Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Aligha hoz csodát az ipar pislákolása

Az előző egy-két hónaphoz képest jobban alakult az ipar és ezen belül az export teljesítménye júliusban. A romló európai kilátások miatt azonban nem valószínű, hogy a javulás tartós maradhat, és hogy a harmadik negyedév GDP-je sokkal jobb lesz a másodikénál.

Nagy Vajda Zsuzsa
2011. 09. 25. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Júliusban az ipari termelés 0,8 százalékkal nőtt az előző hónaphoz képest és 2,7 százalékkal 2010 azonos időszakához képest – tette közzé a Központi Statisztikai Hivatal a részletes adatokat tegnap. Első látásra optimizmusra adhat okot az, hogy a májusi és a júniusi visszaesés után a GDP-növekedést nagymértékben meghatározó ipar újra emelkedő pályára állt. Még az is elképzelhető, hogy a harmadik negyedévi gazdasági növekedés a második negyedévi stagnálásnál jobb lesz, ha augusztusban és szeptemberben nem romlanak a számok.
Összességében azonban nem beszélhetünk arról, hogy jelentősen javultak volna a növekedési kilátások. – A mutatókból az olvasható ki, hogy az év eleji lendületét elvesztette az ipar – mondta kérdésünkre Török Zoltán, a Raiffeisen elemzője. Szerinte az sem változtat ezen a helyzeten, hogy az export egy nagyobb megtorpanás után újra öt százalék felett tudott növekedni az előző év azonos időszakához képest. A magyar kivitel fő célországai, az eurózóna és ezen belül Németország ugyanis a lassulás jeleit mutatják, ez pedig a magyar termelési lehetőségeket minden bizonynyal visszafogja a következő hónapokban. Miközben pedig az export a kifulladás jeleit mutatja, a belföldi kereslet továbbra sem indul növekedésnek: az ipar belföldi értékesítése júliusban a statisztikai hivatal adatai szerint 7,3 százalékkal zuhant tavaly júliushoz képest. Szakmai vélemények szerint a kis- és a középvállalkozói réteg küszködik, a fogyasztói kereslet nem tud növekedni, s jövőre a Széll Kálmán-terv kiigazításai is nyomást gyakorolnak a növekedésre, így a továbbiakban sem lehet számítani arra, hogy a belső kereslet terén nagyobb élénkülés következzen be. Az év egészében az ipar 6-6,5 százalékkal nőhet, s a GDP-bővülés jó, ha a két százalékot alulról súrolja.
A borúlátó vélemények mögött az európai problémák állnak. Olli Rehn gazdasági és pénzügyi EU-biztos bejelentése szerint a gazdasági növekedés lassulására kell számítani az uniós országokban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.