokkal foglalkozó koordinátora tegnapi nyilatkozatában annak a nézetnek adott hangot, hogy a megállapodásnak sem tényleges nyertese, sem vesztese nincs. Elismerte, hogy Obama elnök kénytelen volt meghátrálni a leggazdagabb amerikaiak számára tervezett adóemeléseket illetően. Ebben egyértelműen a republikánusok ultrakonzervatív szárnyának, az úgynevezett Teadélután mozgalomnak az álláspontja érvényesült. Leibrecht szerint azonban ez nem gyenge, hanem kompromisszumra kész elnökre utal.
Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök tegnapi nyilatkozatában örömmel fogadta, hogy a washingtoni kongresszus az adósságplafonról szóló vita végéhez ért. Mindazonáltal éles szavakkal bírálta az Egyesült Államokat, amely „a globális gazdaságon élősködik, kihasználva a dollár monopóliumát”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.