Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Adósságválság: leminősíthetik Olaszországot

Megegyezés született az európai gazdasági kormányzás megerősítését célzó, úgynevezett hatos csomagról az uniós pénzügyminiszterek wroclawi találkozóján, azonban a pénzügyi tranzakciókra kivetendő adó továbbra is megosztja a vezetőket. Eközben a Moody’s jelezte: nincs kizárva Olaszország leminősítése.<br />

Hírösszefoglaló
2011. 09. 28. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jogalkotói szándék szerint a hatos csomag az újabb gazdasági válság kialakulását megakadályozó, az erősebb és szorosabb Európai Unió létrehozását szolgáló törvénycsomag – írja a távirati iroda. A törvénytervezet jelenlegi megfogalmazása szerint az Európai Bizottság gazdasági javaslatait a bajba jutott tagállamok kénytelenek lennének automatikusan elfogadni. Bár Jean-Claude Trichet, az Európai Központi Bank elnöke méltatta az Ecofin-ülésen elért eredményt, de arra hívta fel a figyelmet, hogy ez hosszabb távon „nem elegendő”.
Eközben kedvezőtlen hírek érkeztek Olaszországról. A Moody’s jelezte: a következő hónapban zárulhat le Olaszország besorolásának felülvizsgálata, ami leminősítést eredményezhet. A hitelminősítő mások mellett a gazdasági kilátások romlására, az adósságválság mélyülésére, a bizonytalan eurózóna-politikai fejleményekre, a rugalmatlan olasz munkaerőpiacra, az emelkedő adósságszolgálati terhekre hivatkozik.
Olaszország esetleges leminősítése nagy valószínűséggel nem hatna közvetlenül a forint árfolyamára – válaszolta a Magyar Nemzet kérdésére Lóránt Károly közgazdász.
*
Lóránt Károly véleménye szerint bár most rendkívül kiterjedt az európai bankok és államok egymás közti körbetartozása – ami a fertőzöttség kiszélesedésével jár –, ám vélhetően most nem Magyarország kerülne a spekulánsok célkeresztjébe.
Rendkívül megosztottak viszont az uniós vezetők a pénzügyi tranzakciókra kivetendő adóval kapcsolatosan. Az új adónem, azaz az értékpapír-, származtatott-termék- és deviza-tranzakciókra kivetett adó legnagyobb európai ellenzője Nagy-Britannia, amely csak akkor lenne hajlandó támogatni, ha globális szinten vezetnék be.
Timothy Geithner, az Egyesült Államok pénzügyminisztere, aki pénteken vett részt az Ecofin ülésen, jelezte: Amerika nem támogatna ilyen javaslatot. Mindazonáltal Németország és Franciaország el van kötelezve a tranzakciós adó bevezetése mellett. Wolfgang Schäuble, Németország pénzügyminisztere elmondta: az EU 27 tagállamára terjesztenék ki az adónemet.
A wroclawi találkozóra az európai szakszervezetek is felkészültek: mintegy 20 ezer ember részvételével szombaton tiltakozó felvonulást rendeztek a munkavállalók szociális juttatásainak megkurtítása ellen.
A rendezők a felhívásukat a találkozó színhelye előtt akarták felolvasni, de erre nem kerülhetett sor, mert a csúcs a tervezettnél korábban befejeződött. Különbuszokkal német, belga, szlovák, cseh, magyar, román és bolgár aktivisták is érkeztek.
Megszólaltak a londoni elemzők is. Hét végi helyzetelemzésükben arra figyelmeztetnek: nem elsősorban a portfólióikban lévő görög adósság veszélyezteti az euróövezet legnagyobb gazdaságainak bankrendszerét, hanem a teljes euróövezeti periféria adósságai, amelyekből csak a német és a francia bankok jóval több mint 800 milliárd eurónyit tartanak.
A JP Morgan szerint az euróövezeti bankok görög államadósság-kitettsége 31,7 milliárd euró, ami egyelőre „kezelhető”, ám a teljes görög adóssággal szembeni külföldi banki kitettség eléri a 97 milliárd eurót, és különösen a francia bankok vannak kitéve a görög magánszektor adósságkockázatának.
De ennél is nagyobb aggály a járvány esetleges átterjedése az euróövezet peremvidékére, lévén a francia és a német bankok teljes görög, ír, portugál, spanyol és olasz adósságkitettsége 841 milliárd euró.
Görögországban szintén felpörögtek az események. Lapértesülések szerint a mediterrán állam nemzetközi hitelezői arra szólították fel a kormányt, hogy 100 ezer fővel csökkentse a közalkalmazottak létszámát 2015-ig. Egyebek mellett ez a feltétele annak, hogy folytatódjanak a tárgyalások az újabb hitelrészlet folyósításáról. A To Vima lap online kiadásában arról számolt be, hogy a trojka: az Európai Bizottság, a Nemzetközi Valutaalap és az Európai Központi Bank 15 pontos takarékossági intézkedés bevezetését sürgette a görög kormánytól „itt és most”. Ezek eredményétől függ, hogy megkapja-e Athén a tavaly májusban összeállított első, 110 milliárd eurós hitel soron következő hatodik, 8 milliárd eurós részletét.
Athén már több olyan intézkedést foganatosított, amellyel csökkenthető az államháztartás tetemes hiánya – egyebek mellett a közalkalmazotti létszám 80 ezres csökkentését ígérte –, a nemzetközi hitelezők azonban elégedetlenek a reformokkal.
Fizetési problémák miatt a svájci Roche leállította a gyógyszerszállítást néhány görög kórháznak – erősítette meg tegnap a svájci gyógyszergyár szóvivője a Wall Street Journal értesülését. A svájci vállalat vezérigazgatója előzőleg a lapnak elmondta: vannak olyan kórházak, amelyek három-négy év óta részben, vagy egészben nem egyenlítették ki számlájukat. Hasonló lépésre készül a Roche Spanyolországban is, de Olaszországban és Portugáliában is vannak fizetési problémák.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.