A mozgásgazdag életmódé a jövő

Lesújtó a magyar társadalom egészségügyi állapota, a lakosságnak csaknem hatvan százaléka túlsúlyos vagy elhízott. Az egészségtudatos életforma iránt ugyan egyre többen érdeklődnek hazánkban, de az életmódorvoslás Babai László, az Oxygen Medical igazgatója szerint még gyerekcipőben jár. A sportért felelős államtitkárság lapunkkal közölte, az elérni kívánt cél az, hogy a lakosságnak akár 25-30 százaléka is mozgásgazdag életmódot folytathasson.

Vona Adrienn
2011. 09. 14. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem szívderítők a Társadalomkutatási Intézet (Tárki) által felmutatott eredmények. Az időskor előtt állók több mint egyötöde úgy érzi, semmit nem tehet az egészségmegőrzés érdekében – mondta lapunknak Henter Izabella dietetikus, egészségügyi menedzser. A szakember rámutatott arra is, hogy a fiataloknál sem jó a helyzet: a helytelen életmódválasztás következtében egyre több tinédzsernek vannak egészségügyi problémái. Gyakori jelenség a magas testzsírtartalom, amely a vékony és a sovány fiatalokat is érinti.
– A hastájékon felhalmozódott zsírréteg az egyik tipikus jele annak, hogy a tizenévesek helytelen életmódot folytatnak – magyarázta Henter Izabella.
Már a fiatalok is…
– A számítógép előtt eltöltött hosszú órák és a mozgásszegény életmód nagyban hozzájárul a fiatalkori elhízáshoz. Ma már egy házibuli sem a régi, a tánc helyett gyakran az alkoholfogyasztásról szól, az alkohol pedig köztudottan magas kalóriatartalommal is bír – fogalmazott a dietetikus. A szakember felhívta a figyelmet arra az elkeserítő adatra, hogy a magyar lakosság csaknem hatvan százaléka túlsúlyos vagy elhízott, ami európai viszonylatban is lesújtó. Az elhízás immár népbetegségnek tekinthető, azonban nem csak hazánkat érinti ez a probléma. Idén első alkalommal rendezték meg az európai elhízás elleni napot május 22-én, 5–10 százalékkal egy egészségesebb Európáért szlogennel, ezáltal jelezve, hogy már 5–10 százalékos testsúlycsökkenésnek is pozitív élettani hatásai lehetnek.
Henter Izabella rámutatott: a legfontosabb a szemléletváltás, hiszen minden a fejben dől el.
Magyarország a daganatos, szív- és érrendszeri betegségekben élen jár, ami a szakember véleménye szerint párhuzamba állítható azzal, hogy a magyarokra még mindig jellemző a pesszimista életszemlélet. Elmondása alapján az élelmiszer-vásárláskor továbbra is szkeptikusak vagyunk a reformtermékekkel; még mindig előnyben részesítjük a már jól ismert, ám sokszor az ideális összetételtől negatív irányban jócskán eltérő árukat. További probléma az ismerethiány. Egy több országban végzett felmérés alapján a magyarok jelentős része nincs tisztában azzal, hogy mi a különbség az anyagcsere és az emésztés között – ismertette. A szakember szorgalmazza az egészséges életmóddal, a mozgásra való neveléssel kapcsolatos programok szervezését; elmondása alapján hetente minimum háromszor 30–40 perces intenzív mozgásra lenne szükség az egészség megőrzéséhez.
A Nemzeti Erőforrás Minisztérium sportért felelős államtitkárságától megtudtuk, hogy a Sport XXI. nemzeti sportstratégia jelenleg is folyamatban lévő módosítása során kiemelt figyelmet fordít a mozgásgazdag életmód iránti igény növelésére.
– Az elérni kívánt cél az, hogy hosszú távon megteremtsük azon lehetőségeket, amelyek biztosítják majd, hogy a jövőben a lakosságnak akár 25–30 százaléka is mozgásgazdag életmódot folytathasson az uniós átlagnak megfelelően – áll az államtitkárság lapunkhoz eljuttatott válaszában. A szaktárca kitért arra is, hogy elképzeléseik főbb pillérei között szerepel a diák- és szabadidősport tekintetében az egészségtudatos szemléletmód kialakítása, a napi testedzés szükségességének elterjesztése, a mindennapos kötelező tanórai testnevelés folyamatos bevezetése felmenő rendszerben a 2012/2013. tanévtől kezdve, szorosan illeszkedve a készülő új közoktatási törvényben és Nemzeti alaptantervben foglalt elképzelésekhez. Kiderült az is, hogy a szabadidősport kapcsán tartalmi fejlesztést szolgáló programok, projektek nagyszámú megvalósítása is szükséges a jövőben, és elengedhetetlen a kínálat- és forrásbővítés is.

