Biofizikusok találkozója Budapesten

Vass-Gabay Dorka
2011. 09. 02. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ötvenkét ország csaknem ezer kutatójának részvételével vette kezdetét a 8. Európai biofizikai kongresszus, melyet idén Budapesten tartanak. Az Európai Biofizikai Társaságok Szövetségének (EBSA) ötnapos tudóstalálkozóján a szakma legkiválóbbjai adnak elő a tudományág minden területén – mondta az MTA elnöke. Pálinkás József kiemelte: bár a kívülállóknak még furcsa a biofizika szóösszetétel, ez ma az egyik leggyorsabban fejlődő tudományág, amely a fizika módszereit felhasználva vizsgálja a biológiai, biokémiai folyamatokat.
A konferencia nyitóelőadásán a Nobel-díjas Ada Jonat tartott előadást kutatási területéről, a riboszómák által végzett fehérjeszintézisről, vagyis olyan fejlesztésekről, amelyek a fehérjeszintézist a riboszóma szintjén gátolni tudják, ezzel befolyásolva a mikroorganizmusok támadására adott válaszokat. Az izraeli tudós úgy fogalmazott: a kutatások alapján a kórokozók antibiotikumok elleni rezisztenciáját jóval könnyebben fel lehet majd ismerni, illetve le lehet küzdeni.
Kelet-Európában elsőként hazánkban tartanak hasonló rendezvényt, ami hatalmas elismerés a hazai biofizikus szakmának. Öt nap alatt 690 előadás hangzik el 24 szekcióban, ezzel a kongresszus áttekinti a biofizika összes fontosabb területét a mikro- és nanotechnológiától kezdve a fotoszintézisen át a neurobiológiáig.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.