Áll a génmanipulált kukorica

Lapunk információi szerint több gazdálkodó a hivatali határozatok ellenére sem tárcsázta ki a földjén a génmódosítottnak ítélt kukoricát. A termés már elvirágzott, ami további szennyezésre adhatott lehetőséget. A csaknem négyszáz hektár sorsáról már ma megszülethet a megállapodás.

Dénes Zoltán
2011. 09. 10. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lapunk információi szerint tizenkilenc gazdálkodó bíróságon támadta meg a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MGSZH) határozatát, amelyik előírta a génmódosított (GM) növényekkel szennyezett területek kitárcsázását. Megkeresésünkre a Vidékfejlesztési Minisztérium arról számolt be, hogy tizenkét gazdálkodó 390 hektáron a kitárcsázás felfüggesztését kérte. Vagyis ezeken a földeken nem szántották ki a génmódosított fajtával szennyezett kukoricát. Amíg az ügyben nem születik ítélet, addig nem is kell végrehajtaniuk a hatósági felszólításban foglaltakat.
Azt nem tudni, hogy konkrétan mely gazdálkodók szálltak szembe a hivatali határozattal, megpróbálva lehetetlenné tenni a GM-növényekkel kapcsolatos kormányzati lépések végrehajtását. Ám az feltételezhető, hogy mindezt abbéli félelmükben tették, hogy esetleg elmarad az idei tervezett árbevételük, és gazdálkodásuk veszteségessé válik. Ezzel kapcsolatban fontos kiemelni, hogy a kormány már korábban közzétette: a gazdák kárát hektáronként 360 ezer forintos értékig minden esetben magára vállalja az állam.
Lapunk úgy tudja, az ügyben Varga Mihály Miniszterelnökséget vezető államtitkár tárgyal a szaktárca által szennyezettnek ítélt vetőmagot forgalmazó egyik világcéggel. Információnk szerint az államtitkár ma is találkozik a Monsanto képviselőivel, és előreláthatóan ezen a tárgyaláson megszülethet a megállapodás. Nevük elhallgatását kérő informátoraink szerint a multinacionális cég azt szeretné elérni, hogy az érintett területekről – beleértve a közvetlenül nem szennyezett, védelmi sávnak nevezett parcellákat – saját maga arathassa le a terményt, amit biztonságos módon ki is szállítana az országból. Amennyiben a cég erre lehetőséget kapna, úgy gördülékenyebben haladhatna a kártérítési eljárásokkal összefüggő elszámolás is. Ezzel kapcsolatban a Miniszterelnökség nem kívánt nyilatkozni, a vidékfejlesztési tárca pedig annyit jegyzett meg, hogy a kormány folyamatosan egyeztet a kártérítésről és a védelmi zónák kijelöléséről a Monsantóval.
Magyarország a kormány álláspontja szerint azért lehet a világ ötödik legnagyobb vetőmagexportőre, mert megköveteli a jó minőségű, igazolt eredetű, génmódosítástól mentes szaporítóanyagok előállítását. Ez az ország számára kiemelkedő gazdasági előnyt jelent, és a kormány a hatályos jogszabályok betartatásával mindent megtesz az ország GMO-mentes mezőgazdaságának fenntartása érdekében – közölte korábban a Vidékfejlesztési Minisztérium. Fazekas Sándor április végén rendelt el országos vetőmag ellenőrzést. Az MGSZH július végéig 535 vizsgálatot végzett, és négy szója-, illetve tíz kukoricatételben találtak GM- szennyeződést. Ez közvetlenül ötezer hektárnyi területet érintett, amely a védelmi zónák beszámításával akár hét-nyolc ezer hektárra is emelkedhet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.