Ajándék nyár

2011. 09. 04. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tudták-e, hogy a legrövidebb évszak a nyár? Nálunk ugyanis csak papíron kezdődik a meteorológiai nyár június elsején és a csillagászati június 21-én. Minden létező médium, hivatal legfeljebb július elsejétől hajlandó a legmelegebb évszakról beszélni. Ha mindehhez hozzávesszük, hogy a főszezont a Balatontól a Velencei-tóig, a budapesti strandokig kizárólag július második felétől számítják, könnyen belátható: csupán szűk egyetlen hónapos szezonnal állunk szemben. De egyáltalán van-e egy hónap is nyaralni? Mifelénk ugyanis már augusztus elejétől szokás a nyár múlását hangoztatni. Augusztus 20. hovatovább nyárbúcsúztatóvá válik. Pár nappal huszadika előtt meghökkentő módon már úgy konferálták föl a meteorológiai előrejelzést, hogy „nyárias idő” lesz. Értsd: nincs ugyan már kimondott nyár, ám az idő olyan lesz, mintha még az lenne. Nyárias. Mégis milyen idő lenne nyáron? Vagy az a normális, ha olyan októberi időjárás uralkodik, mint amilyen hetekig volt az idén júliusban? Az viszont már abnormális, ha nyáron még mindig nyárnak tetszik lenni? A szintén a médiában óránként harsogott „Kánikulával ér véget a nyár” is ebbe a hurrápesszimista kategóriába illik. Mitől lenne búcsú, ha nagy a forróság? Nem azt jelenti, hogy dúl a nyár? A meteorológiai nyár tudniillik szeptember elsejéig tart, a csillagászati meg egyenesen szeptember 21-ig. Belátható tehát az iméntiek nyomán: bármily meglepő, de ha az ember a sajtóból tájékozódik, talán nincs is nyár. Avagy mire elkezdődne, már véget is ér.
De vajon miért támad hamisítatlan retróérzésünk ettől a lelkes nyártöpörítéstől? Azért, mert ezt a kottát igen régen írták. Gyerek- és kamaszkorom nyomasztó emlékei közé tartozik, hogy miközben én még a Dagályba jártam osztálytársaimmal, a rádióban-tévében már augusztus elejétől elkezdtek mesélni arról, hogy vegyük meg időben a kékpapírt (ebbe kötöttük kötelezően a könyveket és a füzeteket), mert lassan vége a szünidőnek. Ma pedig már egy hónappal a tanévkezdés előtt reklámozzák az iskolai tanszereket – sok gyerek hátborzongását kiváltva. Mert a vakációt minden diák imádja. Többek közt ezért is trafálta el szarva közt a tőgyét az a kormánypárti felvetés, miszerint rövidítsék meg a nyári iskolamentes időszakot. Nemcsak a nebulóknak, a szülőknek is de vidám lenne az élete! Kevesebb időre mehetnének el nyaralni a családok. Cserébe több különórát, korrepetálást fizethetnének, és több időt kellene áldozniuk csemetéik iskolai noszogatására. És persze többet, hoszszabb ideig kellene aggódniuk, megfelelő jegyeket hoz-e a suliból. A fogadóórákról, szülői értekezletekről és egyebekről már nem is szólva. Ha nekünk annak idején azzal fenyegetőztek volna, hogy heteket vesznek el a szünidőből, minden lett volna, csak nem szimpatikus, aki kitalálta. Mi lenne ilyen kánikulai időkben a tanárokkal, a diákokkal? Együtt főnének puhára, közben gondolatban még melegebb éghajlatra küldve a törvényhozókat, a nyári grillparti-repeta kiagyalóit. Aki ilyen elborzasztó elképzelésekkel riogat, nem gondol arra, hogy a most megrövidített vakációval ijesztgetett gyerekek közül sokan egy-két év múlva már választók lesznek?
Üdvösebb és praktikusabb lenne arra választ találni: vajon kinek biznisz az, hogy pár hétre szűkül az idegenforgalmi főszezon? A helyes megfejtés beküldője megérdemelne egy extra vakációt, hisz a gazdasági növekedésen és a foglalkoztatottságon is lendítene. Más országokban mindent elkövetnek, hogy megnyújtsák a legtöbb turisztikai, költségvetési bevételt hozó nyári időszakot, csak nálunk küzdenek konokul a zsugorításáért. Augusztus utolsó hetében a vendéglátósoknak akciókkal kellene lecsábítaniuk a mediterrán forróságú Balaton-partra a magyar és a külföldi vendéget. Helyette depreszsziós vendéglőtulajdonosokat látunk, akik karikás szemmel tömték magukba családtagjaikkal a saját főztjüket, mert „már nincs vendég”.
Negyven fokban. A Balatonon. Azért ehhez is érteni kell.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.