Besorozzák a Honvédkórházat

A Magyar Honvédség önálló intézményévé alakítják át a jövőben a Honvédkórházat. Ez többek között azt jelenti majd, hogy az intézményben átalakítások, létszámleépítések várhatók, miközben a honvédelmi miniszter helyett a vezérkari főnök gyakorolja a jövőben a kórház felügyeletét.

2011. 09. 16. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Önálló elemként integrálják a jövőben a Honvédkórházat a Magyar Honvédség hadrendjébe – tudta meg lapunk. Ez többek között azt jelenti, hogy Hende Csaba honvédelmi miniszter helyett a vezérkari főnök felügyelete alá tartozik majd az intézmény, amelynek dolgozói a honvédség állományába kerülhetnek. Az intézkedés eredményeképpen jelentősen csökkenthetik majd a Honvédkórháznál az elmúlt években kialakult „vízfejet”, vagyis átszervezések, összevonások, létszámleépítés is várható. A Honvédkórházat jelenlegi szervezetében még az előző választási ciklusban hozták létre Állami Egészségügyi Központ (ÁEK) néven a volt Honvédkórház, a BM Kórház és a MÁV Kórház összevonásával. Az intézmény a katonák, rendőrök és MÁV-dolgozók mellett civil betegek ellátását is végzi. Hende Csaba honvédelmi miniszter nemrég Schandl Lászlót bízta meg a főigazgatói teendőinek ellátásával. Információink szerint az új vezető egyik fő feladata az intézmény racionalizálásának levezénylése lesz. Grósz Andor – aki eddig a kórház megbízott főigazgatójaként dolgozott – továbbra is katonai főigazgató-helyettes marad.
Mint ismert, Hende Csaba nem sokkal hivatalba lépése után, június elsejei hatállyal menesztette az ÁEK akkori vezetőjét, Szilvásy Istvánt. Azóta megbízott főigazgatóként Grósz Andor vezette a kórházat.
A Honvédelmi Minisztérium lapunkkal közölte: a Honvédkórház önálló elemként történő integrálása a Magyar Honvédség hadrendjébe része annak a folyamatnak, amelyet a tárca új vezetése az előző évben kezdett meg, és amelynek lényege a Magyar Honvédség képességeinek fejlesztése. A képességfejlesztés a meglévő képességek megtartása és fejlesztése, valamint a korábban elvesztett képességek visszaszerzése révén valósul meg. Az intézkedéssel párhuzamosan, illetve a tárca vezetésének elképzeléseivel összhangban egyszerűsödik a honvéd egészségügy vezetési rendszere, az erőforrások racionalizálása révén pedig erősödnek a katonai egészségügyi képességek, valamint a lakossági egészségügyi ellátás színvonala.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.