Portál a sportolásért

A sportért felelős államtitkárság hangsúlyozta, hogy nagy szükség lenne egy egységes nyilvántartási rendszer felállítására.
– A nemzeti sportinformatikai rendszer (NSR) felállításával olyan internetes portál kialakításán dolgozunk, amely a versenysportot érintő hiteles adatok mellett könnyen hozzáférhető és elérhető módon ad majd tájékoztatást a szabadidősportra vonatkozó információkról. Az NSR révén informálódhatunk majd arról is, hogy környezetünkben hol, mikor, mely sportágakból, s azon belül is milyen szolgáltatások között válogathatunk – tette hozzá a szaktárca.

Új konstrukciók

Megtudtuk, hogy a Nemzeti Erőforrás Minisztérium sportért felelős államtitkársága az idén számos pályázati konstrukciót kínál a szabadidősport-szféra számára. Az Egészségjavítást célzó szabadidős sporttevékenységek támogatása nevű pályázat célja a szabadidősportban tevékenykedő sportegyesületek (különösen a diáksport-egyesületek) működési feltételeinek biztosítása. A Fogyatékos személyek, továbbá hátrányos helyzetű csoportok szabadidősport tevékenységeinek és eseményeinek támogatása elnevezésű konstrukció a fogyatékos személyek települési, megyei, továbbá a hátrányos helyzetű társadalmi csoportok szabadidősport-programjainak támogatását célozza.
– A Magyar Olimpiai Bizottságon keresztül további 143 millió forintot juttatunk el szabadidősport-szféra szereplőihez a Mozdulj, Magyarország! elnevezésű, szabadidősport-eseményeket támogató pályázaton keresztül. A jól ismert Tízezer lépés program és az országos nordic walking program folyamatosan várja a jelentkezőket – közölte lapunkkal a tárca.
Az államtitkárság leszögezte: a kormány a sportot kiemelt stratégiai ágazatként kezeli, és számos lépést tett az elmúlt év során a sportélet fejlesztése érdekében. Egy év alatt közel megkétszerezte a sport állami támogatását. – Így a magyar sportra fordítható közel 30 milliárd forintos összkormányzati keretösszeg idén nominálisan meghaladja az eddigi legjobb év, 2002 szintjét, amikor 24,9 milliárd sportcélú támogatással rendelkezett az akkori Ifjúsági és Sportminisztérium – írta válaszában az államtitkárság.

