Az utóbbi évek mélypontja

Négy mérkőzés, négy vereség – ezzel a gyászos mérleggel zárta az Európa-bajnoki pótselejtezőket a magyar férfi kosárlabda-válogatott, így még legalább két évet kell várnia arra, hogy 1999 után újra megmutathassa magát a kontinensviadalon. A szakvezetésből Dzunics Braniszláv és Sabáli Balázs edzők megállapodása a kvalifikáció végeztével lejárt, Mészáros Lajos szakmai igazgatóé jövő évig még tartana.

Deák Zsigmond
2011. 09. 01. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kár köntörfalazni, a magyar férfi kosárlabda-válogatott (le)szerepelt a számára múlt vasárnap zárult Európa-bajnoki pótselejtezőkön. Pedig egy éve, illetve két hete még sokkal biztatóbbnak tűnt a helyzet, s bizakodóbbnak a szereplők. A nemzeti gárda tavaly hasonló szakmai stábbal, de gyengébb kerettel vívta meg 3 győzelem, 5 vereséges mérleggel az Eb-kvalifikációt. Azóta Obie Trottert honosították, Báder Márton pedig visszatért a válogatotthoz, így reálisnak tűnt Finnország és Portugália közül legalább az egyiket megelőzni, mert már az litvániai szereplést ért volna a létszámemelésnek köszönhetően. Mégsem sikerült. A fiaskó már a harmadik meccs után ténnyé vált, a 22 pontos helsinki zakó „csak” záró pofonként csattant, amely után a vert sereg tegnap este érkezett haza.
Az érintettek közül a játékosok zöme értetlenül állt a kudarc előtt, néhány visszafogott, a taktikát és a felkészülést érintő kritika is megfogalmazódott; Mészáros Lajos szakmai igazgató az állítólag sokat gyakorolt védekezés hibáiban látta a bajok fő okát. A jövőt fürkészve érdekes lehet döntéshozóként Szalay Ferencnek, a hazai sportági szövetség (MKOSZ) elnökének a véleménye: „A szereplés mindannyiunknak csalódás, a selejtezősorozat bebizonyította: rendkívül nagy szükségünk van az utánpótlásképzés minőségi javítására. Az elmúlt mérkőzések igazolják azt a törekvésüket is, amellyel a nemzetközi szereplésre biztatjuk férficsapatainkat. Itthon nem szerezhető meg az a rutin és tapasztalat, ami az Eb mezőnyébe vezethet minket. Ez igaz edzőre és játékosra egyaránt” – fogalmazott a bb1.hu szakhonlapnak az egykori kiváló szolnoki kosaras, a város polgármestere, országgyűlési képviselő, aki a szakmai stáb sorsát firtató kérdésre így válaszolt: „Egyetlen munkaterületen sem szabad első felindulásból döntéseket hozni, nincs ez másként most sem. A lehető leghamarabb meg fogjuk hallgatni a beszámolókat, s azt követően születhet bármilyen döntés.”
Sterbenz Tamástól, a szövetségi főtitkárától – aki egyrészt az apparátus irányítója, másrészt elismert szakember is – megpróbáltunk még konkrétabb információkat kapni. „Két-három hét alatt készülhet el a válogatott vezetésének a jelentése, ezt előbb a szakmai bizottság, majd az elnökség tárgyalja meg. Már csak azért sem tudunk ennél gyorsabban végezni, mert előbb még a női válogatott korábbi Eb-pótselejtezőjét is értékelni kell. A nyáron erre sem kerülhetett sor, hiszen a bizottság majdnem minden tagja érdekelt volt valamelyik korosztályos csapatnál.” A férfiak stábjáról Sterbenz elmondta, a szövetségi edzőknek, Dzunics Braniszlávnak és Sabáli Balázsnak eseti megállapodása volt a sorozat végéig, Mészáros szerződése pedig – amit még az előző vezetéstől „örökölt” a jelenlegi elnökség – különböző kitételekkel 2012-ig szól.
A további teendőkről és a tanulságokról szólva a főtitkár így fogalmazott: „Az utánpótlás-programot már elkezdtük, de ennek a kifutása öt-tíz év. Kiderült, hogy a 14-16 évesek között még tartjuk a lépést, de utána már teljesen más sebességgel játszanak az ellenfelek. Ez bebizonyosodott az Eb-ken és az universiadén is, ahol egy hetet tölthettem. Pont a portugálok elleni szolnoki mérkőzésre értem haza, ez az utóbbi évek mélypontja volt… Tavaly az Eb-selejtezőkön egy lendületes, fiatal csapat szinte tét nélkül játszhatott, most részben a teher hatására lelassult, bizonytalan lett a csapat. Trotter beépítése sem sikerült, hiába jó játékos, megbontotta a korábban kialakult gyors stílust, a mostaniban pedig nem érvényesült többek, például Hanga játéka. Újból bebizonyosodott, a magyar bajnokság nincs világ- vagy európai szinten, de hiába csökkentenénk tovább a légiósok számát, jelenleg nincs a pótlásukra megfelelő szintű és számú hazai kosaras. Az Eb-szereplés lökést adhatott volna az új sportági stratégiának, a szép indulás ezúttal elmaradt.”
A következő Európa-bajnokságot 2013-ban rendezik. Akkora már nem kezdeti botladozások, hanem igazi eredmények kellenének.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.