Következő mérkőzések
Grúzia
15:002024. június 22.
Cseh Köztársaság
Törökország
18:002024. június 22.
Portugália

A görög tragédia utolsó felvonása előtt

Torba Tamás
2011. 09. 28. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Végéhez közeledik a másfél éve zajló Mentsük meg Görögországot című tragikomédia előadása, a finálé pedig tragédiába megy át. Minden jel szerint az elmúlt időszak pénzügyi mentőcsomagjai kidobott pénznek bizonyulnak, a görög kormány oldaláról beígért reformok pedig megmaradnak annak, amit minden józan elemző kezdettől fogva tudott – üres ígéretnek. A görög gazdaság továbbra is zsugorodik, méghozzá olyan ütemben, ami már a gazdasági depresszió irányába mutat. A kormány eddigi intézkedései nem hozták meg a várt eredményt. A központi költségvetés bevételei csökkennek. A görög társadalom nem tud azonosulni az állami döntéshozók politikájával, bizalmatlan az állammal szemben. Ennek következtében ugyanúgy kerüli az adófizetést, mint korábban. A kormány ez irányú erőfeszítései totális kudarcot vallottak.
A második mentőcsomag életre hívásakor már komoly repedések mutatkoztak az Európai Unió tagjai között a hogyan továbbot illetően. A legmesszebb a finnek mentek, akik saját hozzájárulásuk biztosítékául Athéntól de facto zálogot követeltek. Az ügyben a korábban sziklaszilárd német álláspont is komoly változásokon ment keresztül, Wolfgang Schauble német pénzügyminiszter minapi nyilatkozata világossá tette: ha a görög ígéreteket nem követik tettek és a reformcélok nem teljesülnek, nincs több segély. A gond a válság elhúzódása és immáron végkifejlethez való közeledése felszínre hozta azt a kérdést, amelynek megválaszolásán az uniónak az utóbbi másfél évben dolgozni kellett volna. Ez a kérdés pedig Görögország eurózónából való rendezett kivezetése. Más út ugyanis nincs. A görög társadalom egyszerűen nem vevő a politikusai által a külföldnek tett ígéretekre. Így pedig a kormány kitűzött céljai irreálisak. Ebből következik, hogy a görögöket vagy eltartja az EU a továbbiakban, vagy nem – utóbbi esetben pedig el kell hagyniuk az euróövezetet. Brüsszel és Athén közös munkájának eredményeképpen egyre inkább fenyeget a rendezetlen, pénzügyi anarchiába torkolló végkifejlet. Ez pedig önmagában is többe fog kerülni az uniónak, és az esetleges görög kitettséggel rendelkező pénzintézeteknek, mintha a problémát a kezdet kezdetén megfelelően kezelték volna. Álláspontom szerint a megoldás a görög államadósság elengedése, az euróövezetből való görög kilépés és a drachma újbóli bevezetése mellett. A tiszta lappal induló görög állam elengedett adóssága lenne a tanulópénz az euróövezet országai számára. Az esettanulmány címe az alábbi lesz: Hogyan ne vegyünk fel tagországot a zónába, avagy mennyiben fontos a szerződéses fegyelem az unió országai között?
Lehet, hogy a végén ez fog bekövetkezni, de sajnos élek a gyanúperrel, hogy előtte a tagállamok még megpróbálkoznak néhány olyan varázsszerrel, ami tovább növeli a költségeket, tovább súlyosbítva az európai bankok pénzügyi helyzetét, gyengítve a gazdaság amúgy is szerény növekedési kilátásait. De ahogy mondani szokták, az emberiség akkor találja meg az együttműködésen alapuló helyes utat, ha már minden egyéb lehetőséget kimerített.

A szerző közgazdász

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.