Attalai Gábor halálára

P. Szabó Ernő
2011. 09. 04. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Attalai Gábor hamvait ma délelőtt tizenegy órakor helyezik örök nyugalomra a Magyar Szentek plébániatemplomban. A Munkácsy-díjas textil-, fotó- és grafikusművészt, a Magyar Művészeti Akadémia tagját életének hetvenhetedik évében, július 23-án érte a halál.
A kortárs magyar textilművészet kiemelkedő jelentőségű képviselőjeként tartotta őt számon a kritika és immár a művészettörténet is, a magyar tértextil, a minitextil műfajának kialakulásában meghatározó szerepe volt. Mivel pedig a hatvanas-hetvenes évek fordulója táján a kísérleti textil olyan kényes kérdésekre is válaszokat kereshetett, olyan bátran mozoghatott a határterületeken, mint ahogyan arról festő és szobrász még csak nem is ábrándozhatott, munkásságának hatása nem köthető egy-egy műfajhoz, technikához. Mindig is a szabadságot kereste, s ezért mindig is egyféle kívülállás jellemezte a rendszerváltozás előtti időszakban, jellemző, hogy első tárlatát 1963-ban nem hivatalos kiállítóhelyen, hanem Petri Galla Pál lakásán rendezte, amely az akkori ellenzék, művészeti underground egyik központjának számított, s később is szinte gyakrabban állított ki külföldön, mint idehaza. Jelenleg is két külföldi tárlaton láthatók alkotásai, a rijekai kikötőben Tito néhai jugoszláv elnök hajóján, s Lodzban, a textilművészet egyik legfontosabb központjában.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.