Amerikai jazz: új idők, új szelek

Barométernek tekinthető a jazz világában a Chicagóban megjelenő Down Beat magazin. A kritikusok augusztusi számban közölt listája az idén nemzedékváltást jelez: az egyes kategóriák élén több új nevet fedezhet fel az olvasó.

Turi Gábor
2011. 09. 02. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Évente több ezer jazz CD jelenik meg a világban – ember legyen a talpán, aki képes eligazodni a kínálatban. Ehhez ad támpontokat a Down Beat ötvenkilencedik alkalommal olvasható összeállítása. A felkért neves, túlnyomórészt amerikai szakemberek között mindöszsze három európai van, és a listákon sem sokkal több muzsikus képviseli az öreg kontinenst. Onnan nézve ennyire kerek a jazzglóbusz.
Eufórikus hangú köszöntőjében Frank Alkyer, a kiadó vezetője az év művésze, a legjobb album előadója és a legjobb zongorista címet egyaránt elnyerő Jason Moran zongoristáról szólva az alkotó energiák kiapadhatatlan áramlása és a színkép gazdagsága fölött örvendezik. Mint írja, Moran, aki maga egyszerre legalább öt különböző zsánerű projekt aktív szereplője, élő példája a „hip-hop” személyiségnek.
De hát vannak mellette más, nála is fiatalabb trónkövetelők, akik új idők új dalaival törtek be Manhattan falainál. Például Esperalda Spalding, aki a nagy öreget, Sonny Rollins szaxofonost megelőzve második lett az év művésze rangsorban, Chamber Music Society című lemeze a harmadik az albumok között, basszusgitárosként pedig a kislista, a feltörekvő tehetségek élén végzett. Vagy Craig Taborn, aki a billentyűs hangszeresek között bizonyult a legjobbnak, valamint a zongoristák és az orgonisták kislistájának is az élére került. Az már nem meglepő, hogy az évek óta kitűnő teljesítményt nyújtó Maria Schneider szintén három kategória – a zeneszerző, a hangszerelő és a big band – vezető helyét szerezte meg. S ha már a fiataloknál tartunk, érdemes figyelni a jövőben többek között Ambrose Akinmusire (az év művésze, trombita), John Hollenbeckre (big band), Anat Cohenre (szopránszaxofon, klarinét), JD Allenre (tenorszaxofon), Jon Irabagonra (altszaxofon), Robert Glasperre (billentyűsök), és Gretchen Parlatóra (énekesnő) is.
Az átrendeződés szembetűnő, ugyanakkor az idősebbek közül többen is őrzik vezető helyüket. A legjobb jazzegyüttes címet Joe Lovano Us Five kvintettje nyerte el, a trombitások élén Dave Douglas végzett, tenorszaxofonon Sonny Rollins, szopránszaxofonon Dave Liebman, harsonán Steve Turré, baritonszaxofonon Gary Smulyan, orgonán dr. Lonnie Smith, hegedűn Regina Carter, gitáron Bill Frisell, bőgőn Dave Holland, basszusgitáron Christian McBride, vibrafonon Bobby Hutcherson, az énekesek között Kurt Elling, az énekesnők táborában Cassandra Wilson lett listaelső.
(Down Beat magazin, 2011. augusztus.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.