Következő mérkőzések
Anglia
18:002024. június 30.
Szlovákia
Spanyolország
21:002024. június 30.
Grúzia

A vagyonkezelő fut a pénze után

Több mint egymilliárd forintot próbál visszaszerezni bírósági úton a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő attól a cégtől, amelynek az egységes vagyonnyilvántartó rendszert kellett volna kialakítania – értesült lapunk. Úgy tudjuk, arról már a vagyonkezelő korábbi vezetése is értesült, hogy a fejlesztés megbukott, ennek ellenére nem állították le a folyamatot.

Dékány Lóránt
2011. 09. 26. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egymilliárd forintos károkozás miatt a Fővárosi Bíróságon indított pert a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. az Idom 2000 Zrt. ellen – tudta meg lapunk. Ez volt az a cég, amelyet még 2007-ben bíztak meg azzal, hogy hozza létre az egységes vagyonnyilvántartó rendszert, az Everestet.
A fejlesztés lényege eredetileg az volt, hogy az MNV három elődszervezeténél (Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt., Nemzeti Földalap, Kincstári Vagyoni Igazgatóság) meglévő különböző informatikai rendszereket kiváltsa. Információink szerint ugyanakkor a tavalyi vezetőváltás után, az átadás-átvételt követő helyzetfelmérés során az MNV-nél megállapították, hogy a rendszerek 2010-ben is még az MNV megalakítása, vagyis 2008 előttre datálható állapotban voltak. A vagyonkezelő vezetése arra jutott, hogy az Everest- beruházás megbukott. Ám az MNV-hez közeli forrásaink szerint ezt már a társaság korábbi vezetése is felismerte, de nem hozta meg a szükséges döntést a fejlesztés leállításáról.
A vagyonkezelő helyzetelemzéséből kiderül, az Everest koncepciója eleve rossz volt, logikailag hibás, és az elhibázott tervezést a megvalósítás terén kudarc követte. Mint megállapították, az alapvető problémát az okozta, hogy a kivitelező cégben nem volt meg sem a szükséges fejlesztői, sem az üzemeltetéshez elengedhetetlen tudás.
*
Ráadásul az Idom Zrt. birtokolta az úgynevezett rendszergazdai jogosultságokat, vagyis az üzemeltetői és a fejlesztői feladat nem vált ketté. Ez is hozzájárult ahhoz, hogy a fejlesztés tavaly augusztusi leállítását követően egy évre volt szüksége ahhoz, hogy az MNV fel tudja bontani a szerződést a kivitelezővel. A vizsgálat egyébként arról is beszámol, hogy az Idom a már meglévő saját fejlesztésű keretrendszerét akarta átszabni az MNV-re, de nem számoltak a speciális igényekkel.
Jól jelzi egyébként az Idom Zrt. hozzáállását, hogy a cég vezérigazgatója 2010. augusztus 5-én a projekt felügyelőbizottsági ülésen jegyzőkönyv előtt kijelentette, hogy „a 2010. március 16-i állapotnak megfelelő rendszer lefejlesztése (sic!) mindkét fél érdekeit sérti. Az MNV egy olyan rendszert kap, amelyet nem fog tudni használni, ugyanakkor a teljesítés miatt fizetni köteles”. Mindeközben a vállalkozó a korábban megszabott egyik határidőt sem tudta tartani.
A vagyonkezelő korábbi vezetése arról számolt be annak idején, hogy a szerződésnek megfelelően a rendszert három fázisban kellett volna bevezetni, aminek határideje 2009. november vége volt. Ezt a határidőt később 2010. március 15-re módosították. A beruházás első fázisának átadása 2009. január 31-én történt meg, amiért az MNV 362 millió forintot fizetett. A késedelmes teljesítés miatt akkor a vagyonkezelő 56 millió forint kötbérigényt érvényesített az Idommal szemben. Az Everest második fázisának átadása 2009. május 20-án történt meg (május 1-je helyett), ennek díjaként százmillió forintot fizettek ki, rendszer-felügyeleti díj címén pedig több mint 167 millió forintot utaltak át az Idomnak. Az eredeti szerződés alapján a kivitelező öszszesen 1,3 milliárd forintra számíthatott volna, ha sikerül megvalósítani a beruházást.
Az MNV most 842,6 millió forintot próbál meg peres úton megszerezni a szerződés felbontása, illetve az eredeti állapot helyreállítása címén. Ezenfelül 253,2 millió forintot hajtanának be kártérítésként, így összesen 1,096 milliárd forint kerülhet a vagyonkezelő számlájára az eljárás végén.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.