Átvizsgálják a hazai hiteleket

Lapunk információi szerint napokon belül megalakulhat az otthonvédelmi monitoringbizottság, és rövidesen elkezdheti a bankok árazásának vizsgálatát. A hazai szervezet mellett az Európai Bankfelügyelet is utánanéz annak, hogy az uniós normáknak megfelelően hiteleztek-e a pénzintézeteink.

Csécsi László
2011. 09. 03. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem felel meg a hazai devizahitelezés gyakorlata a külföldön bevett normáknak, ezért egy bizottságnak alaposan meg kellene vizsgálnia a pénzintézetek működését – mondta lapunknak Róna Péter. A közgazdász az utóbbi hónapokban több fórumon is hangot adott ennek a véleményének, és úgy tűnik, a javaslata meghallgatásra talált. Információink szerint a kormány napokon belül létrehozza az otthonvédelmi monitoringbizottságot, hogy megvizsgálja a hitelintézetek árazási gyakorlatát, emellett Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter az Európai Bankfelügyeletet is felkérte, hogy formáljon véleményt a hazai devizahitelezésről. Arra a kérdésre, hogy milyen következményei lehetnek majd a bizottság észrevételeinek, lapzártánkig nem kaptunk választ a minisztériumtól. A Magyar Szociális Fórum egyébként szintén a fent említett európai szervezethez fordult, hogy vizsgálja meg a Magyarországon működő bankokat.

*

A Magyar Szocialista Párt ugyancsak az Európai Bankfelügyelettől reméli, hogy megállapítja, miben tér el a magyar devizahitelezés az európai normáktól. A szocialisták emellett egy kilencpontos javaslatcsomagot is benyújtottak a parlamentnek a devizahitelesek ügyében. Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője ennek kapcsán közölte: jó lett volna, ha az MSZP a Gyurcsány-korszak alatt ébredt volna fel, amikor elszaladt a devizában való eladósodás.
A vizsgálatokat sürgetők szerint azért van szükség mielőbbi lépésekre, mert a hitelezési gyakorlat, ezen belül a tartozás mértékének és a havi törlesztőrészletek összegének megállapítása nem átlátható. A lapunknak nyilatkozó Róna Péter és más szakemberek is úgy gondolják, ha bebizonyosodik, hogy a pénzintézetek nem a szabályoknak megfelelően jártak el, akkor nem kizárt, hogy visszamenőleg is érvényesíteni kell az ügyfelek jogait. Persze előfordulhat az is, hogy kiderül: a bankok a törvényeknek megfelelően jártak el, de maguk a jogszabályok nem feleltek meg a nemzetközi normáknak. – Ez esetben bonyolultabb helyzet állhat elő – közölték a szakértők. Egy ilyen döntés után nehezebb lenne megállapítani, hogy kit terhel a felelősség azért, hogy az adósokat kár érte.
A civil szervezetek egy részében szintén felmerült a gyanú, hogy nem úgy működik nálunk a hitelezés, ahogy a tőlünk nyugatra fekvő országokban. Kovács László, a Banki és Végrehajtási Károsultak Információs Irodájának vezetője ezért tegnap nyílt levelet intézett Szász Károlyhoz, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) elnökéhez. Nehezményezi, hogy „a felügyelet nem kíván belemenni részleteiben a bankok vizsgálatába”. Kovács László szerint ennek oka az, hogy a bankok termékeit bevezetésükkor rendben találták, s az időközben tartott ellenőrzések sem tártak fel hiányosságokat. Ám a levélíró úgy gondolja, a hitelválság kitörése óta nagyot fordult a világ, ezért még mielőtt tömegessé válnak a bankok elleni perek, újra meg kellene vizsgálni e termékeket.
– Tévedés, hogy a PSZÁF előzetesen ellenőrizheti a banki termékeket. Ilyen feladata a törvény szerint nincs – tolmácsolta Szász Károly PSZÁF-elnök válaszát Binder István szóvivő. A felügyelet több kereskedelmi bank és pénzügyi vállalkozás ellen indított közérdekű eljárást, ám ezek nem a devizahitelek létére vonatkoznak, hanem egy-egy jogszerűtlennek tartott szerződési feltételre, például az előtörlesztések indokolatlan korlátozására. Binder István hozzátette: az újabb vizsgálatok már a küszöbön állnak, mivel az otthonvédelmi monitoringbizottság, amelynek a felügyelet is tagja, a miniszterelnök megbízása alapján górcső alá veszi a bankok árazását és a fogyasztóvédelmi elvek érvényesülését. Közben tegnap az MTI tudatta: szeptember 11-ig tv-s és rádiós kampányt indított a kormány az árfolyamrögzítésről. Költségkerete 50 millió forint.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.