„A dal egy biztos hely”

MUSICAL<br /><br />Egy kézen aligha lehetne megszámolni, Radványi Géza és Balázs Béla azonos című filmje, Dés László dalai és Nemes László szövegei alapján 1947 óta hányféleképpen vitték színre a Valahol Európában történetét. Augusztus 20-án Beregszászon egy kárpátaljai gyermekotthon lakói és egy százhúsz önkéntes segítőből álló gárda a profikat meghazudtoló előadással rukkolt elő.

Klementisz Réka
2011. 09. 05. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az előadás megszületése külön musicalt is megérne. Szűcs Balázs 2006-ban még szentendrei káplánként rendezte meg közössége tagjaival az István, a királyt, s bár 2007-ben már Piliscsabán, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem lelkészeként kapott feladatot, a darabot vitte tovább. Már egyetemistákkal kiegészülve jutott el a stáb Erdélybe, Zetelakára, és akkora sikert aratott, hogy a főszereplő, Kalmár Gergő egy másik musical megrendezéséhez is kedvet kapott. Szűcs Balázs Csobánkán szervez minden nyáron határon túli magyar gyerekeknek táborokat; egy ilyen táborban született meg egy újabb musical ötlete. Először piliscsabai pázmányos diákok bevonásával indultak a Valahol Európában próbái, tartottak egy éven át, míg létrejött az első előadás 2009. augusztus 20-ra – a premiert Csíkszeredán tartották.
És a történet valójában itt kezdődik. Meghívták a produkciót Biatorbágyra és a Délvidékre is, aztán Szűcs atya csapatának egy része tavaly nyáron eljutott Rátra, ebbe a magyarok lakta, eldugott kárpátaljai faluba is, ahonnan minden nyáron három családból érkeznek a gyerekek Csobánkára. Segíteni jöttek, építeni-szépíteni az egyre bővülő családi típusú gyermekotthont, a helyiek a munka végére, mintha közéjük tartoznának, befogadták őket. Munka közben a piliscsabaiak felfigyeltek arra, hogy az állami nevelőintézetekből befogadott ráti gyerekek többsége kívülről fújja a Dés-musical dalait. Egy csapásra minden összeállt; elhatározták, a musical következő rendezésében a ráti gyerekek játszszák majd a főszerepeket.
Illár Árpád és Kriczky Beáta segítségével egy éven át zajlottak a próbák, aztán a beregszászi előadás előtt mindenki összesereglett, napokig próbálták a darabot. Bár a kárpátaljai magyarság nem az ukrán bürokrácia kegyeltje, valahogy mégis minden és – az ungvári és a beregszászi főkonzult, a 120 fős stábot is beleértve – mindenki a segítségükre volt, hogy a beregszászi előadás feltételeit elő tudják teremteni. A Dés László–Nemes István szerzőpáros lemondott minden jogdíjáról, Schmitt Pálné Makray Katalin és Majnek Antal munkácsi megyés püspök pedig elfogadta a fővédnöki felkérést.
Kuksi szerepét egy ukrán kisfiú, Lapovszkij Bogdán kapta, s vele együtt a többi szereplő is annyira jól helytállt a Beregszászi Amfiteátrumban, hogy a fő szervező már nagyobb ívű tervben is gondolkodik, s reméli, hogy megtalálja hozzá a támogatókat. – Eddig különféle bemutatók bevételeivel támogattuk a határon túli gyerekeket, a Magyarfalu Alapítvánnyal azonban jövőre egy kulturális fesztivál szervezésén gondolkodunk, ahol a tervek szerint csak nehéz sorsú gyerekek lépnének fel produkcióikkal – árulta el Szűcs Balázs.
(Valahol Európában, rendező: Kalmár Gergő, főbb szerepekben a ráti Szent Mihály-gyermekotthon lakói, Beregszászi Amfiteátrum, augusztus 20.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.