A magyar tudományé a főszerep

Számos érdekes magyar találmánnyal, fejlesztéssel, valamint tudományos munkával rendezik meg ma első alkalommal a Tudományok hídját. Az érdeklődők láthatják az első magyar holdjárót, vagy a világ élvonalába tartozó alternatív hajtású versenyautót. Az esemény célja, hogy hagyományt teremtve minden évben újabb magyar sikereket mutassanak be, és hogy felkeltsék a fiatalok érdeklődését a műszaki és a természettudományok iránt.

Vass-Gabay Dorka
2011. 09. 26. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vajon hogy került holdkőzet a Lánchídra? Mit keresnek rajta focizó robotok? Hogyan születtek néhány formabontó ötletből a legnagyobb magyar találmányok? Ezekre kaphatnak választ azok, akik ellátogatnak ma délután a Dunához, a Tudományok hídja nevű egész napos eseményre. Itt mutatkoznak be ugyanis a legérdekesebb magyar felfedezések, illetve a magyarországi kutatás-fejlesztésben élen járó vállalatok, kutatóegyetemek. – A Lánchíd szektorokra osztva, egy-egy önálló tudományterületet mutat be, a programok között helyet kapnak többek közt a csillagászathoz és űrkutatáshoz, informatikához, kémiához, fizikához és alternatív energiafelhasználáshoz kapcsolódó területek – tudtuk meg a Tudományok hídja projektvezetőjétől.
Bartók Marcell elmondta: számos magyar innováció is bemutatkozik, meg lehet nézni az első magyar holdjárót, a Puli Space-t, és a Shell Eco Marathonon szereplő alternatív hajtású versenyautót, valamint a Gömböc nevű érdekes találmány is ott lesz. – A látogatók vaktérkép és okostelefon segítségével elkészíthetik saját csillagtérképüket, tésztahidat építhetnek és űrrepülő-, ejtőernyőspilóta-teszteken is részt vehetnek – emelte ki Bartók Marcell. Hozzátette: lesz tűzhányókitörés, és a rendezvényen bemutatják az első magyar műhold, a Masat–1-et is. A környezettudatosság jegyében a látogatók alternatív hajtású járműveket és versenyautókat próbálhatnak k.
Az esemény egyik fő látványossága a hídra és a Dunába folyamatosan ömlő szárazjég-füst, míg a hidat különleges fénytechnikával festik be. – A Tudományok hídja olyan nagyszabású tudomány-népszerűsítő esemény, amely hagyományteremtő szándékkal indul útnak. A rendezvény elsődleges célja, hogy szimbolikusan áthidalja a tudományos szakemberek és tudományos képzettséggel nem rendelkezők közti szakadékot, valamint mindenki számára ízelítőt nyújtson a tudományos kultúrából – mondta a projektvezető.
ALánczhídon lesz ltátogatható az MTA Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Kutatóintézet által létrehozott úgynevezett nanobusz is, amelbyen bárki betekintést nyerhet a mikrovilágba.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.