Következő mérkőzések
Románia
18:002024. július 02.
Hollandia
Ausztria
21:002024. július 02.
Törökország

Betiltott tüntetés

A rendőrség betiltotta a szakszervezetek szeptember 29-től meghirdetett D-Day elnevezésű sztrájk- és tüntetéssorozatát. A hatóság szerint a gyülekezési törvény értelmében, a hatályos jogszabályok alapján tiltották meg a rendezvényt. A szakszervezetek jelezték, mindenképpen megtartják a demonstrációt.

Bákonyi Ádám
2011. 09. 25. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A Budapesti Rendőr-főkapitányság alaposan megvizsgálta, hogy a megmozdulás ideje alatt és helyén milyen a közlekedés helyzete, milyen úton lehetne elterelni, és megállapították, a több helyszínre, folyamatosan bejelentett rendezvény miatt a forgalmat nem lehet elterelni – indokolta a döntést Garamvölgyi László. Az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője hangsúlyozta, alapos mérlegelés után, a gyülekezési törvény értelmében, a hatályos jogszabályok alapján tiltotta meg a tüntetést a BRFK, mert a közúti és tömegközlekedést semmilyen más módon és úton nem tudták volna biztosítani.
*
A dandártábornok megjegyezte, a demonstráció bejelentői felülvizsgálati kérelmet nyújthatnak be a határozat ellen a bíróságnak, és a rendőrség a bíróság döntését végre fogja hajtani.
A mintegy hetven szakszervezetet, civil és társadalmi szervezetet tömörítő „akcióegység” a napokban jelentette be, hogy a munka világát érintő kormányzati döntések miatt szeptember 29-től határozatlan időre szóló sztrájk- és tüntetéssorozatot indítanak. A normandiai partraszállásra utaló, D-Daynek nevezett akciósorozaton belül Budapesten ülősztrájkot, kerekasztal-megbeszélést, nagygyűlést tartanának, és félpályás útlezárásokkal lassítanák országszerte a közúti forgalmat. A rendőrségi tiltó határozat súlyosan sérti az alkotmányos jogokat, a tervezett tüntetés nem marad el, „sőt a hatalom erejének ilyen fitogtatása újabb lendületet ad a szerveződésnek” – fogalmaztak a szervezők a határozat miatti rendkívüli sajtótájékoztatójukon.
A szervezők bejelentették, bírósághoz fordulnak, és a testület döntésétől függően legfeljebb máshol és más módon, de a meghirdetett időpontban tartják meg a demonstrációt. Székely Tamás, az akcióegység egyik vezetője kijelentette: „Mi nem ijedtünk meg, viszont valahol valakik megijedtek valamitől.”
– A rendőrség határozata öngól volt, „vissza fog nyalni a fagyi” – jelentette ki Kónya Péter. A volt rendvédelmi szakszervezeti vezető szerint a kialakult helyzet megerősíti véleményüket, hogy veszélyben van a demokrácia. Éppen emiatt – tette hozzá – a szervezők ezentúl „Éljen a demokrácia!” felkiáltással köszöntik egymást. Kónya Péter azt emlegette, hogy ő hivatalos katonaként a köztársaságra esküdött fel, és ehhez is tartja magát. A szervezők bejelentették, hogy a közvéleményt folyamatosan tájékoztatni fogják a fejleményekről.
Mesterházy Attila felháborítónak és szégyenletesnek nevezte, hogy az Orbán-kormány politikai nyomást gyakorol a szakszervezetekre, és eszközül használja ehhez a rendőrséget, amellyel betiltatja a szakszervezetek rendezvényeit. Az MSZP elnöke szerint a Fidesz fél a szakszervezetektől, és minden eszközzel igyekszik belefojtani a szót a tüntetőkbe. A párt tiltakozik a rendőrség döntése ellen, és felszólítja az Orbán-kormányt, hogy hagyjon fel a politikai nyomásgyakorlással. Mesterházy leszögezte, az MSZP minden törvényes eszközzel támogatja a szakszervezetek, civil mozgalmak szólás- és gyülekezési szabadságát.
Az LMP úgy véli, nem felel meg az alkotmányos alapelveknek a rendőrség döntése. A frakcióvezető az MTI-nek úgy fogalmazott, a „gyülekezési joggal kapcsolatban az Orbán-kormány ott folytatja, ahol az előzőek abbahagyták”.
A Liga szakszervezetek szerint aggasztó és elfogadhatatlan a szakszervezeti demonstrációk megtiltása, ellenkezik az alapvető alkotmányos jogok szabad gyakorlásának elvével. „A gyülekezés szabadsága nem korlátozható azzal az indokkal, hogy a demonstráció kényelmetlenséget okoz az állampolgároknak, hiszen a többi között éppen ez a békés tiltakozás célja” – olvasható közleményükben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.