Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Bíróság előtt bukhatnak el a bankok

Az egyoldalú szerződésmódosítások többsége tisztességtelen, ezért ezek évekre visszamenően semmisnek tekintendők – mondta ki a Szegedi Ítélőtábla a szintén szegedi Partiscum XI. Takarékszövetkezet ellen induló eljárást március 4-én lezáró, jogerős ítéletében.

Hírösszefoglaló
2011. 09. 25. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Index.hu tudósítása szerint az ítélőtábla a pénzintézet egyoldalú módosításokra lehetőséget adó általános szerződési feltételei közül a legtöbb olyan kitételt érvénytelenítette, amelyre hivatkozva a Partiscum megemelte hitelei kamatszintjét. Az ítélőtábla szerint a Partiscum általános szerződési feltételei azért tisztességtelenek, mert lehetőséget adnak arra, hogy a pénzintézet bármikor a saját érdekei szerint módosítsa a hitelszerződéseket, miközben ugyanilyen változtatásra ügyfeleinek nincs lehetőségük. Az ítélet elsősorban azért bír nagy jelentőséggel, mert ha a Legfelsőbb Bíróság jóváhagyja a döntést, az tömeges pereket hozhat magával a pénzintézetek korábbi kamatemelési gyakorlata ellen.
– Ez a folyamat már be is indult, de ha születik egy jogerős döntés, az nyilvánvalóan újabb lökést ad a hiteleseknek – mondta lapunk megkeresésére Léhmann György ügyvéd. Hozzátette, már több százan jelentkeztek csak nála, hogy segítséget kérjenek a hitelt nyújtó bankok egyoldalú szerződésmódosítások miatti bepereléséhez.
*
A nem jogerős bírósági ítélet szerint 2008. június 9-től a Partiscum minden egyes devizahitelt, forinthitelt, illetve devizaalapú személyi kölcsönt érintő kamatemelése érvénytelen, ami a hitelintézetnek kedvezőtlen jogszabályváltozásból, vagy a forrásköltségek emelkedéséből következett. Vagyis a döntés kiterjed lényegében minden olyan kamatdrágításra, amit a takarékszövetkezet Magyarország hitelbesorolásának és országkockázati felárának változásával, a jegybanki alapkamat módosulásával vagy a bankközi kamatok, illetve a lekötött betéti kamatok változásával indokolt. De ugyancsak semmis minden olyan, az ügyfélnek kedvezőtlen kamat-, díj- vagy költségváltoztatás, ami a hitelintézetre kötelező szabályozók megváltozásából vagy valamilyen jegybanki rendelkezésből fakadóan korábban minden akadály nélkül beépülhetett a hiteltörlesztőkbe.
Az Index megpróbálta elérni az ügy valamennyi érintettjét, ám egyikük sem akart megszólalni, még név nélkül sem. Ennek ellenére úgy tudják, a bankszakmát és a szakjogászokat is erőteljesen foglalkoztatja a per, olyannyira, hogy a Partiscum jogi képviselőit több nagy bank jogi osztályáról is tanácsokkal látták el. Ha az összes egyoldalú szerződésmódosítást érvénytelenítik, az 100-150 milliárd forintos kártérítési veszteséget jelenthetne a bankoknak.

Máshol is van THM-plafon. Számos európai országban létezik az Orbán Viktor miniszterelnök által hétfőn bejelentetthez hasonló hitelkamatplafon – derül ki az Index.hu gyűjtéséből. A legtöbb nyugat-európai országban a hazánkban tervezett 30 százaléknál alacsonyabb a korlát. A környező államok közül Lengyelországban van hasonló törvény, ott jelenleg 24 százalék a maximum.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.