Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Amerika megveti a lábát a Fekete-tengernél

Kedden az amerikai és a román külügyminiszter aláírásával jogi formát öltött az a politikai elhatározás, amely alapján az Egyesült Államok rakétavédelmi rendszert telepít Romániába az évtized közepén.

Zord Gábor László
2011. 09. 24. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Adeveselui légitámaszpontra 2015-ben kerül az úgynevezett parti telepítésű Aegis rakétavédelmi rendszer (AAMDS), amelyet a hadihajók fedélzetén már évtizedek óta alkalmazott Aegis lég- és rakétavédelmi rendszer alapján hoznak létre, kifejezetten Romániába és a másik európai helyszínre, Lengyelországba. A rendszer egy körkörös lefedettséget biztosító, négy antennából álló tűzvezető radarrendszerből és több, mozgatható indítóállásra telepített SM–3 Block IB, illetve IIA ellenrakétából áll, amelyek a hivatalos nyilatkozatok szerint képesek megsemmisíteni a Közel-Keletről, elsősorban Iránból kilőtt, közepes hatótávolságú ballisztikus rakétákat. Vagy legalábbis a tervezők reményei szerint majd képesekké válnak, mert a Romániába szánt Block IB rakétaváltozat első tesztje szeptember 1-jén a Csendes-óceán felett kudarcot vallott. A USS Lake Erie cirkálóról kilőtt ellenrakéta aznap ugyanis elvétette a Kauairól (a Hawaii-szigetek egyik tagja) fellőtt célját.
A romániai telepítés az Obama-kabinet által meghirdetett Fokozatos és adaptív megközelítés (PAA) második fázisa, míg a lengyelországi lesz a harmadik 2018-tól. A PAA-t 2009-ben azért találta ki a demokrata kormányzat, hogy eloszlassák a republikánus George W. Bush idején tervezett rendszer kapcsán felmerült moszkvai aggályokat, amelyek szerint az amerikai törekvés valójában Oroszország stratégiai nukleáris elrettentő potenciáljának a semlegesítésére irányul. Eddig kevés sikerrel jártak céljuk megvalósítását illetően, hiszen az oroszok egy olyan szerződéses garanciával elégednének csak meg, amelyben az Egyesült Államok (és a NATO, amely rakétavédelmi vezetési rendszert alakít ki) vállalná, hogy a rendszer nem jelent fenyegetést rájuk nézve.
De a kedden megpecsételt együttműködés messze túlmutat a rakétavédelem kérdéskörén. A rendszer ugyanis emberek nélkül működésképtelen, márpedig ez azt jelenti, hogy Romániában a parti Aegis üzemeltetésére újabb két-háromszáz amerikai katona csatlakozik a már amúgy is „ideiglenesen ott állomásozókhoz”. Ezáltal a tengerentúli nagyhatalom jelenléte a Fekete-tenger nyugati partvidékén évtizedekre eldöntött ténnyé válik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.