Az AB ma folytatja a tárgyalást

Nem döntött tegnap az Alkotmánybíróság a magánnyugdíjpénztárakkal kapcsolatos határozattervezetről. A testület ma folytatja a tárgyalást, ám végleges döntés valószínűleg már csak a kibővült testülettől várható.

Szilágyi Richárd
2011. 09. 08. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem született döntés hétfőn a magánnyugdíjpénztárakkal kapcsolatos határozattervezetről – mondta Sereg András, az Alkotmánybíróság (AB) sajtófőnöke tegnap a Magyar Nemzetnek. – A testület ma folytatja a tervezet tárgyalását – tette hozzá. Arra a kérdésünkre nem tudott válaszolni az Ab sajtófőnöke, hogy ma dűlőre juthatnak-e a bírák az ügyben, vagy erre már csak a testület létszámának bővítése után lehet számítani. Szombaton megírtuk, hogy a határozat elhúzódása azért sem zárható ki, mert szeptember 1-jén öt új taggal bővül a testület, s az ő szavazatuk döntően befolyásolhatja majd a végleges döntést. Sereg egyébként lapunknak nyilatkozva korábban elképzelhetőnek tartotta, hogy a tervezet szövege még változhat.
Az elmúlt hetekben több internetes lap is arról írt, hogy „megszületett” az Alkotmánybíróság határozattervezete a magánnyugdíjpénztárakat érintő törvényről. – Szó sincs újonnan született tervezetről – mondta Sereg.
*
A hétfői napirenden szereplő javaslatot már július 12-én is tárgyalta a testület – mondta szombaton lapunknak Sereg András. Az AB sajtófőnöke a dokumentum tartalmáról akkor sem árult el részleteket.
Hírek szerint a tervezet megsemmisítené a törvény azon pontját, amely megvonja az állami nyugdíjjogosultságot a magánkasszáknál maradt tagoktól. Veszélybe kerülhet az a rendelkezés, amely a munkáltatói nyugdíjjárulékot átnevezte nyugdíj-hozzájárulássá. Paczolay Péter AB-elnök sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta ezeket a híreket.
Korábban megírtuk: bárhogy is határozzon a taláros testület ebben a kérdésben, gyakorlati szempontból az nem változtat a kormány által elindított nyugdíjreform irányán. Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője egy televíziós műsorban két héttel ezelőtt beszélt arról, hogy „a kormány nem változtat a nyugdíjrendszerrel kapcsolatos szabályokon”. A kormányfő pedig már február 2-án leszögezte, „a hazai nyugdíjrendszer végleges formát öltött, s ezt egy alkotmánybírósági ítélet sem változtathatja meg”. Ismert, hogy a kormány 2010 októberében indította el nyugdíjvédelmi programját, amelynek eredményeképpen a magán-nyugdíjpénztári tagok 97 százaléka döntött január 31-ig úgy, hogy visszalép az állami rendszerbe.
Eközben 190 olyan beadvány érkezett az AB-hez, amelyben – többek között a Stabilitás Pénztárszövetség és az MSZP – azt kérték, hogy vizsgálja meg a testület a magánnyugdíjpénztárakra vonatkozó törvénymódosítások alkotmányellenességét. Első körben az AB azt térképezte fel, hogy egyáltalán maradt-e hatásköre a magánkasszákat érintő ügyek vizsgálatára. Erre azért volt szükség, mert a 98 százalékos különadó tavaly októberi bevezetésekor az Országgyűlés elfogadta azt a fideszes törvénymódosító javaslatot, amely az adózással, járulékokkal kapcsolatban, illetve a költségvetést érintő kérdésben szűkítette az AB jogkörét.
Ha az Alkotmánybíróság úgy dönt, hogy a megmaradt magán-nyugdíjpénztári tagok nem jogosultak az állami nyugdíjra, akkor az MSZP a strasbourgi bírósághoz fordul az ügyben – közölte tegnap az Alkotmánybíróság épülete előtt tartott sajtótájékoztatóján Korózs Lajos, szocialista politikus. Az MSZP szerint – fejtette ki – az AB többféleképpen is dönthet. Egyrészt teljes egészében megsemmisíti a törvényt, de elképzelhetőnek tartotta azt is, hogy nem semmisítik meg teljes egészében a jogszabályt, de az a körülbelül százezer ember is jogosult lesz állami nyugdíjra, akik továbbra is magán-nyugdíjpénztári tagok maradtak. Utolsó variációként azt említette, hogy az AB minden az üggyel kapcsolatos beadványt „elmeszel”, és a magánpénztári tagok nem lesznek jogosultak az állami nyugdíjra, ez esetben fordulnak Strasbourghoz.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.