Következő mérkőzések
Anglia
18:002024. június 30.
Szlovákia
Spanyolország
21:002024. június 30.
Grúzia

A szakma védelmében

Ránky Mátyás szót kért lapunkban. Egy éven belül immár másodszor. A férfi kosárlabda-válogatott korábbi szövetségi kapitánya, a Honvéd hetvenes évekbeli sikercsapatának vezetőedzője úgymond a szakma védelmében kívánt szót emelni, de mondandójából az is kiolvasható, nagy a baj, a szakadék szélén egyensúlyozik szeretett sportága, sőt kis túlzással a teljes magyar sport.

2011. 09. 26. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A két szövetségi kapitány, Mészáros Lajos és Székely Norbert menesztése sarkallta Ránky Mátyást arra, hogy elmondja a véleményét. Ő sem vitatja, ha az eredményesség alapján született meg az elnökség döntése, akkor mindkét szakember felmentése megindokolható. Csakhogy szerinte mindig ez az egyszerűbb, a közvélemény felháborodását leszerelő megoldás, ami a gondok igazi gyökerét nem tárja fel.
– Kit vonnak felelősségre mindig, ha elmaradnak az eredmények? Az edzőt, a szövetségi kapitányt. Törődik-e bárki is azzal, hogy mi áll a kudarc hátterében, hogy nincsenek meg az anyagi, jogi, szervezési és egyéb feltételek? Senki. Én még olyat nem láttam, hogy az elnökség mondott volna le akár a szövetségben, akár egy klubnál, mindig csakis a szakma a hibás – vág bele a dolgok közepébe.
Majd saját pályafutásából példákat felhozva igyekszik érzékeltetni, hogy az intézkedések mindig jelentős lemaradással kullognak a kor kívánalmai mögött.
– 1963-ban, nyolc évvel a magyar férfiválogatott Európa-bajnoki győzelme után iratkoztam be a TF-re, de nem volt külön kosárlabda- szakedzőnk. A hatvanas, hetvenes években fogant meg szovjet mintára a tízszer húszméteres tornatermek építésének eszement gondolata. A szakemberek hiába emelték fel egyöntetűen a hangjukat ellene, mai is nyögjük ennek az elhibázott lépésnek a következményeit. Budapesten alig van néhány olyan tornaterem, amely megfelel a versenysport igényeinek, a vidéki állapotokról már nem is beszélve. Balogh Bubut kérdezték a közelmúltban arról, mi változott a TF-en azóta, hogy hallgatóból tanárrá lépett elő. Néhánnyal több a törött ablak – hangzott a válasz. Tizenhárom évvel ezelőtt, amikor már mindenki érezte, hogy lemaradunk a nemzetközi versenyben, az elnökség felkérésére a szakemberek példás egységbe tömörülve elkészítettek egy kifogástalan szakmai koncepciót, amely nem általánosságokban, hanem a feltárt helyzetre épülve fogalmazta meg a tennivalókat. Az anyag az elnöki íróasztal fiókjába került, s ma is ott porosodik. Azt is említhetném, valamennyi hivatalba lépő új elnök első intézkedései között a bajnokságot akarja átszervezni. Mintha ez lenne a legfőbb gond. A szakmai tudás rendelkezésre áll a magas szintű munkához, az egyéb feltételek hiányoznak, mégis mindig a szakmán verik el a port – ismétli meg a véleményét.
Közbevetem, hogy azért az úgynevezett szakma sem állít ki magáról mindig kifogástalan bizonyítványt. Erről árulkodik Székely Norbert esete a szakmai bizottsággal – belső beszámolóját kiszivárogtatták –, sőt, a női szakág működését az elmúlt másfél évtizedben a Sopron–Pécs vetélkedés határozza meg, amire a Pécs már „ráment”, de a Sopron pozíciói sem megnyugtatók. Székely menesztését leginkább az indokolta, két éve Rátgébernek úgy kellett mennie – a soproni lobbi nyomására –, hogy legalább kijutott a csapattal az Eb-re; ezek után Székely nehogy már maradhasson. Ránky Mátyás széttárja a karját, s mindehhez annyit tesz hozzá: „Hát igen.” Majd miután kicsit elgondolkozik mindezen, némi önváddal költői kérdést fogalmaz meg: „Vajon hol siklott ki a negyvenéves tanítói munkám? Miért nem értették meg a tanítványaim, hogy milyen szemlélettel kell dolgozni?”
Ránky Mátyás nem az a típus, aki beletörődik a vereségbe. Pontosan átlátva a helyzetet, miszerint az utánpótlás-nevelés hiányosságai meghatározzák a felnőttkori eredményeket, egy évtizede már gyerekekkel foglalkozik. Keserűen jegyzi meg, előző klubjától, az Óbudai Kaszásoktól azért jött el, mert az üzleties szemlélet, a gyerekek szerződéses viszonyba kényszerítése ellenkezett az elveivel. A nyártól egykori sikerei helyszínén, a Honvédnál dolgozik – a gondokat látva ugyan, de töretlen lelkesedéssel. A közömbösség zavarja a legjobban.
– A minap olvastam a Gyarmati Dezsővel készült interjút a sportnapilapban. A vízilabda élő legendája a vészharangot kongatja, pedig a legutóbbi három olimpiát Magyarország nyerte meg. Mit mondjunk akkor mi, kosárlabdaedzők?
Mi csak a kérdést tolmácsolhatjuk, a választ másnak kell megadnia.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.