Támogatás az önkormányzatoknak

Az egészségügyért felelős államtitkárság tájékoztatása szerint számos önkormányzat nyert már el támogatást egészségfejlesztési tevékenység címén.
Megtudtuk, hogy az európai uniós egészségügyi fejlesztési forrásokból a Társadalmi megújulás operatív program, Egészségre nevelő és szemléletformáló életmódprogramok című konstrukció biztosít lehetőséget egészségfejlesztési terveket megfogalmazó projektek támogatására.
– Az első, egyszerűsített kiírásokra a tízezer fő alatti kistelepülések önkormányzatai és intézményeik, civil szervezetek, illetve gazdasági társaságok pályázhattak egy- és tízmillió forint közti támogatási igénnyel – tájékoztatta lapunkat a szaktárca. Hozzátették, a pályázati források többek között az egészséges táplálkozás, illetve energia-egyensúly megtartására, a lakosság rendszeres testmozgását elősegítő szabadidős programok megvalósítására, dohányzást, alkohol- és drogfogyasztást megelőző programokra fordítható. A leghátrányosabb helyzetű kistérségek életmódprogramjaikra elkülönített keretből nagyobb összegű pályázatokat nyújthattak be.
A Nemzeti Fejlesztési Ügynökséghez beérkezett 299, összesen 3,4 milliárd forint támogatást elnyert pályázat közül 105 projekt kedvezményezettjei önkormányzatok, önkormányzati társulások, illetve helyi vagy megyei önkormányzatok intézményei. A számukra megítélt támogatások összege mintegy 1,6 milliárd forint. További jelentős pályázati forrás áll rendelkezésre a teljes körű iskolai egészségfejlesztésre, a kistérségek és a kisebb egészségfejlesztési színterek életmódprogramjaira, illetve egy-egy népegészségügyi szempontból kiemelt tématerületre irányuló kiírásokra.
Ismeretes, hogy a Nemzeti táplálkozáspolitika cselekvési terv célul tűzte ki, azt, hogy a fogyasztók hozzájussanak a táplálkozással, a túlsúllyal, elhízással kapcsolatos, tényeken alapuló, hiteles információkhoz. Az egészségtudatos életmód választáshoz is elengedhetetlen a széleskörű, hiteles, egyértelmű üzenetet közvetítő fogyasztói tájékoztatás. Ezért a szaktárca számos intézkedést szorgalmazott. A Stop só nemzeti sócsökkentő program egyik alappillére a lakosság folyamatos tájékoztatása a túlzott sóbevitel egészségre gyakorolt hatásáról, az ajánlásoknak megfelelő mennyiség előnyeiről.
Megtudtuk, hogy a cselekvési tervben szereplő táplálkozás-egészségügyi iskolai modellprogramok fő eleme az egészséges választék biztosítása mellett a gyermekek oktatása.
– Az egészségtudatos magatartás fejlesztése érdekében ki kell dolgozni és fokozatosan be kell építeni a nevelési és oktatási folyamatba egy, a táplálkozási alapismeretek elsajátítását elősegítő tananyagot – szögezte le az államtitkárság.

Gyerekcipőben jár az egészségtudatosság

Egészséges életmóddal nemcsak tovább élhetünk, hanem egyes betegségek tünetei is csökkenthetők – nyilatkozta lapunknak Babai László, az Oxygen Medical életmódorvosa. A szakember kifejtette, az életmódorvoslás éppen azt a célt szolgálja, hogy akár alapbetegségek, akár kevésbé jó fizikai állapot esetén alapos felmérés és tesztek után mindenki számára kialakítható a legoptimálisabb életmód, a mozgás- és étkezési programmal együtt. Babai László hangsúlyozta, a klinikán komplett csapat, szakorvos, humánkineziológus és edző ad tanácsokat az érdeklődőknek. Az életmódorvos rámutatott arra, hogy cukorbetegek esetén például heti 150 perc közepes intenzitású kardiomozgással a cukor égetését már optimalizálni lehet. A cukorbevitel csökkentésével és további életmód-változtatásokkal pedig tovább javítható a cukoranyagcsere. A szakember kifejtette azt is, hogy az időben felfedezett érelmeszesedés még visszafejleszthető diétával, mozgással, fokozott odafigyeléssel, esetleges gyógyszeres beállítással.
Horváth Katalin 60 évesen döntött úgy, hogy változtat az életmódján.
– A klinikát azért kerestem fel, mert bár vérnyomáscsökkentő gyógyszereket szedek, mégsem jók az eredményeim. A dohányzást harminc év után hagytam abba, és pár kilót is magamra szedtem, amitől mindenképpen meg szeretnék szabadulni – mesélte lapunknak az asszony. Elmondta, hogy a klinikán először egy humánkineziológus kérdezte ki szokásairól, étrendjéről, illetve a genetikai eredetű betegségekről, majd a testzsír-, a vércukor-, a koleszterinszint-, a csontsűrűség-vizsgálat és a légzésfunkció-felmérés következett. Az asszony ezután fittségi felmérésen vett részt, majd megkapta személyre szabott edzéstervét. Horváth Katalin programja nyolc hétig tart, ezalatt megismertetik a helyes táplálkozás, mozgásforma szabályaival. Ismételt konzultációra három hónap múlva várják vissza.
Babai László lapunknak hangsúlyozta, hogy hazánkban az életmódorvoslás még gyerekcipőben jár, de egyre többen érdeklődnek az egészségtudatos életforma iránt. Megtudtuk, hogy súlyproblémák miatt számos fiatal is felkeresi a klinikát. A szakember szerint a probléma gyökere a mozgásszegény életmódra, a helytelen táplálkozásra, a fehér húsokkal szemben a vörös húsok preferálására, illetve a zöldségek, gyümölcsök mellőzésére vezethető vissza.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.