Amerikában lecsapnak a csaló bankokra

Szándékos megtévesztésért összesen 196 milliárd dollárra perelt be több globális nagybankot az amerikai Szövetségi Lakásfinanszírozás Ügynökség (FHFA), amely a bankmentésre fordított milliárdok egy részét próbálja így visszaszerezni a pénzintézetektől.

Szabó Anna
2011. 09. 14. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A feljelentés szerint 17 bank – köztük az állami mentőövet kapott Bank of America, a JP Morgan, a Citigroup, a Goldman Sachs és a Deutsche Bank – félrevezette az Egyesült Államok két legnagyobb jelzálog-biztosítóját, a Fanni Mae-t és a Freddie Macet, amelyekre a válság előtt több milliárd dollár értékben rossz minőségű jelzáloghitelt sóztak rá. Az FHFA keresete szerint a pénzintézetek tudatosan állították be kedvezőbbnek a jelzáloghitelek minőségét, holott tudtak arról, hogy a feltüntetettnél jóval kockázatosabb kölcsönökről van szó. A Bloomberg jelentése szerint a csalással vádolt bankok listáján szerepel még a Merrill Lynch, a Barclays, a Credit Suisse, a HSBC, a Societe Generale, és a Royal Bank of Scotland (RBS) is. A legnagyobb tételre az RBS-t és a Merrill Lynchet perlik, mindkét esetben több mint 30 milliárd dolláros kárt vélelmez az ügynökség.

*

Emlékezetes, hogy a Lehman Brothers befektetőház 2008-as csődjét is az RBS indította el, éppen a rossz minőségű ingatlanzálog-hitelek bedőlése miatt. A Fannie Mae és a Freddie Mac biztosítókat a válság kitörésekor csak államosítással lehetett életben tartani, az általuk biztosított problémás hitelek miatt ugyanis több bankot is magukkal rántottak volna.
A biztosítókat képviselő ügynökség álláspontja szerint a két intézetet a kockázatok elhallgatásával vezették félre a nagybankok, amelyek sok esetben az ingatlan értékét meghaladó összegű kölcsönökre kértek és kaptak biztosítást. A megtévesztésben szerepet játszott, hogy a jobb minőségű hitelek közé keverték a bedőlés előtt álló követeléseket is, és az egészet egy csomagban értékesítették a két jelzálog-biztosítónak. Az FHFA keresetében kimutatta, hogy a bankok felelőtlenül folyósítottak jelzáloghiteleket, a Merrill Lynch esetében például minden ötödik hitel még az ingatlan teljes piaci értékét sem fedezte. Az ügynökség azért is kártalanítást kér, mert egyes ingatlanokat jócskán felülértékeltek, mielőtt a kölcsönszerződéseket aláírták, és az átcsomagolt jelzálogalapú értékpapíroknál nem tüntették fel, valójában hány adós áll a követelések mögött. A Goldman Sachs esetében azt is kifogásolták, hogy nem mondtak igazat, amikor a hitelszerződések feltételeiről tájékoztatták a biztosítókat. A beperelt bankok hallgatásba burkolóztak, a Bloombergnek mindössze a Bank of Americától és az RBS-től nyilatkoztak, mindkét pénzintézet elhárította saját felelősségét. A Bank of America szóvivője szerint a két nagy jelzálog-biztosító tisztában volt a hitelek veszélyeivel, és ezt vállalva, tudatosan folytatták a kockázatos papírok vásárlását. A skót RBS közleményt adott ki, amely szerint „jogi álláspontjukat képesek megvédeni a per során”. A pénzintézetek arra is hivatkoztak, hogy senki sem számíthatott az ingatlanárak drasztikus csökkenésére, amely végül felmorzsolta a hitelek mögötti fedezetet. Az ügynökség nemcsak a kár megtérítését, hanem a megtévesztésért felelős személyek megbüntetését is kérte a bíróságtól.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.